הפרטת קידוחי המים תוביל לסכסוך עבודה
בעקבות חשיפת "כלכליסט" על הכוונה לבצע קידוחים בעזרת חברות זרות מאיים ועד מקורות בשביתה. יו"ר רשות המים: הניהול יישאר של מקורות
ארגון עובדי מקורות פנה היום להסתדרות בבקשה להכריז על סכסוך עבודה, בעקבות חשיפת "כלכליסט" את תוכניתו של מנהל ראשות המים גיורא שחם לאפשר לחברות בינלאומיות להשתתף במכרזים לביצוע קידוחי מים. מדובר בתוכנית שגיבשה חברת מקורות ל־447 קידוחים, רובם קידוחים ותיקים שצריך להחליפם בעקבות התבלות ציוד - משאבות וצנרת, זיהום שמחלחל מפני הקרקע, ונסיגת קו המים במאגר.
כיום את מרבית עבודות הקידוח עבור מקורות מבצעת חברת הבת שח"מ שנוסדה ב־2008. על פי כללי הרגולציה, למקורות מותר להעביר עד 67% מעבודות הפיתוח שלה לחברת הבת. בהסכם קיבוצי שחתמו ההסתדרות, שח"מ ומקורות ב־2008 בעקבות הקמת החברה התחייבה מקורות להעביר לשח"מ עבודות בהיקף של 350 מיליון שקל בשנה. לאור זאת ארגון עובדי מקורות טוען כי הכנסת חברות זרות לקידוחים היא הפרה של ההסכם.
יו"ר הארגון אילן הללי אומר ל"כלכליסט" כי סכסוך העבודה שיכריזו יכלול את כל 2,400 עובדי מקורות, ולא רק את העובדים של שח"מ. לדבריו ההחלטה של גיורא שחם על מכרזים בינ"ל היא רק אחת משורה של פעולות שנועדו לפגוע במקורות. "המוטו שלו הוא פגיעה במקורות, לכן עירבנו את לשכת שר האנרגיה והמים. הוא פוגע בנו בהמון דרכים ודברים שסוכם שאנחנו נבצע עוברים לתאגידי המים".
במכתב ששלח היום הללי לגיורא שחם הוא כתב "התנהגותך הפוגענית והמתמשכת כנגד החברה ועובדיה לא תעבור לסדר היום. באם לא תחזור בך מהחלטות אלו, כבר בימים הקרובים לאחר קבלת האישור לסכסוך עבודה וימי הצינון, נבצע פעולות ארגוניות שעלולות, לצערנו, בימים חמים אלו לגרום לשיבושים במערכת אספקת המים במדינה".
עוד כותב הללי לשחם כי "מאז נכנסת לתפקידך כמנהל רשות המים, התמקדת בניסיונות חוזרים ונשנים לגמד את חברת המים הלאומית מקורות, תוך התעלמות וזלזול בידע ובמומחיות שצברה ב־80 שנותיה. ניסיונות אלו מובילים לפגיעה אדירה במשק המים תוך פגיעה והפרה חמורה של הסכמים שנחתמו ואושרו על ידי ההסתדרות, רשות החברות והנהלת מקורות".
בשיחה עם "כלכליסט" מבהיר שחם כי בכוונתו להשאיר את הניהול והאחריות בפרויקטים של הקידוחים בידי מקורות, אך לבקש מהחברה להוציא את העבודות למכרז בינלאומי, כך שהחברה־הבת שח"מ לא תהיה קבלן הביצוע היחיד. שחם מעריך כי כניסת חברות קידוח בינלאומיות תיצור תחרות שתוביל לירידת המחירים של הקידוחים, ובעקבות זאת תוביל לצמצום בעלויות ההשקעות של מקורות ובהמשך לירידה בתעריף המים.
כיום יש בארץ שלוש חברות בעלות ידע ויכולת לביצוע קידוחי מים - שח"מ, ולצדה לפידות ואפק שמתמחות בקידוחי נפט. לשח"מ יש ארבע מכונות שמתאימות לקידוחי עומק, ללפידות שתי מכונות ולאפק מכונה אחת. שחם סבור שמלבד הורדת התעריפים שצפויה אחרי שילוב חברות בינלאומיות, שלוש החברות הישראליות ייתקשו לבצע עבודות בהיקף הנדרש.