סדקים ראשונים בחומת הסודיות של הביטקוין
ביטפינקס, אחת מזירות הסחר הגדולות בעולם של מטבעות קריפטוגרפיים, החלה לדרוש מלקוחות להצהיר על הונם - בדומה לכללי חילופי המידע המחמירים שהושתו על המערכת הבנקאית הבינלאומית בשנים האחרונות
הכללים שהכריעו את הסודיות הבנקאית בשוויץ ובעולם הגיעו גם לעולם הביטקוין. ביטפינקס (Bitfinex) אחת מזירות הסחר הגדולות בעולם של ביטקוין ומטבעות קריפטוגרפים אחרים (דוגמאת איתריום למשל) החלה לפנות באופן סלקטיבי ללקוחותיה בדרישה שיגישו לה הצהרה עצמית - זאת בהתאם לכללי חילופי המידע המחמירים שהושתו בשנים האחרונות על המערכת הבנקאית. ביטפינקס אף הודיעה כי ייתכן ותהיה מחויבת לשתף את המידע עם רשויות בינלאומיות.
בשנים האחרונות, בהובלת רשויות המס האמריקאיות, כללי הסודיות של הבנקים השונים בעולם (עיקר בשוויץ שהתהדרה בסודיות שלה) נסדקו לחלוטין, על רקע החלת כללי ה-FTCA שחייבו גופים פיננסיים להעביר מידע על חשבונות של אזרחים אמריקאיים לרשות המסים האמריקאית ובהמשך כללי ה-CRS שמאפשרים חילופי מידע אוטומטיים בין חלק ניכר מרשויות המס בעולם (ביניהן ישראל). אותם הסכמים גורמים לכך שרשויות המס מקבלות מהבנקים מידע מלא על מספרי חשבונות ושמות של לקוחות והיתרות והתנועות שלהם, במטרה לאתר הון שחור.
בורסת הביטפינקס רשומה באיי הבתולה הבריטיים (BVI) שהכפיפו את עצמם לכללי חילופי המידע של ה-OECD, מה שככל הנראה גורם בשבועות האחרונים לשינוי מהותי ביחס לזירת הסחר של המטבעות הדיגיטליים. כעת, כפי שאותם מהלכים כפו על הבנקים לדרוש מלקוחותיהם להגיש הצהרות בנוגע לכספים שלהם לצרכי מס, שלחה גם ביטפינקס מכתבים לחלק מלקוחותיה וביקשה מהם להגיש הצהרות עד ל-24 במאי, בעוד כשבוע. במכתבים שנשלחו הבהירה הבורסה ללקוחות כי היא שומרת לעצמה את הזכות לפנות לרשויות ולמסור את המידע גם בעניינו של מי שלא ישתף פעולה.
כל נושא הרגולציה והפיקוח על המטבעות הקריפטוגרפיים נמצא בחיתולים, למרות היקף התופעה ברחבי העולם. לדברי רו״ח והמשפטן גידי בר זכאי, לשעבר סגן מנהל רשות המסים וכיום בעל משרד בוטיק המתמחה בדיווח על מטבעות קריפטוגרפים, "דומה כי החלטת ביטפינקס לפנות ללקוחותיה ולהעביר את המידע בעניינם לרשויות מיישרת במובנים רבים קו עם החלטת בית המשפט העליון בארה"ב כי זירת הסחר הגדולה קוינבייס (Coinbase) מחויבת למסור מידע על לקוחותיה לרשויות ומאותתת לכל מי שעוד נותר ספק בליבו שעולם המטבעות הדיגיטלים אינו חסין מדיווח ותשלום מס".
עוד אמר בר זכאי ל"כלכליסט" כי "מדובר פה בצעד ראשון בסדרה של צעדים שהבנקים בארץ ובעולם נקטו בשנים האחרונות. בשלב זה הזירה מסתפקת בהצהרה עצמית על דיווח, כמו שראינו בבנקים בשנים האחרונות, בהמשך גם הצהרה כזו לא תספק. צריך להבין שבשונה מהכסף המוכר לנו, לחילופי המידע שיגיע מהזירות יצטרף מידע נוסף חזק אמין ושלא ניתן לשיבוש או זיוף, הכולל כתובת ציבורית של מחזיקי מטבעות קריפטו על הבלוקציין, ניתן יהיה להתחקות אחר הפעולות שנעשו בבלוקציין ולקבוע מי מדווח ומי לא, וכך למעשה נפגעת האנונימיות שמאפיינת כל כך את הנושא לפחות אל מול הרשויות. המעמד של מי שמגיע לרשות המיסים לדווח מיוזמתו תמיד טוב יותר מאשר מעמדו של מי שהוזמן לחקירה או לדיוני שומה ברשות".