$
חברה וסביבה

האיחוד האירופי פועל לאסור שימוש במוצרי פלסטיק חד-פעמיים

הצעת חוק חדשה שמקדמת הנציבות האירופית תאסור שימוש בצלחות, כוסות, קשיות ושאר כלים חד פעמיים בכל מדינות האיחוד. ההצעה כוללת גם הגבלות על שימוש במוצרי פלסטיק רב פעמיים וכן במגבונים ובלונים

שירות כלכליסט 15:1828.05.18
הנציבות האירופית מקדמת חוק חדש שמטרתו הפחתת זיהום הפלסטיק בערים ואוקיינוסים, ע"י איסור על שימוש במספר מוצרי פלסטיק. הצעת החוק קובעת כי החוק יהיה תקף בכל המדינות השייכות לאיחוד. פקידים של האיחוד האירופי ציינו שחפצי פלסטיק וציוד דייג חד שימושיים מהווים 70% מהזבל באוקיינוסים, ושהמעבר ל"חלופות חדשניות" יכול ליצור כ-30 אלף מקומות עבודה.

 

בטיוטת החוק שהוציאה, הנציבות האירופית שמה למטרה את עשרת המוצרים החד פעמיים מפלסטיק השכיחים ביותר שנשטפים לחופי אירופה ומצויים בימים:

 

  • איסור על שימוש אישי במוצרי פלסטיק חד פעמיים כמו קשיות, צלחות פלסטיק, סכו"ם פלסטיק, בוחשני קפה מפלסטיק, קיסמי אוזניים מפלסטיק, ומחזיק בלונים מפלסטיק.

 

  • צמצום השימוש בכוסות פלסטיק ומיכלי מזון מפלסטיק, כמו אריזות טייק-אוויי.

 

  • יצרני מוצרי פלסטיק יחויבו לכסות חלק מהוצאות הניקיון והטיפול בפסולת, כולל במוצרי טבק עם פילטרים (בדלי סיגריות), שקיות פלסטיק, עטיפות ממתקים, אריזות צ'יפס ומגבונים לחים.

 

  • מגבונים לחים, פדים ובלונים יחויבו לשאת תווית שתסביר כיצד יש להשליך אותם כיאות.

 

  • כל מדינה חברה באיחוד תצטרך להפעיל מערכת אשפה או אמצעים אחרים כדי לאסוף 90% מבקבוקי הפלסטיק שבה עד שנת 2025.

 

  • הרחבת ההסברה לציבור לגבי הסכנות שבאריזות פלסטיק.

 

 

צב ים ושקית פלסטיק צפה באוקיאנוס צב ים ושקית פלסטיק צפה באוקיאנוס צילום: שאטרסטוק

 

סגן נשיא האיחוד פרנס טימרמנס הילל את טיוטת החוק, ואמר: "פסולת פלסטיק היא ללא ספק בעיה גדולה שהאירופאים יצטרכו לטפל בה יחד כיוון שפסולת הפלסטיק מגיעה לאוויר, לאדמה, ולמזון שלנו". לדבריו צריך להיות דגש מיוחד על החלפת מוצרים אסורים בחלופות ידידותיות לסביבה.

 

הממשלה הגרמנית כבר אותתה אתמול שהיא מסכימה לתכניות הנציבות, בדברים שנאמרו לערוץ הטלויזיה הגרמני ARD. שרת הסביבה סבניה שולץ ממפלגת המרכז-שמאל, אמרה כי, "מוצרי פלסטיק חד פעמיים צריכים להימצא תחת פיקוח ברמה האירופית, ולצאת משימוש בהדרגה".

 

עם זאת, האיחוד מתכונן להתמודד עם זעם הצרכנים מהשינויים המוצעים ע"י חינוך הציבור לגבי חלופות ידידותיות לסביבה למוצרי הפלסטיק שעשויים להיעלם מהנוף.

 

פסולת פלסטיק מהווה סיכון לחייהם של יצורים ימיים, ציפורים וחיות שנמצאות במעלה שרשרת המזון. בעלי חיים רבים צורכים את הפסולת או נלכדים בה, ולבסוף נעשים חולים ומתים כתוצאה מכך. בעיה נוספת היא מיקרו-פלסטיק, שלוקח לו אלפי שנים להתפרק, מה שאומר שפלסטיק שסתם זרוק ברחובות או מגיע לאגמים, נהרות ואוקיינוסים יישאר שם עוד הרבה מאוד זמן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x