אורי גרינפלד מעריך: השוק ייכנס להאטה משום שהפד ימשיך להעלות ריבית
במפגש השראה לצעירים של כלכליסט ופסגות אמר הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות כי מדובר בתרחיש לא טוב לשוקי המניות ולאג"ח. לדבריו, "זה משהו שכנראה לא הולך לקרות בשנה הקרובה אבל בהחלט צריך להיערך אליו"
"אנחנו מנסים להבין מה הולך לקרות לריבית בארה"ב כי היא המשפיעה ביותר. אם בנק מרכזי רוצה שהפעילות במשק תהיה חזקה יותר ותהיה יותר צמיחה כל מה שהוא צריך לעשות לכאורה זה להוריד ריבית כי המפקידים יקבלו פחות על הכסף, הכסף יהיה זול יותר, ההלוואות זולות יותר, ישקיעו בקווי יצור והפעילות הכלכלית תצבור תאוצה" , כך לדברי אורי גרינפלד, הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות, אמש במפגש השראה לצעירים של כלכליסט ופסגות.
גרינפלד המשיך, "ואז באיזשהו שלב הבנק המרכזי רואה שהמחירים מתחילים לעלות ואז הוא מעלה את הריבית - הכסף חוזר לשכב בבנק והפעילות הכלכלית מאטה את הקצב שלה".
גרינפלד הדגיש כי אמר 'לכאורה' – מכיוון שצריך לדעת בכמה לשנות ריבית ובאיזה כיוון. גובה הריבית הזו משתנה מאדם לאדם כל הזמן. הריבית הסובייקטיבית לכל אחד נקבעת למשל לפי בטחון תעסוקתי של הפרט. ולכן גובה הריבית שקובעת מה נעשה כאשר הבנק המרכזי משנה את הריבית זו ריבית ייחוס שנקראת 'הריבית הניטרלית'. זו ריבית שאם הבנק המרכזי יקבע את הריבית שלו מעליה אז נחסוך כסף ואם יקבע אותה מתחת לריבית הניטרלית אז נבזבז.
גרינפלד אמר בהקשר זה כי "הבעיה היא שאף אחד לא באמת יודע מהי אותה ריבית נטרלית. הכול עובד בשיטה של ניסוי ותהייה". "הבנק המרכזי בארה"ב לשמחתנו הוא היחיד בעולם שכן מנסה להעריך ומפרסם כל רבעון להערכתו מהו גובה הריבית הזו. כיום לדעת הפד הריבית הזו עומדת על 0%. ולכן אם הפד רוצה שהפעילות הכלכלית במשק תצבור תאוצה הוא צריך לשמור על ריבית ראלית שלילית וזה מה שהוא עושה מאז המשבר ב- 2008", הוא הוסיף.
"במשך שנים הפד הצליח לעשות זאת מאז 2008 ואז ב 2015 התחיל להעלות ריבית והעלה עד לרמה כזו שהגענו היום לצומת דרכים כי הריבית כיום בארה"ב היא כנראה באזור של אותה ריבית ניטרלית וזה אומר שאם הפד ממשיך לעלות ריבית - זו מדיניות מצמצת ותהיה האטה וזה כמובן הדבר האחרון שהפד רוצה שיקרה. אז מה עושים? אפשר להפסיק לעלות ריבית. זו אפשרות שנראית לנו עם סבירות מאוד נמוכה כי כלכלנים הם עקשנים ולא סביר שפתאום יפסיקו. ולשנות את הריבית הניטרלית כך שתעלה זה בעייתי", אמר גרינפלד.
גרינפלד הסביר כי אם תהיה אינפלציה ניתן יהיה להמשיך לעלות ריבית. אבל אין בארה"ב אינפלציה . והסיבה היא שמרבית שוק העבודה זה אנשים מעל גילאי 55 והם צורכים פחות מהצעירים. בתחילת שנות האלפיים כוח העבודה מעל גיל 55 היווה 12% והיום זה 25% . והשכר עולה בעיקר אצל הצעירים ולכן קשה מאוד לשכר הממוצע לעלות ולכן צורכים פחות ואין אינפלציה.
גרינפלד סיכם דבריו ואמר, כי "התרחיש הסביר שלנו זה שהשוק ייכנס להאטה משום שהפד ימשיך להעלות ריבית. מדובר בתרחיש לא טוב לשוקי המניות ולאג"ח. זה משהו שכנראה לא הולך לקרות בשנה הקרובה אבל בהחלט צריך להיערך אליו".