$
פרויקטים

גילעד אלטשולר: "אנחנו לא מחפשים ללכת נגד השוק, אלא להשקיע נכון עבור הלקוחות שלנו"

אלטשולר, מבעלי בית ההשקעות אלטשולר-שחם, בשיחה על אסטרטגיית השקעות, טרנדים חולפים בשוק ואיך הוא ישן בלילה עם 100 מיליארד שקל תחת ניהולו

בשיתוף אלטשולר שחם 10:4503.05.18
ב-2011, בית ההשקעות אלטשולר שחם גרם להרמת גבות אצל לא מעט שחקנים, כאשר החליט לסגור פוזיציות של איגרות חוב קונצרניות. הטייקונים היו אז בשיאם – יצחק תשובה עם קבוצת דלק, לב לבייב עם אפריקה ישראל, מוטי זיסר ז"ל עם אלביט הדמיה ואליעזר פישמן עם כלכלית ירושלים. נדמה היה שעסקיהם היו במומנטום חיובי שנראה שלא הולך לעצור, ומגע הזהב שלהם מבטיח רווחים נאים לכל מי שמשקיע בהם.

 

אלא שבתוך זמן קצר, התברר שבאלטשולר שחם ראו משהו ששאר השוק לא זיהה – ויצאו בזמן, ממש לפני שהכל החל להתמוטט. דלק נדל"ן ומשקיעי האג"ח שלה ראו כיצד שני שלישים משווי ההחזקה שלהם נמחקים, בהסדר התספורת שאושר בבית המשפט. לבייב נקלע גם הוא לצרות והחל בסדרה של הסדרי חוב – הראשון כבר ב-2009, והשני שש שנים מאוחר יותר. האימפריה של פישמן קרסה, וגם זיסר ז"ל הגיע להסדר חוב.

 

האם בית ההשקעות, בראשות גילעד אלטשולר, קלמן שחם ורן שחם אכן חזה את הנולד? "ראינו את זה בא, אבל לא ידענו מתי בדיוק זה יקרה", נזכר אלטשולר."עברנו תקופה קשה במשך חודשים מסוימים. כשפועלים נגד השוק והשוק נהנה מגאות בסקטור שאנחנו לא חשופים אליו, הביצועים שלנו נראים פחות טובים. הכנו את עצמנו מראש, אבל לפעמים תקופת ההמתנה נמשכת חודשים, ואפילו שנה-שנתיים, עד שהתרחיש שהתכוננו אליו באמת קורה". והוא אכן קרה.

 

ניהול תיקי השקעות בליווי מקצועי ואישי, תוך הסתכלות ארוכת טווח באלטשולר שחם. היכנסו לפרטים>>

 

גילעד אלטשולר: ראה משהו ששאר השוק לא זיהה גילעד אלטשולר: ראה משהו ששאר השוק לא זיהה צילום: סם יצחקוב

 

בחודשים האחרונים החלטתם שוב לצמצם מגע עם האג"ח הקונצרניות. אתם רואים סכנה לכך ששרשרת הקריסות שראינו בתחילת העשור תחזור על עצמה?

אלטשולר: "ב-2011, מוטי ברלינר, אז אנליסט במחלקת המחקר והיום מנהל מחלקת המחקר, היה אחראי על ניתוח החוב של האג"ח הקונצרני. ראינו שהמרווחים באג"ח הקונצרניות יורדים והולכים. היתה נהירה גדולה מאוד של כסף חם – קרנות נאמנות – לשוק הזה, שתמיד היה בעייתי מבחינת הסחירות והיצע הסחורה שלו. הגענו למסקנה שהתשואה לא שווה את הסיכון – וצמצמנו את החשיפה.

 

"נשארנו באג"ח ממשלתיות עם מח"מ ארוך, מתוך הנחה שגם הריבית תמשיך לרדת. המטרה שלנו היא לזהות מגמות ארוכות טווח שמעידות על עיוות בשוק – ומכיוון שאנחנו יודעים שהוא יתפוצץ במוקדם או במאוחר, אנחנו מתכוננים לפיצוץ הזה כדי לשמור על הכסף של הלקוחות, ואכן כשהגיע המשבר הגדול באג"ח הקונצרניות, הלקוחות שלנו נפגעו הרבה פחות ביחס לגופים אחרים.

 

"כיום אנחנו נמנעים מאג"ח קונצרניות מסיבה דומה - אנחנו חושבים שהמרווחים לא מספקים כרגע, ולכן לא ממש נמצאים בשוק הזה בארץ. גם בחו"ל צמצמנו משמעותית את החשיפה בגלל המרווחים הנמוכים יחסית. אנחנו מחכים לאירוע או תקלה בכלכלה העולמית במחשבה שאז יהיו לנו מספיק מזומנים כדי להיכנס שוב לשוק".

 

מאיפה האומץ ללכת נגד השוק?

"אנחנו לא מחפשים ללכת נגד השוק, אלא לבחור בדבר הנכון לאותה תקופה. לפעמים האומץ ללכת נגד מגמה כלשהי גובה מאיתנו מחיר בטווח הקצר – אבל מניב פירות, אם מחכים בסבלנות. בשנה האחרונה, מטעמי שמרנות, החלטנו לא להיות באג"ח הקונצרניות - אבל את התוצאות של המדיניות הזו נראה רק בהמשך. אנחנו מעריכים שמתישהו יקרה אירוע כלשהו, ואני בהחלט חושב שתיק החוב שלנו בטוח יותר מזה של אחרים".

 

וזה לא מפתה לפעמים לראות טרנד בשוק ולהצטרף אליו? אתם לא שואלים את עצמכם מה אתם מפסידים, בגלל ההתנהלות השמרנית שלכם?

"זה עניין של גישה. יש חלקים בשוק ההון שנהפכו לסופרמרקט של קרנות נאמנות ומוצרים פיננסיים, שמפציצים את השוק במוצרים חדשים כל הזמן, אבל לי נראה שהם עונים יותר על צורך שיווקי – לרכוב על הטרנד ולגרוף כסף לעצמם – ופחות חושבים על הכסף של הלקוחות. נכון שלפעמים אחד מהטרנדים האלה מצליח לזמן קצר ומניב הרבה כסף, אבל מנהל השקעות טוב לא חושב על הטווח הקצר, אלא על הטווח הרחוק יותר.

 

"צריך לזכור שאנחנו עובדים בשביל הלקוחות, לא בשביל שפה ושם יכתבו בעיתון שבחודש מסוים עשינו הכי הרבה תשואה. הלקוחות שלנו משקיעים בשביל הטווח הארוך – והוותק שלנו בשוק לימד אותנו שכדי להגיע לתשואות טובות, צריך הרבה סבלנות ולדעת לעבור גם תקופות פחות טובות, בלי להתפשר על העקרונות שלנו. אנחנו הולכים עם מה שבעינינו נכון לטווח ארוך, ולא מתפתים לעשות את כל התעלולים שאחרים עושים כדי שתמיד יהיה להם קלף מנצח ביד".

 

החומר האנושי - חושבים פחות על התפקיד הבא ויותר על איך לתת ערך ללקוחות החומר האנושי - חושבים פחות על התפקיד הבא ויותר על איך לתת ערך ללקוחות קרדיט: Shutterstock

 

הסוד טמון בחומר האנושי

ייתכן שאחת הסיבות לנכונות של אלטשולר שחם לפנות לכיוונים אחרים מזה של שאר השוק טמונה בהרכב האנושי שלו. בעוד שבבתי השקעות אחרים, המנכ"לים, האנליסטים, מנהלי ההשקעות ומתווי האסטרטגיה מתחלפים מדי כמה שנים – הרי שבאלטשולר שחם, רבים מבעלי התפקידים הללו עובדים במקום כבר עשרות שנים. אמנם בעשר השנים האחרונות גדלה מצבת העובדים מ-100 ל-800 – אך יש בקרבם נוכחות חזקה של עובדים ותיקים, כאשר 70 מהעובדים הם בעלי ותק של יותר מעשור.

 

"כשקבוצה של אנשים הולכת יחד כל כך הרבה זמן, החזון והיעדים הם כבר לא רק של ההנהלה, אלא של כל העובדים. יש תחושה שכולנו יחד בדבר הזה, שאנחנו מתווים את הדרך שלנו ולא הולכים בעקבות אחרים; ומאחר שאנחנו משקיעים מאוד בעובדים, הם חושבים פחות על התפקיד הבא במקום אחר – ויותר על איך לתת עוד ערך ללקוחות שלנו", אומר אלטשולר.

 

אלטשולר שחם, שקיים כבר מאז 1990, מנהל כיום כ-100מיליארד שקלים. איך אתה ישן בלילה כשאתה מנהל כל כך הרבה כסף בשביל אחרים?

אלטשולר: "אני ישן בדיוק כמו שישנתי כשניהלתי מיליון שקל. האחריות היא אותה אחריות, ההחלטות אותן החלטות. צריך להחליט נכון, עבור לקוח אחד או עבור מיליון לקוחות. צריך להשתדל לעשות הכי טוב שאתה יודע לעשות, ולקבל החלטות נכונות בזמן אמת".

 

28 שנות ניסיון של אלטשולר שחם מדברות בעד עצמן. לפרטים נוספים היכנסו>>

 

הערות משפטיות לכתבה:

1. גלעד אלטשולר הינו הוא בעל רישיון מטעם אלטשולר שחם. לאלטשולר שחם ו/או למרואיין עניין אישי בנושא.

2. האמור בכתבה זו אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם.

3. אין בתשואות ו/או בדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה ו/או דירוג דומים בעתיד

4. אין לראות במידע האמור בכתבה, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים.

5. החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בכתבה ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן הכתבה המוצג.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x