$
משפט

הדיל הכושל של איילת שקד למינוי דוד האן לשיפוט

עסקה שנתפרה חודשיים מראש, ההבטחה שמסרה שרת המשפטים ונשיאת העליון שנסוגה לאחר שלשכת עורכי הדין מלכדה אותה: ניסיונה של איילת שקד למנות את דוד האן לשיפוט חושף את הפוליטיקה המלוכלכת שמאחורי הליך מינוי השופטים בישראל

ענת רואה 09:4913.05.18

חרף כל מאמציה, שרת המשפטים איילת שקד לא הצליחה להעביר בוועדה לבחירת שופטים את מינויו של פרופ' דוד האן, כונס הנכסים והאפוטרופוס הכללי לשעבר, כשופט בבית המשפט המחוזי בחיפה. ביום חמישי האחרון כונסו תשעת חברי הוועדה, ולאחר דיון קצר במועמדות האן נוכחה שקד שאין רוב למינוי והוא כלל לא עלה להצבעה. הסיבה הרשמית היתה שהאן לא עבר קורס מיון מועמדים לשיפוט. 

ההתנגדות למינוי האן הובלה בידי לשכת עורכי הדין בראשות עו"ד אפי נוה, ואליה הצטרפו שלושת שופטי העליון, הנשיאה אסתר חיות, חנן מלצר וניל הנדל. כישלונה של שקד והברית המסתמנת בין חיות לנוה, שניכרה גם בהתבטאות פומבית של נוה נגד פסקת ההתגברות, עשויים לסמן שינוי במאזן הכוחות בוועדה.

 

מאחורי אי־מינויו של האן לשיפוט מסתתר סיפור מרתק שמספק הצצה אל מאחורי הקלעים של הליך מינוי שופטים בישראל: מהסכמות שחוברו לפני כחודשיים, דרך ניסיונה של נשיאת העליון לשנות את דעתה שנתקל בטיעון מוזר על "הבטחה" שניתנה להאן, וכלה בהצעה מדהימה שמתנגדי האן פשוט לא ישתתפו בהצבעה ויאפשרו מינוי בתמיכת מיעוט.

 

האן הוא מועמד טבעי עבור שקד: מתנחל, חובש כיפה ובעל שורשים חזקים במפלגת הבית היהודי. אביו היה מזכיר סיעת המפד"ל ומזכיר הכנסת, אמו היא יו"ר תנועת אמונה העולמית וחברת המפלגה. אחיו עופר משמש כיועץ לשר החינוך ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט. 

 

פרופ' דוד האן. נשלח לקורס מועמדים לשיפוט פרופ' דוד האן. נשלח לקורס מועמדים לשיפוט צילום: נמרוד גליקמן

 

כיו"ר הוועדה לבחירת שופטים שקד יכולה להציע כל מועמד שתרצה. בפברואר אשתקד עלה האן לדיון כמועמד השרה לבית המשפט העליון, אך נתקל בהתנגדות גורפת מצד חברי הוועדה, שטענו כי אינו בשל ודרשו שיתמנה לפני כן למחוזי. עם תום הישיבה פרסמה דוברתה של שקד את שמות ארבעת שופטי העליון שנבחרו, לצד ההודעה כי "הוועדה החליטה למנות את פרופ' דוד האן לשופט מחוזי". אלא ש"כלכליסט" חשף כי האן אינו יכול להתמנות למחוזי מבלי ששמו יפורסם ברשומות ויעלה לדיון.

 

בדרכה למנות את האן נדרשה שקד למשוכה נוספת: הקורס למיון מועמדים לשיפוט. הקורס לא מעוגן פורמלית בחקיקה, אך בפועל אף שופט מחוץ למערכת לא מונה בלעדיו בשנים האחרונות. שקד תירצה מתן פטור להאן ב"ידענותו וניסיונו", אך הקורס לא בוחן ידע אלא היבטים פסיכולוגיים באישיות המועמד. בפועל, התמסרות שקד למינוי האן יצרה תקדים, ובאפריל 2017 ועדת המשנה לוועדה לבחירת שופטים העניקה להאן פטור מהקורס.

 

במקביל, במרץ ואפריל 2017 חשף "כלכליסט" שבתפקידו ככנ"ר גלגל האן עלות העסקת יועץ תקשורת אישי על קופת הפירוק של רשות השידור בסכום של 472 אלף שקל. שקד הבינה שהתזמון להעלות את מועמדותו לשיפוט אינו מתאים והבטיחה למנותו בשקט בהמשך, ובסוף אפריל דווח כי הוא משך את מועמדותו.

 

כשנה לאחר מכן, במרץ 2018, סברה שקד כי בשלה העת להעביר את המינוי: בית המשפט המחוזי בחיפה משווע לשופט כלכלי, שיאפשר למחלקה הכלכלית לצאת לדרך. שקד פנתה לנשיאת העליון חיות והציעה לה למנות את האן כשופט בחיפה. חיות הסכימה מבלי שתהתה על קנקנו של המינוי, לאחר שלא היתה חברה בוועדה לבחירת שופטים בסיבוב הקודם של האן והיכרותה עימו היתה שטחית.

 

להאן נמסר שיש רוב למינויו: ארבעה פוליטיקאים ושלושה שופטי עליון, שהם לפחות שבעה מתוך תשעת חברי הוועדה. בנוסף, לאור הברית המסורתית של שקד ונוה, סביר שהשרה העריכה כי תצליח להעביר את המינוי פה אחד. בהתאם, פורסמה ברשומות ב־25 במרץ מועמדותו של האן למחוזי בחיפה וההצבעה על המינוי נקבעה ל־10 במאי.

 

התנגדות עורכי הדין ערערה את ביטחון השופטים

 

הסדקים הראשונים ברוב שהיה צפוי להעביר את האן בוועדה התגלו שבועיים־שלושה לפני ההצבעה. ימים ספורים קודם לכן חשף "כלכליסט" את דו"ח הבדיקה בפרשת יועץ התקשורת ואת הפטור החריג שקיבל האן מהקורס למיון שופטים. חשיפות אלו ערערו את תמיכתה של חיות במינוי האן. בשיחה שערכה עם נוה בישר לה האחרון כי לשכת עורכי הדין לא תתמוך בהאן, ושאם שופטי העליון יכשירו מינוי ללא קורס, עליהם להביא בחשבון שהתקדים יחייב אותם גם במינוי לשיפוט של עורך דין בכיר מטעם הלשכה.

 

חיות נדהמה. היא לא ידעה שבכוונת הלשכה לא לתמוך בהאן וכי נוצר מצב שבו ההכרעה על המינוי הוצבה לפתחם של שלושת שופטי העליון — כך שהם ייאלצו לשאת באחריות אם המינוי יתגלה כטעות. נוה הדגיש זאת בכל שיחה שערך עם השופטים. "על המינוי הזה אתם תהיו חתומים, לא אנחנו", אמר.

 

"נוה מלכד את השופטים", אמר גורם בכיר בסביבת שקד. "הודעתו שיתנגד למינוי גרמה לשופטים להסס וערערה את ביטחונם". שקד ואנשיה נכנסו לפעולה. לחיות נאמר כי להאן "הובטח" המינוי לאור הסכמה מוקדמת והופעל עליה לחץ יוצא דופן לקיים את ההבטחה ולמנות אותו. על נוה הופעל לחץ אדיר להסיר את התנגדותו בנימוק שלמינוי יש רוב גם ללא הלשכה, אך שעמדתה מערערת את השופטים.

 

שמונה ימים לפני ישיבת הוועדה לבחירת שופטים התכנסו שקד, נציגי העליון ונציגי הלשכה לפגישה מקדימה לא פורמלית שנועדה להחלפת דעות וכללה דיון ער סביב מינוי האן. נוה הוביל את קו ההתנגדות. "אני מקבל נגדו עשרות תלונות ממפרקים", אמר, "יש בעיה קשה עם האישיות שלו. אולי הוא חכם אבל המזג שלו איום ונורא. ואני עוד לא מדבר על כך שקיבל מסלול עוקף קורס. גם אם ועדת המשנה טעתה במתן הפטור, לא צריך להנציח אותה".

 

בחדר השתרר שקט. השופט מלצר החל לנוע בכיסאו בחוסר נוחות: "תראו, זה באמת נראה לא טוב. אולי יש פה בעיה". חיות הצטרפה: "גם דעתי לא נוחה. רשות השידור משלמת על יחצנות פרטית לכנ"ר?".

 

מלצר ונוה כמעט במקביל הגו פתרון: האן יישלח לקורס, ורק אם יעבור אותו בהצלחה, עניינו יישקל שוב. אך אז עלתה השאלה איך להורות להאן לעבור קורס כשכבר קיבל פטור מוועדת משנה. הפתרון שגובש: להאן תימסר ההמלצה לגשת לקורס הקרוב. אם יסרב, עניינו יעלה כמתוכנן בוועדה. אבל האן לא הסכים. "כבר קיבלתי פטור מהקורס", הוא אמר.

 

ההצעה של שקד: הלשכה תימנע וייווצר רוב מלאכותי

 

בימים האחרונים לפני כינוס הוועדה אנשיה של שקד היו מתוחים מאוד. האן לחץ והם ניסו בכל כוחם למצוא דרך שתסלול את המינוי. מינוי שופט מחוזי דורש רוב רגיל מתוך מניין של לפחות שבעה חברי ועדה, כך שתיאורטית אפשר היה למנות את האן גם ברוב של ארבעה נגד שלושה.

 

בין הרעיונות שהעלו אנשי שקד במטרה להכשיר את המינוי הוצע ששני נציגי לשכת עורכי הדין יימנעו בהצבעה. כך, שלושת שופטי העליון יצביעו נגד, ארבעת הפוליטיקאים בעד והמינוי יעבור. ההצעה התמוהה נועדה להכשיר מינוי של שופט בהיעדר רוב תוך יצירת פיקציה שתאפשר לארבעת הפוליטיקאים לגבור על התנגדות חמשת החברים האחרים. אך הלשכה סירבה להצעה ושלחה את שקד להציע אותה לשופטי העליון. במקביל, לפוליטיקאים בוועדה לא היו שום ספקות, חלקם לא טרחו לקרוא כלל את ההסתייגויות מהמינוי שהועברו לעיונם.

 

הישיבה המכרעת בחמישי היתה קצרה. בתוך כשעתיים מונו 15 שופטים ורשמים ומועמדות האן הוסרה לפי שעה. שקד פתחה את הדיון בהאן, נוה השיב והשופטים הצטרפו להסתייגויות, בעיקר סביב הפטור שניתן לו מקורס המיון. הנשיאה חיות ציינה גם את הטענות הענייניות נגדו.

 

שקד הבינה שלמינוי אין רוב ולא העלתה אותו להצבעה. הסיכום היה שהאן ילך לקורס, אבל יש שיאמרו שהסיבה לכך היתה כדי לא לבסס את פסילתו על הטענות הענייניות. אנשיה של שקד יצאו כעוסים. עוד לא נאמרה המילה האחרונה בעניינו של האן, הם הבטיחו.

 

מלשכת שקד נמסר בתגובה: "הוועדה לבחירת שופטים החליטה שעל אף רמתו הגבוהה של פרופ' האן, בשל עקרון השוויוניות יבקשו ממנו להשתתף בקורס מועמדים לשיפוט בטרם מינויו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x