כך נפחית את המחלות מעישון - בלי להיגמל מניקוטין
ממשלת ישראל וארגוני הבריאות מקדמים מדיניות שגויה, לפיה מוצרי ניקוטין שאינם שורפים טבק, מסוכנים באותה מידה כמו סיגריות. מה ניתן ללמוד מהניסיון השבדי?
ניקוטין הוא חומר ממכר, אך הבעיה המרכזית עם החומר היא שמרבית האנשים צורכים אותו דרך המערכת המסוכנת ביותר – סיגריה. הסכנה הגדולה ביותר בצריכת ניקוטין היא בתהליך הבעירה ולא בעצם צריכתו. אם כך, מה יקרה אם מעשנים שמסרבים להיגמל מעישון או פשוט לא מצליחים, יעברו לצרוך ניקוטין בדרכים אחרות?
- ח"כים בוועדת הכלכלה: החרגת העיתונות הכתובה מחוק איסור פרסום עישון – בגלל קשרי ליצמן עם "המודיע"
- לא תאמינו כמה זמן מתבזבז על הפסקות עישון בעבודה
- הצעת חוק שתאסור פרסומות לסיגריות ומוצרי עישון עברה בטרומית
ממשלת ישראל וארגוני הבריאות מקדמים מדיניות שגויה, לפיה מוצרי ניקוטין שאינם שורפים טבק, מסוכנים באותה מידה כמו סיגריות. בעצם ההימנעות מדיון באלטרנטיבות לעישון ואימוץ מדיניות החוסמת אותן, קובעי המדיניות בישראל אינם ממלאים חובתם כלפי הציבור ופוגעים בבריאותו.
לאורך העשורים האחרונים, ממשלות אימצו שיטות שונות לסייע למעשנים להיגמל, בין אם זה תוויות אזהרה על גבי חפיסות סיגריות, הגבלות על עישון במרחב הציבורי, קמפיינים הסברתיים, העלאות מיסים ועוד. אמצעים אלו ואחרים הביאו לשינוי חיובי בהעלאת מודעות הציבור לנזקי העישון, אך עם הצלחה חלקית בלבד.
גם היום, כאשר המודעות הציבורית לבריאותנו נמצאת בשיאה, אחוז נכבד של צרכני ניקוטין ממשיך לצרוך אותו באמצעות עישון. בישראל תופעת העישון הולכת ומחריפה, עם עלייה מ-19.7% בשיעור המעשנים בשנת 2016 ל-22.5% בשנה שלאחר מכן. לשם השוואה, שיעור המעשנים בארצות הברית של שנת 2013 היה 17.8% ובשנת 2016 הנתון ירד ל-15.5%. עובדה זו לא משאירה מקום לספק – ישראל נכשלה בצמצום שיעור המעשנים.
עבור מעשנים רבים גמילה היא אקט קשה שלעיתים גם נתפס כבלתי אפשרי. עד לאחרונה, בפני רבים מהמעשנים שעבורם תרופות גמילה הינן חסרות תועלת, ניצבו שתי אפשרויות – להיגמל או למות מעישון. כיום, הודות לחדשנות הטכנולוגית, העולם משתנה ובפני מעשנים שלא מצליחים או אינם מעוניינים להיגמל מניקוטין, יש אפשרויות נוספות.
אמצעים שונים לצריכת ניקוטין שאינם עישון, לא רק שזוכים לפופולריות הולכת וגוברת בחלקים שונים במערב, אלא אף מקודמים בידי חלקים משמעותיים מהקהילה המדעית. כך למשל, לאחרונה שירותי בריאות הציבור באנגליה (NHS) הצהירו כי הם רואים במוצרי אידוי ניקוטין כמוצרים המזיקים משמעותית פחות מסיגריות. הצהרה זו אף זכתה לתמיכתו של ה-NICE (הארגון הלאומי לבריאות הציבור באנגליה). כמו בבריטניה, על המעשן הישראלי לקבל את אותו מידע מדעי, כפי שמקבל המעשן הממוצע גם במדינות רבות אחרות.
כדי להמחיש את יכולתם של תחליפי סיגריות לגמול מעישון ואף בחלק מהמקרים, מניקוטין בכלל, יש לבחון את המצב במדינות המככבות בתחתית טבלת דירוג העישון באירופה. דנמרק, הולנד ובריטניה עם שיעור מעשנים ממוצע של 16% והאחרונה ביותר – שבדיה עם נתון חסר תקדים של 5% מעשנים בלבד.
לפני מספר שנים פרסם המגזין הרפואי "the lancet" קמפיין להפחתת שיעור המעשנים ונזקי העישון בעולם. במסגרת הקמפיין "עולם ללא טבק עד 2040", אותו חזון לעולם נקי מטבק הוגדר כמצב בו שיעור מעשנים יהיה מתחת ל-5%. שבדיה כבר עכשיו הצליחה לממש את אותו חזון. אז כיצד היא עשתה את זה? נראה כי הסוד העיקרי הגלום בהצלחתה של המדינה הצפונית, הוא באימוץ תחליף ניקוטין פחות מזיק. מרבית האוכלוסייה המעשנת במדינה, החליפה את הסיגריה הקטלנית במוצר ניקוטין המזיק באופן משמעותי פחות –הסנוז, שקיק קטן המכיל בתוכו טבק לח, ואותו מצמידים לחיך.
עישון הפך לתחביב פופולרי בקרב העם השבדי החל ממלחמת העולם השנייה, והגיע לשיא הצריכה בשנות ה-80 עם שיעור מעשנים של 34%. בשנות ה-90, עם עליית המודעות לנזקי העישון, חלה תפנית במגמת הצריכה: הסנוז הצליח לגבור על שיעור מכירות הסיגריות ב-1996. המעבר מסיגריה לשקיקי הטבק הלח היה מהיר יחסית בזכות העובדה שהמעשנים לא נאלצו להיפרד מהניקוטין. לצד ההבנה הציבורית כי ישנן אלטרנטיבות פחות מזיקות מעישון, גם הממשלה השבדית התגייסה והבדילה את מוצר הניקוטין הפופולרי מסיגריות בעירה באשר להטלת מיסים.
כיצד הגמילה המאסיבית מעישון השפיעה על בריאות הציבור השבדי? במאמר שפורסם ב-2014 במגזין "האטלנטיק" צוין כי שבדיה היא המדינה האירופית עם שיעור התמותה הנמוך ביותר מסרטן ריאות בקרב גברים וממחלות נוספות בעלות זיקה לעישון טבק.
למרות שאנשי הרפואה ופעילי הציבור המתעקשים על כך שהצעד הנכון ביותר עבור כולנו הוא להיגמל לחלוטין מניקוטין - צודקים בהחלט. עם זאת, ההתעקשות העיוורת שלא לסטות מאותו קו אידיאולוגי, מהווה דוגמא קלאסית לכך שהשאיפה לשלמות מהווה את האויב הגדול ביותר של הטוב. מטרת קהילת הבריאות העולמית היא לשפר את בריאות הציבור, והדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא בסיוע לאנשים להיגמל מעישון. יישום מטרה זו יכול להיעשות בין היתר באמצעות מתן אלטרנטיבות אחרות לצריכת ניקוטין שהנן פחות מזיקות, וההבנה הבסיסית, שבין השחור ללבן מצוי שטח נרחב של אפור – אסור להתעלם ממנו.
הכותב הוא עמית בכיר בארגון the consumer choice center ומומחה עולמי לבריאות הציבור ומדיניות המדע