מהר יותר, גבוה יותר, חזק יותר / מותחים את גבולות היכולות
תכנית חדשה במכללה למינהל לתואר שני בפסיכולוגיה של הספורט והאימון הגופני תכשיר את בוגריה לעבוד עם אוכלוסיות המתמודדות עם גורמים תחרותיים ולחצים שונים – ספורטאים, מנהלים, אנשי כוחות הביטחון ואף אמנים
בשיתוף המכללה למנהל10.05.18ספורטאים מקצועיים המגיעים להישגים מדהימים זוכים להערצה במידה רבה בשל יכולתם מעוררת ההשתאות להביא את ביצועיהם הפיזיים והמנטליים לאופטימום בזמן ובמקום המתאימים. באותו האופן, היכולת של אנשים מן הישוב לאמץ, באמצע החיים, אורח חיים בריא יותר הכולל פעילות פיזית קבועה – גם היא נתפסת כהישג מנטלי מרשים.
היכולת המנטלית להתמודד בהצלחה עם אתגרים הנובעים מגורמים פנימיים וסביבתיים היא בעלת השפעה עצומה בכל מה שקשור לספורט, אבל לא רק. היא משמעותית גם בתהליכי שיקום הגוף, בהנעת ובהובלת עובדים, ביצירה ועוד. ד"ר איריס אורבך, מי שמובילה את תכנית התואר השני החדשה - פסיכולוגיה של הספורט והאימון הגופני -
במסלול האקדמי המכללה למינהל, מכירה את חשיבות החוסן הזה מקרוב. בצעירותה הייתה ד"ר אורבך ספורטאית בתחום האתלטיקה הקלה, וקריירה זו נגדעה בעקבות פציעה קשה. "שברתי את המפרקת", היא מספרת, "בדיעבד, הצלחתי להשתקם באופן טוטאלי ולהפיק את המקסימום מהשיקום הרבה בזכות הצד המנטלי. משם נסללה הדרך שלי לתחום הפסיכולוגיה של הספורט".
צילום: שאטרסטוק
ביקוש הולך וגובר לאנשי מקצוע בתחום
התכנית החדשה, הראשונה מסוגה בארץ, אושרה על ידי המועצה להשכלה גבוהה ובוגריה ירשמו כחברים בפנקס הפסיכולוגים של משרד הבריאות. מטרתה של התכנית להכשיר את בוגריה לעבוד עם אוכלוסיות המתמודדות עם גורמים תחרותיים ולחצים שונים, זאת במטרה לעזור להם להתמודד עם האתגרים הפסיכולוגיים בהם הם נתקלים, ולמצות את הפוטנציאל שלהם.
"התחום הזה נמצא בעלייה כבר מספר עשורים", אומרת ד"ר אורבך, "יש ביקוש הולך וגובר לאנשים המתמחים בפסיכולוגיה של הספורט, ובארץ – עד עכשיו – לא הייתה שום תכנית הכשרה אקדמית בתחום. היה ואקום".
התכנית, שעל פיתוחה שקד בשלושת השנים האחרונות צוות מקצועי בראשות פרופ' מולי אליס (לשעבר, ראש החוג לפסיכולוגיה וסגן נשיא המכללה), מתבססת על עקרונות הפסיכולוגיה החיובית. "אנשי המקצוע בתחום מלמדים את המטופלים שלהם כיצד לפתח את החוזקות שלהם, ואיך להשתמש בחוזקות אלו כדי להגיע למיצוי הפוטנציאל שלהם", אומרת ד"ר אורבך, "לכן, אלו אשר מתמחים בתחום זה יכולים ליישם את הגישה בכל מקום בו יש התמודדות עם מצבי לחץ, צורך בקבלת החלטות, צורך במנהיגות ועוד".
התכנית המתפרסת על פני שנתיים כוללת קורסים מגוונים, דוגמת שיטות התערבות בספורטאים; גורמים מנטאליים לקידום הבריאות; לחץ, חרדה, עוררות ורגשות בספורט; בניית צוות ועוד.
בנוסף, כוללת התכנית פרקטיקום במסגרתו מתנסים הסטודנטים בתהליך עבודה מול ספורטאים, קבוצות ספורט ולקוחות מגוונים. במהלך הפרקטיקום, שיתפרס על פני כל שנת הלימודים השנייה, יישמו הסטודנטים את מה שלמדו בפועל, תוך ליווי צמוד של הסגל האקדמי. תכנית הפרקטיקום תוכננה על פי הדרישות של ארגוןAASP - הארגון שמעניק תעודת הסמכה לעוסקים בתחום פסיכולוגיית הספורט בארה"ב.
צילום: שאטרסטוק
עבודה עם אוכלוסיות מגוונות המתמודדות עם מצבי לחץ
"הבוגרים שלנו יוכלו לעבוד, כמובן עם ספורטאים, אבל לא רק", מציינת ד"ר אורבך, "ניתן להשתמש בעקרונות הנלמדים בתכנית כדי לעזור לאוכלוסיות נוספות המתמודדות עם מצבי לחץ למצות את הפוטנציאל שלהם – אנשי עסקים, אנשי כוחות הביטחון, שחקנים, מוזיקאים, אנשי מערכת הבריאות ועוד".
התכנית
מיועדת לבעלי תואר ראשון בפסיכולוגיה, מדעי ההתנהגות וחינוך גופני. "אין ספק שמי שיפיקו את המרב מהתואר הזה הם אנשים אשר מאמינים בחשיבותו של הצד המנטלי בהתמודדות עם לחצים מסוגים שונים, ואנשים שיכולים לראות איך ההשכלה והמיומנויות שרכשו בתואר זה יכולות להיות מיושמות בכל תחום בו נדרשות מצוינות וחוסן מנטלי", היא מסכמת.
זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות