משרד הבריאות חזר בו: מכשירי EMS לאימון גופני מאושרים לשימוש
כתבות תחקיר ואזהרת המשרד שהעמידו את מפעל חייו בסימן שאלה, שיקום העסק והשבת הלקוחות: לאחר כשנתיים וחצי סוערות, רני רוביו ורשת EMS Club ממשיכים לצמוח ומכוונים לחו"ל
בשיתוף EMS club
בשורת האימון הגופני בשיטת ה־ Electric Muscle Stimulation המתבססת על גירוי שרירים חשמלי, הגיעה לישראל בשנת 2012, כשרני רוביו המנכ"ל והבעלים של רשת EMS club השיק סניף ראשון בנמל תל אביב. תוך שנה הפכה EMS club לרשת עם הקמת שני סניפים נוספים ברמת החייל ובהרצליה פיתוח.
"בביקור בגרמניה התנסיתי באימון בשיטת EMS ומיד הבנתי את גודל המהפכה. כשלמדתי את הנושא לעומק הבנתי שהפוטנציאל אדיר והחלטתי לייבא את השיטה לארץ", מספר רוביו, "בשנה הראשונה התמקדתי בעיקר בחשיפת השיטה לקהל הישראלי. בשנה השנייה, ולאור ההיענות הגבוהה, התחלתי להרחיב את היקף הפעילות. ב־2015 היו לרשת 17-16 סניפים – חלקם בבעלותי וחלקם בזיכיון".
על רקע הפופולריות ההולכת וגדלה, שיטת ה־EMS החלה למשוך אש. "במהלך דצמבר 2015 פורסמו שתי כתבות תחקיר במסגרת 'ברקוד' – מוסף הצרכנות במהדורה המרכזית של ערוץ 10, שבהן הוצגה שיטת ה־EMS כמסוכנת לבריאות באופן נחרץ", מציין רוביו, "הכותרות דיברו על כך שאחרי אימון EMS התחקירן מצא את עצמו בחדר מיון. עם כתבה אחת עוד יכולתי להתמודד, אבל כשפורסמה כתבה נוספת, הבנתי שזו מגמה של גורמים מסחריים מתחרים לגמור את תחום אימוני ה־ EMSבישראל".
אם זה לא מספיק, לאחר הכתבות בערוץ 10, הוציא משרד הבריאות בינואר 2016 הודעה שלפיה אימון עם מכשירי EMS מסוכן לבריאות ועלול לגרום בין היתר נזקים לשרירים ולכליות. "זה היה צונאמי שטלטל את כל תחום האימונים בשיטת EMS", מתאר רוביו, "במשך כשלוש שנים האימונים הללו התקיימו בישראל בהצלחה, ואף אחד לא אמר מילה. לפתע בעקבות הכתבות ובעקבות אזהרת משרד הבריאות, עשרות ומאות לקוחות נבהלו והחליטו לבטל את המנוי שלהם. מכמות ממוצעת של 50 אימונים ביום בסניף ירדנו לארבעה-חמישה בלבד. מה יש לומר, ספגנו מכה אנושה, נזק של מיליוני שקלים".
בחזרה לתודעה: הקהל מצביע ברגליים
דווקא מנקודת השפל הזו, כשמפעל חייו מוטל בסימן שאלה, רוביו החליט שלא לוותר. "הכי קל היה להרים ידיים, אבל החלטתי שאני נלחם על השיטה הזו שאני כל כך מאמין בה. הרי לא יכול להיות שברחבי העולם השיטה הזו פורחת ורק אצלנו היא מסוכנת לבריאות. אמרתי לעצמי שאני הולך בכל הכוח לשנות את המצב. השלב הבא היה מפגש עם אנשי משרד הבריאות – הצגתי מחקרים, חוות דעת של מומחים מתחום רפואת הספורט והראיתי שיש למכשירים אישורים מטעם מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA)".
כעבור שבועות ספורים בלבד, בפברואר 2016, חזר בו משרד הבריאות מהודעתו הראשונית ובהודעה מתקנת הבהיר כי מכשירי EMS יוכלו לשמש לאימון גופני. בכתבה בערוץ 2 ששודרה בתאריך 10 בפברואר, דיווח יואב אבן כי משרד הבריאות שינה את הודעתו הראשונית והבהיר כי האימונים אינם מסוכנים כל עוד הם מבוצעים בפיקוח בידי מאמנים מוסמכים.
ביוני 2016 פרסם המשרד עדכון נוסף שלפיו רק מכשירי EMS המיועדים לשימוש רפואי ירשמו במערך הרישום של משרד הבריאות, כלומר המשרד קבע כי אין צורך לרישום ופיקוח מטעמו על מכשירי EMS לאימון גופני – זאת כהמשך ישיר לנסיגתו מעמדתו הראשונה כי אימון גופני בשיטה מהווה סכנה בריאותית. המשרד גם חידד הנחייתו שלפיה "מידת בטיחות השימוש במכשיר זה לאימון גופני וכדומה תלויה בהיבטים שונים, ובכלל זה בכך שהשימוש יהיה בהתאם לתוכנית אימונים מסודרת, ובאופן מבוקר ומותאם ליכולת, לרגישויות ולכשירות הבריאותית של המשתמש, דבר הנכון, במידה כזו או אחרת, לשיטות אימון גופני נוספות".
"בעקבות פנייתי למשרד הבריאות האזהרה מינואר 2016 הוסרה", משחזר רוביו, "בהקשר הזה חשוב לי לומר באופן ברור כי במדינות אחרות בעולם לא נרשמה שום התערבות של משרדי הבריאות בתחום של אימוני EMS". עוד מוסיף רוביו: "המהלך המשמעותי מבחינתי היה להחזיר את אמון הציבור. השקעתי כספים רבים בפרסום ובקמפיינים, ולשמחתי עוררנו מחדש את השטח: אנשים התחילו לגלות עניין מחודש באימוני EMS".
ואכן, בהדרגה החלה EMS club לחזור לתודעה, להתפתח ולהתרחב, כשהקהל מצביע ברגליים. נכון לקיץ 2018 לרשת 12 סניפים, כשחמישה נוספים נמצאים בשלבי הקמה שונים. כעת על הפרק גם פתיחת סניפים מעבר לים.
משנים את השיח
במקור, שיטת EMS מגיעה מהתחום הרפואי ומהפן הטיפולי-שיקומי, כשהיא מסייעת בין היתר בחזרה של ספורטאים לפעילות לאחר פציעות. שכלול של השיטה והטמעתה בתחום האימון הגופני התרחשה בתחילת העשור הקודם על ידי החברה הגרמנית מיה בודיטק (Miha Bodytec) – שפיתחה מודל ייחודי המציע בחירה או שילוב בין שני סוגי אימון. כל אימון מתפרס על פרק זמן של 20 דקות בלבד – כאשר מדובר באימון כושר לחיזוק, בניית שרירי והצרת היקפים, ואימון מטבוליזם לזירוז חילוף החומרים להפחתת משקל ולטיפול בצלוליטיס.
ד"ר רם ז"ק מומחה לרפואת ספורט וצלילה, המפעיל מרפאת ותחנת ספורט במרכז הרפואי שיבא ומשמש רופא הסגלים הפאראלימפים של ישראל, חקר לבקשתו של רוביו את תחום ה־EMS וחזר עם תובנות ברורות. "ערכתי בדיקה מקיפה שכללה בין היתר קריאת מאמרים, שיחות עומק עם רופאים וכמובן שגם חוויתי את האימונים בעצמי", הוא מספר, "את ה־EMS הכרתי מההיבט הטיפולי-שיקומי. כאשר נחשפתי לאזהרות בנוגע לאימון הגופני, היה נראה לי תמוה ששיטה שמתאימה לאנשים שאינם בריאים, כולל כאלו המרותקים למיטה, משום מה לא מתאימה לאנשים שמצב בריאותם תקין. היה לי חשוב לשנות את השיח ולהסביר שלאימוני EMS נוצרה סטיגמה שלילית ובלתי מוצדקת, ואני מרוצה מכך שהמסר עבר".
לדברי ד"ר ז"ק: "חשוב להבין: עיסוק בספורט ולא משנה באיזה ענף, כאשר הוא נעשה בעוצמה גבוהה מדי ובלי פרופורציות הוא מסוכן, וברור שאימוני EMS לא יוצאי דופן בעניין הזה. הכל עניין של מינון ובקרה. ראוי להוסיף ש־CPK הינו אנזים המבטא פעילות מטבולית וצפוי לעלות לאחר אימון גופני כפי שקצב הלב עולה בעקבות פעילות שכזו. תמס שריר הינה בראש ובראשונה אבחנה קלינית המתבטאת בכאב שרירים עז וממושך (כמו שריר "תפוס" שממאן להשתחרר). זה נכון שכשיש תמסור שריר רמת ה־CPK הנמדד בדם גבוהה. אולם המשפט ההפוך – שלפיו כשרמת ה־CPK הנמדד גבוהה מדובר בתמס – הינו שגוי מיסודו. מעבר לזה, צריך לדעת שאימוני EMS נעשים ממש בתנאי מעבדה, בפיקוח צמוד ורק לאחר הכרת ההיסטוריה הרפואית של המתאמנים".
על היתרונות שמציעים אימוני EMS אומר ד"ר ז"ק: "מדובר בצעד קדימה בכל הנוגע לאימוני שרירים. היתרון הגדול בשיטה טמון בכך שהיא מתפרסת על פני שטח גוף גדול ומפעילה קבוצות שרירים רבות בו זמנית. חשוב לחדד ולהדגיש: עבודה נכונה, במינון נכון ותחת בקרה – עתידה להביא לתוצאות אפקטיביות".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>