עתירה לבג"ץ: אגודות שיתופיות ביישובים בשטחים מנפחות את דמי הפיתוח שלא כדין
הכללים החלים במדינת ישראל, האוסרים על גביית כספים לא חוקית בהרחבות יישובים חקלאיים, אינם חלים בשטחים – כך טענו המועצה האזורית הר חברון והאגודה השיתופית אשכולות בבית המשפט המחוזי בתביעה שהגישו 26 משפחות, מהן נגבו סכומי פיתוח אסורים בסך של 5.6 מיליון שקל
היום (א') עתרו המשתכנים לבג"ץ, בעתירה תקדימית, שיורה למדינה לאכוף את הכללים האוסרים על גביית כספים אסורים גם בשטחי יהודה ושומרון ולהקפיא את המשך ההרחבה עד אשר יושבו הכספים העודפים שנגבו.
משך שנים מנסה רשות מקרקעי ישראל לעצור את התופעה לגביית כספים אסורים על ידי אגודות שיתופיות או מי מטעמן מרוכשים אשר מבקשים לבנות את ביתם בשטחי ההרחבה. כך, רשות מקרקעי ישראל בשיתוף משרד הבינוי והשיכון, פעלו לפרסום עלויות פיתוח מאושרות לגבייה ופרסמו שורה של החלטות והנחיות לאגודות השיתופיות ולמועצות האזוריות - כי אין לגבות כספים מעבר לעלויות הפיתוח שאושרו. רשות מקרקעי ישראל אף הגישה, בעצמה, תביעות להשבת כספים אסורים שנגבו מיישובים שפעלו בניגוד לדין.
בתחומי יהודה ושומרון, פועל הממונה על הרכוש הנטוש והוא זה אשר מקצה קרקעות, ללא תמורה, להסתדרות הציונית העולמית (החטיבה להתיישבות). ההסתדרות הציונית חותמת על הסכמי בר רשות עם האגודות השיתופיות או מי מטעמן ומאפשרת להן לפעול לשיכון מתיישבים בקרקעות אלה. אלא, שלא הממונה על הרכוש הנטוש ולא ההסתדרות הציונית בודקים מהם הסכומים אשר גובות אותן אגודות שיתופיות מהמשתכנים ולמה משמשים כספים אלה.
היישוב אשכולות שנמצא בדרום הר חברון, מטרים ספורים מהקו הירוק, פעל להוצאה לפועל של פרויקט הרחבת היישוב שכלל 270 יחידות דיור צמודי קרקע בארבע שלוחות. בשלב ראשון, התקשר היישוב עם יזם פרטי ללא מכרז (וגם זאת בניגוד לדין על פי הנטען בתביעה), לפיתוח 64 מגרשים.
במסגרת ההסכמים עם אותו יזם, הוסכם בינו לבין היישוב, כי מתוך כספי הפיתוח שישלמו הרוכשים ליזם, ואשר היו אמורים להיות עבור פיתוח המגרשים וההרחבה, הוא יעביר כספים עבור המועצה האזורית והיישוב עבור צרכים שהוגדרו בהסכם כגון: דמי קליטה, החזר הוצאות מזכירות והשתתפות בשכר מזכיר היישוב, דמי ניהול, שדרוג תשתיות שכונה, מבני ציבור למועצה וכיוצא באלה כספים אסורים.
על פי הנטען בתביעה ובעתירה, בהסכמי הפיתוח גבה היזם דמי פיתוח בסך של כ-450,000 שקל למגרש בשעה שמשרד הבינוי והשיכון קבע כי עלויות הפיתוח יעמדו על סך של 230,400 שקל למגרש. התביעה מתבררת בבית המשפט המחוזי בתל אביב אצל כב' השופט גייפמן.
נוכח קביעות אחרונות של בתי המשפט והעובדה שבתביעה הכספית שהגישו המשתכנים ביישוב אשכולות, מסרה ההסתדרות הציונית כי אין ביכולתה לפקח אחר עלויות הפיתוח שנגבות על ידי האגודות, והממונה על הרכוש הנטוש לא קבע מסמרות ביחס לגבייה שנעשתה ביישוב אשכולות, החליטו העותרים לעתור, באמצעות עו"ד לירן מיכאל ממשרד BBS בתל-אביב, לבג"ץ כנגד ההסתדרות הציונית, הממונה על הרכוש הנטוש, היועץ המשפטי לממשלה, המועצה האזורית הר חברון האגודה השיתופית והיזם, על מנת שמדיניות רשות מקרקעי ישראל בדבר גביית כספים אסורים, תבוצע גם ביחס למקרקעין שבאזור יהודה ושומרון והמדינה תטפל בתלונות מתיישבים שנגבו מהם כספים אסורים ותשיב כספים אלה.
העותרים טענו בעתירתם כי דין שווה צריך להיות בין תושבי מדינת ישראל לבין תושבי אזור יהודה ושומרון ביחס להקצאת מקרקעין שהם רכוש הציבור. לא יעלה על הדעת כי האגודות השיתופיות תתעשרנה על חשבון מקרקעי הציבור ותסתתר מאחורי הטענה כי אין דין ואין דיין בשטחי יהודה ושומרון.