$
נדל

בלעדי לכלכליסט

החוק להפקעת אדמות הכנסיה יחייב את קק"ל לשלם פיצויים לבעלי הקרקע

לפי הצעת החוק של ח"כ רחל עזריה שמגיעה לוועדת השרים, הפיצוי לבעלי הקרקע יהיה בגובה הסכום שהם שילמו לרכישתה בתוספת 15%

אמיתי גזית 20:2026.05.18
ועדת השרים לענייני חקיקה צפויה לדון מחר (ראשון) בחוק שמקדמת חברת הכנסת רחל עזריה (כולנו) ונועד להפקיע מאות דונמים שהוחכרו בעבר לקק"ל, נבנו עליהם בנייני מגורים ובשנים האחרונות נמכרו לאנשי עסקים פרטיים. החוק נועד למנוע מצב בו בעלי הקרקע החדשים, ידרשו מהדיירים דמי חכירה גבוהים או יאיימו בפינויים מבתיהם. החוק קובע כי הפיצוי לבעלי הקרקע יהיה בגובה הסכום שהם שילמו לרכישתה בתוספת 15%. כן נקבע בחוק כי קק"ל היא זו שתשלם את הפיצויים.

 

דיון שנועד להתקיים בחוק דומה בפברואר נדחה בעקבות מחאה של הכנסייה היוונית אורתודוכסית ואיום שלה כי תסגור את כנסיית הקבר אם החוק יעבור. באותה עת החוק כונה "חוק קרקעות הכנסייה" וכיוון באופן ספציפי למאות דונמים שמכרה הכנסייה היוונית לקבוצה של יזמים פרטיים שהתאגדה תחת השם ניות קוממיות. כעת כותרת החוק שונתה במטרה להבהיר כי אינו מכוון דווקא לקרקעות של הכנסייה, אלא לכל שטח אדמה שנמכר ליזמים פרטיים בשעה שמתגוררים בו אזרחים ולהם חוזי חכירה שצפויים לפקוע.

 

כאמור, בגרסה החדשה של החוק שתעלה היום יש תוספת דרמטית המחייבת את קק"ל לשלם לבעלי הקרקע פיצויים בשווי סכום הרכישה ובתוספת 15%. סוגיה זו הייתה במחלוקת בין המדינה לקק"ל שסירבה לשאת ולתת עם היזמים הפרטיים, ולא הסכימה לשלם מכיסה את התמורה שדרשו, בצפייה כי העול הכספי יוטל על המדינה.

הקביעה כי סכום הפיצוי שווה בערכו לסכום הרכישה של הקרקע בתוספת 15%, נועדה לקבע תג מחיר לקרקע, לסנדל את היזמים הפרטיים ולמנוע מהם דרישה לפיצוי גבוה יותר. מאז קנו את הקרקע חלף פרק זמן שבו ערכה עלה, אם החוק יעבור היזמים לא יוכלו לדרשו פיצוי לפי שווי הקרקע היום.

 

עסקת רכישת הקרקע בוצעה בשתי פעימות; ב-2011 רכשה ניות קוממיות מהכנסייה את הזכות לגבות מקק"ל דמי חכירה, וב-2016 השלימה את העסקה כאשר חתמה עם הכנסייה על חוזה לרכישת כל הזכויות על הקרקע.

 

רחל עזריה רחל עזריה צילום: יוסי אלוני

 

בידי עזריה חוות דעת שנמסרה גם למשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ, הקובעת כי היזמים הפרטיים שילמו ב-2011 עבור זכויות החכירה בקרקע לא יותר מ-34

מיליון שקל. חוות דעת זו מסתמכת על הצהרה שמסרו לרשויות המס לפיה ב-2011 שילמו 74 מיליון שקל, אך סכום זה כולל גם חובות עבר (כלומר היזמים קנו חובות של גורמים שונים לכנסיה), על פי אותה הצהרה רק 34 מיליון שקלים משקפים את ערך הקרקע ואת ההכנסות הצפויות מרכישתה. עם זאת הסכום הזה אינו סופי, שהרי

ב-2016 התחייבה ניות קוממיות לשלם סכום נוסף (כנראה כמה עשרות מיליוני שקלים) עבור זכות הבעלות על הקרקע, כך שתוכל לטעון כי קנתה את הקרקע ביותר מ-34 מיליון שקל.

 

החוק נולד בעקבות עסקה מאוגוסט 2016, שנחשפה לראשונה ב"כלכליסט", למכירת 600 דונם של הפטריארכיה היוונית בשכונת טלביה וניות בירושלים לקבוצת יזמים פרטיים שהתאגדה תחת השם ניות קוממיות. את השטח הזה החכירה הכנסייה בשנות ה-50 של המאה הקודמת לקק"ל, בכמה חוזים שיפקעו בסביבות שנת 2050. מאז נבנו בשטח עשרות בניינים ובהם כאלף דירות.

 

עד עתה קק"ל לא חידשה את החוזים, ערך הדירות ירד בשל האי ודאות והחשש כי בבוא היום, כאשר יסתיימו החוזים, הכנסייה תדרוש מהדיירים דמי חכירה מנופחים, או אף תבקש לפנותם. על הרקע הזה כמה קבוצות של יזמים חתמו על חוזים עם הכנסיות, שלפיהם הבעלות על הקרקע עוברת ליזמים הפרטיים. העסקה הבולטת היתה של קבוצת משקיעים שהתאגדה תחת השם ניות קוממיות השקעות ורכשה מהכנסייה כ-600 דונם בשכונת ניות וטלביה. תושבים בשכונות אלה חוששים כי כדי להישאר בבתיהם, היזמים ידרשו מהם תשלום גבוה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x