"הקלות שבה מבוצעות עבירות הנוגעות למכלי גז פירטי היא בלתי נתפסת"
כך מציין חן בר יוסף, מנהל מינהל הדלק והגז במשרד האנרגיה. במסגרת פעילויות האכיפה ב־2017 נתפסו והוחרמו 8,679 מכלים פירטיים והוגשו מעל 170 כתבי אישום
בשיתוף מערכת זירת הבריאות
בישראל כ־2.5 מיליון בתי אב ובתי עסק הצורכים גז בישול (גפ"מ) באמצעות כ־30 חברות המורשות לספק גז למגזרים השונים. עם זאת, מתחת לפני השטח פועלים חוליות ובודדים הסוחרים במכלי גז פירטי, המותקנים בניגוד לחוק ומהווים סכנת חיים.
מנתוני מינהל הדלק והגז במשרד האנרגיה המתייחסים לשנת 2017 עולה כי 8,679 מכלים פירטיים נתפסו והוחרמו במסגרת פעילויות האכיפה, שכללו בין היתר 335 מבצעים (מתוכם 111 מצביע אכיפה במחסומים) ועשרות תצפיות ומעקבים. 573 תיקי חקירה נפתחו במהלך השנה החולפת ומעל 170 כתבי אישום הנוגעים לעבירות גפ"מ הוגשו על ידי אנשי אגף הפיקוח במשרד.
תפיסות מדי שבוע
"הקלות שבה מבוצעות עבירות הנוגעות למכלי גז פירטי היא בלתי נתפסת", מדגיש חן בר יוסף, מנהל מינהל הדלק והגז במשרד האנרגיה. "אנחנו מבצעים יחד עם המשטרה תפיסות של מכלים מדי שבוע, כך שלצערנו מדובר בתופעה נרחבת למדי".
לדברי בר יוסף: "מדובר למעשה במכלים שנגנבים ממחסני החברות המורשות או פשוט מבתים של אזרחים. מדי פעם גם מתבצעות הברחות אל השטחים ומהשטחים, אבל בסך הכל אלו מספרים שוליים. בהקשר הזה חשוב גם לומר שלא מדובר כאן רק ברמת העבריין הבודד, אלא קיימות ממש חוליות מאורגנות שמתעסקות במכלי גז פירטי".
באשר לפעילויות האכיפה, מפרט בר יוסף: "האכיפה שלנו מתחלקת למעשה לשתיים: פעילות בקרה ופיקוח על התנהלותן של חברות הגז המורשות, לצד מאבק בלתי מתפשר בגניבות, סחר והתקנות של מכלי גז פירטי. בתחום הזה העבודה שלנו היא מקיפה, רציפה ועקבית, כשבממוצע אנו מחרימים בכל שנה סדר של 10,000-6,000 מכלי גז פירטי, מעמידים לדין עבריינים ופועלים לצמצם את התופעה לאורך ולרוחב. המידע מגיע אלינו משלל כיוונים ובהם מודיעין משטרתי, דיווחים של אזרחים ואפילו עבריינים שמלשינים אחד על השני. אגב, כבר קרה שבפעילות מבצעית אחת באשקלון החרמנו לא פחות מ־4,000 מכלי גז פירטי שתוכננו להיות מוברחים לרצועת עזה".
השלכות בריאותיות, בטיחותיות וצרכניות
במינהל הדלק והגז מציינים כי התופעה מתרחבת בעיקר כאשר מחירי הגז עולים, כשבמשרד האנרגיה פועלים כל העת להגביר את התחרות בין חברות הגז המורשות למען ציבור הצרכנים.
"כולנו שמענו במהלך השנים האחרונות על אסונות שגבו חיי אדם והתרחשו כתוצאה מדליפה של מכלי גז פירטיים. מן הראוי שהציבור יידע וייזהר", אומר בר יוסף, "נכון, בלוני גז פירטיים אמנם נמכרים במחיר מופחת ביחס לבלוני גז של חברות הגז המורשות, אבל לצד החיסכון הכלכלי ראוי להתייחס לכמה אלמנטים חשובים. האלמנט הראשון נוגע לכך שמדובר לחלוטין בבלונים לא בטוחים, במובן הזה שהם לא עברו בדיקות ובקרה – לכן הפוטנציאל של הבלונים הללו לדלוף הוא גבוה יותר. בתרחיש כזה, אין לאותו אדם שרכש את הבלונים ביטוח, הוא לא יקבל פיצוי ואף אחד גם לא יבוא לסגור לו את הברז, לטפל במערכת ולתקן את הנזק. כמעט מיותר לציין שבלונים כאלו גם לא יעברו בדיקה תקופתית, ולא יהיו תחת פיקוח ובקרה של הגורמים המוסמכים".
על האלמנטים הנוספים מרחיב בר יוסף: "האלמנט שני ומשמעותי הוא שלא ניתן באמת לדעת מה מכילים אותם בלונים, כלומר האם מדובר בגז בלבד או שהוא שהגז נמהל בחומרים אחרים. כבר איתרנו לא פעם מכלי גז פירטי שבהם הגז נמהל עם מים. אלמנט נוסף שחשוב להביא בחשבון שמכל פירטי הוא מכל גנוב. בשורה התחתונה, מעבר לסכנה הבריאותית ולהיבט הבטיחותי, גם בכל הנוגע למישור הצרכני כלל לא בטוח שמי ששילם על בלון גז פירטי קיבל את הפריט שהזמין".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>