הוצאות המימון הוכפלו, וחברת החשמל סיימה את הרבעון הראשון בהפסד של 67 מיליון שקל
החברה פרסמה את דו"חותיה ימים ספורים לפני אישור הממשלה למסגרת הרפורמה ההיסטורית במשק החשמל, והיא מעריכה שעלותה תעמוד על 7 מיליארד שקל; ההכנסות ירדו ב-6.2% ל-5.45 מיליארד שקל
ימים ספורים לפני אישור הממשלה למסגרת הרפורמה ההיסטורית בחברת החשמל,
זו פרסמה אתמול (ה') בשעת לילה מאוחרת את הדו"ח הכספי שלה לרבעון הראשון של 2018.
קראו עוד בכלכליסט:
- הרפורמה בחברת החשמל: ריבים בפרונט, ביזנס מאחורי הקלעים
- יצרני החשמל הפרטיים בניסיון אחרון לביטול הרפורמה בחשמל
- משק החשמל עדיין רחוק ממהפכת הסלולר
עיון בנתוני החברה מעלה שאת התקופה שבין ינואר למרץ 2018 היא סיימה בהפסד של 67 מיליון שקל, זאת לעומת רווח נקי של כ-316 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. אולם ברבעון הנוכחי הוצאות המימון שלה צמחו מכ-274 מיליון שקל ברבעון הקודם לכ-553 מיליון שקל, מה שכאמור הוביל בין השאר את החברה לרשום הפסד רבעוני. נתון נוסף שהשפיע על החברה הוא תנועה ויתרות של חשבונות פיקוח נדחים, שמשויכים למקטע העבודה (ייצור, הולכה או חלוקה). ברבעון הקודם נהנתה החברה מהכנסה של כ-366 מיליון שקל שמקורה בהכרה של רשות החשמל בהוצאות שונות, וזו נעדרה הרבעון הזה והשפיעה לרעה על השורה התחתונה של התוצאות הכספיות.
המנכ"ל עופר בלוך צילום: עמית שעל
מבחינת הכנסות החברה, אלו הסתכמו ברבעון הראשון של השנה בכ-5.45 מיליארד שקל, ירידה של כ-6.2% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. בחברה מייחסים את הירידה לצמצום הביקוש לחשמל ולירידה של כ-2.3% בתעריף הביתי שנכנסה לתוקפה בינואר 2018. למזלה של חברת החשמל עלות הפעלת המערכת הסתכמה בכ-4.55 מיליארד שקל, ירידה של כ-2% שמקורה בצמצום עלויות הדלקים. לעניין זה יצוין שהשימוש בפחם ממשיך לרדת וברבעון הראשון של השנה סל הדלקים של חברת החשמל הכיל בעיקר גז (כ-55.9%, מתוכו כ-4% גז נוזלי) והשאר פחם (כ-43.9%) ומעט מאוד מזוט. הרווח התפעולי של החברה הסתכם בכ-526 מיליון שקל, ירידה של כ-31% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, שהסתכם ברווח תפעולי של כ-768 מיליון שקל.
סופרים את הרפורמה עד שאחרון העובדים יעזוב
חברת החשמל נותנת במסגרת הדו"חות גילוי מלא להסכם הרפורמה שמתוכנן שם. מטעמי שמרנות, החברה מעריכה ש"העלויות הצפויות בקשר עם השינוי המבני, ככל שייושם על פי מתווה השינוי המבני, הינן בסכום מוערך של כ-7 מיליארד שקל, אשר ייפרסו על פני עשר שנים ממועד אישור מתווה השינוי המבני. בהצעת המחליטים הממשלתית העריכו משרדי האוצר והאנרגיה את אורך הרפורמה בכ-8 שנים בלבד, אבל בחברת החשמל החליטו לקחת מקדם שמרנות ולכן הם כוללים בה גם את חצי השנה מזמן אישור התוכנית בממשלה ועד לשינויי החקיקה הנדרשים בנובמבר, וגם סופרים את אחרון העובדים שיצא לגמלאות מעבר לשנת 2026. "כלכליסט" פנה הן לרשות החברות והן לרשות החשמל בשאלה האם עלות הרפורמה צמחה ושני הגופים השיבו בשלילה.
מנכ"ל החברה עופר בלוך סיכם שחברת החשמל כבר החלה בתהליך עמוק של התייעלות ושינוי ארגוני במטרה להתאים עצמה להסכמות הרפורמה, ותהליך זה מצוי בעיצומו.