נחשף בכלכליסט
פרמירה השלימה את רכישת NDS בעד מיליארד דולר
שש שנים לאחר שמכרה אותה לסיסקו ב־5 מיליארד דולר, קרן ההשקעות האירופית פרמירה השלימה את רכישת החברה הירושלמית החבוטה בכחמישית המחיר
שש שנים לאחר שמכרה אותה לסיסקו ב־5 מיליארד דולר, פרימרה, קרן ההשקעות האירופית, השלימה את רכישת החברה הירושלמית החבוטה בעד מיליארד דולר. החברות יודיעו על השלמת העסקה בהמשך היום. ב"כלכליסט" נחשף שלשום דבר המגיעים בין החברות.
NDS, החברה שקנתה סיסקו התמקדה באבטחת מידע לטלוויזיה בכבלים ובלוויין ונחשבת עד היום למובילה בתחום. החברה שאותה רוכשת פרמירה, רחוקה מאוד מהחברה שהיא מכרה לסיסקו בשנת 2012. אז NDS היתה רווחית, הכניסה כמיליארד דולר בשנה, והעסיקה כ־1,300 עובדים בישראל ועוד מספר דומה ברחבי העולם. הנהלת החברה היתה יציבה עם שורה של מנהלים שעבדו בה לאורך שנים, בהם אייב פלד, יו"ר החברה והמנכ”ל שלה; רפי קסטן, שניהל את הפעילות בישראל; ויוראי פלדמן שניהל את הפיתוח של החברה. כולם עזבו את החברה שאותה הובילו כבר מזמן. כיום ההערכות הן שסיסקו מעסיקה ב־NDS בירושלים כ־700—800 עובדים לכל היותר.
מאז 2012 רכישת הענק לא הצליחה להצדיק את עצמה עבור סיסקו, ואף נתפסה בעיני רבים כיקרה מדי וכמיותרת. מנכ”ל ויו"ר סיסקו צ'אק רובינס מנסה לשמור על תחרותיות החברה שלו, משום שעסקי הרשתות מתרחקים מהפעילויות מבוססות החומרה שפעם שלטו בתעשייה וסייעו לה להפוך לאחת הגדולות בתחום הרשתות. בעבר עשתה סיסקו מאמצים רבים כדי לשלוט בתעשית הטלוויזיה העולמית, כאשר רכשה לצד NDS גם את סיינטיפיק אטלטנה שהובילה את תחום הממירים. אבל כניסת נטפליקס והנהירה לשידורים ברשת הפכו את התמיכה של הכבלים והלוויין לנטל עבור החברה. הפעילות אמנם ייצרה לה הכנסות ורווחים, אבל לא היתה קשורה לעתיד המבוסס על תוכנה, ענן ורשתות.
עובדי NDS לא ידעו רגעי נחת לאחר הרכישה. למרות התקוות הרבות שהיו בעת הרכישה הן לרוכשת והן לעובדי החברה, מהר מאוד החלו גלי פיטורים שנבעו בעיקר משינוי הכיוון שהחלה לעבור סיסקו, שהחליטה על אסטרטגיה חדשה שהרחיקה אותה מפעילות הטלוויזיה המסורתית בכבלים או לוויין, ונתנה עדיפות לענן, לסייבר ולתקשורת. שינויים אלה הפכו את החברה הירושלמית לפרת מזומנים שהכניסה, על פי הערכות, כמיליארד דולר בשנה לסיסקו, אבל לא גובשו כל תוכניות לפתח אותה מעבר לכך.
NDS הוקמה ב־1988 על ידי עשרה מדענים ממכון ויצמן על בסיס טכנולוגיית הצפנה מתקדמת שהגה חתן פרס ישראל פרופ' עדי שמיר. עשור לאחר מכן נמכרה החברה לאיל המדיה רופרט מרדוק ב־15 מיליון דולר, ב־1999 היא הונפקה לראשונה בנאסד"ק. בהמשך עברה לשליטת פרמירה.