$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

המלחמה על מחיר הבשר: אריה דרעי נגד אלי כהן על הגב של הצרכן

כבר למעלה משנתיים שמשרד הכלכלה מנסה לעודד תחרות מחו”ל בשוק הבשר, שתחליש את תנובה ודבאח שאחראיות ל־80% מייצור הבשר המקומי. מאחורי גבו, המשרד לפיתוח הנגב והגליל פרסם מכרז לתמיכה ממשלתית בדיוק במפעלים אלה

נורית קדוש 06:5429.04.18

שנה וחצי אחרי חתימת הסכם בין משרד האוצר לתנובה להאטת קצב פתיחתו לתחרות של שוק הבשר הטרי שבו החברה שולטת, תנובה זוכה להזדמנות לקבלת הטבות חדשות. המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל פרסם נוהל תמיכה בהיקף של 50 מיליון שקל לחברות בנגב, בגליל ובפריפריה החברתית, שמטרתו לסייע לחברות תעשייתיות לייצור בשר בקר טרי בפריפריה כאמצעי לחיזוק התעשייה המקומית והרחבת היקפי הפעילות. ל"כלכליסט" נודע כי תנובה, שלה מפעל לייצור בשר אדום אדום בבית שאן, הגישה בקשה לתמיכה.  

במשרד הכלכלה, שלרוב הוא שמקצה תמיכה למפעלים, הופתעו מהמהלך. גורם המעורה בתחום התמיכה במפעלים ציין כי מדובר במהלך חריג שבמסגרתו לא עודכן ולא שותף משרד הכלכלה האמון על תמיכה במפעלים בכוונה. אותו גורם הוסיף כי "במשבר פניציה לא ראינו את המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל מכניס את היד לכיס ונרתם לעזרת החברה. תמוה שהמשרד מוביל מהלך מסוג זה כשמדובר בענף ריכוזי הנשלט על ידי שתי חברות ושאותו המדינה מנסה לפתוח לתחרות לטובת הציבור".

 

התמיכה מותנית בעובדים

 

מדובר במהלך משמעותי עבור תנובה, שנאבקת בשנתיים האחרונות במדיניות משרדי האוצר והכלכלה לפתוח את שוק הבשר הטרי בישראל לתחרות. מאז ינואר 2016 המדינה מעודדת יבוא בשר טרי באמצעות פתיחת מכסות יבוא פטורות ממכס בהיקף נרחב, הקצאה שהולכת וגדלה מדי שנה. במסגרת המאבק איימה תנובה לפני שנה וחצי בסגירת מפעל אדום אדום בבית שאן מוכת האבטלה. האיום בפיטורי עשרות עובדים לווה בהפגנות מול ביתו של שר האוצר משה כחלון והוביל את כחלון לגבש הקלות לחברה. לפי המתווה שנרקם אז בין תנובה לאוצר, פתיחת השוק ליבוא בשר תיפרס לאורך תקופה ארוכה מהמתוכנן, והחברה תהיה פטורה מחלק מהאגרות שהיא נדרשת לשלם למדינה. בנוסף, למרות התנגדותה של רשות ההגבלים העסקיים לכך, הוחלט כי תנובה תקבל מכסות יבוא פטור ממכס.

 

השר לפיתוח הנגב והגליל אריה דרעי, מנכ"ל תנובה אייל מליס ושר הכלכלה אייל כהן השר לפיתוח הנגב והגליל אריה דרעי, מנכ"ל תנובה אייל מליס ושר הכלכלה אייל כהן צילום: אוראל כהן, עמית שעל

 

כעת, כאמור, המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל נכנס אף הוא לפעולה בנושא. הנוהל החדש שהוציא מיועד לסייע לחברות הפועלות בתחום תעשיית הבשר הטרי, באזורים פריפריאליים מרוחקים בעלי שיעור בלתי מועסקים גבוה. הנוהל מיועד לסייע למפעלים אלה באמצעות מתן סיוע תקציבי להגדלת הפעילות הכלכלית, בהתאם לתוכנית עסקית שתגבש החברה.

 

הנוהל מגדיר ומפרט את התנאים הנדרשים לקבלת תקציבי סיוע. בין תנאי הסף: על המבקשת לצרף לבקשתה תצהיר בכתב כי שילמה בשנה האחרונה לכל עובדיה כמתחייב מחוקי העבודה, ההסכמים הקיבוציים וההסכמים האישיים, ככל שהם חלים עליה, ובכל מקרה לא פחות משכר מינימום כחוק ותשלומים סוציאליים. עוד נדרש כי המפעל יעסיק לפחות 50 עובדים. בהקשר זה יש לציין כי בתחילת השנה חתמו ההסתדרות, הנהלת תנובה והעובדים במפעל אדום אדום על הסכם קיבוצי ראשון שחל על כ־80 עובדי המשחטה. ההסכם שנחתם במפעל יהיה תקף למשך חמש שנים, והוא משווה את רוב התנאים לתנאי עובדי כלל קבוצת תנובה.

 

תנאי סף נוסף הוא שהמפעל יהיה באזור גיאוגרפי ברשויות מקומיות או באזורי תעשייה המשויכים לאשכול פריפריאליות 1 עד 4 של רשויות מקומיות. בית שאן שבה נמצאת משחטת אדום אדום, משתייכת לאשכול 4. תנאי סף נוסף קובע כי שיעור האבטלה הממוצע ברשות המקומית על פי נתוני ביטוח לאומי גבוה מ־2%, קריטריון נוסף שבו בית שאן עומדת.

 

בלי רשות ההגבלים

 

בבסיס המאבק של תנובה עומדת המלצת רשות ההגבלים מ־2016 שלא לאפשר לתנובה ולמשחטת דבאח לקבל מכסות יבוא בשר טרי פטורות ממכס. קודם לפתיחת השוק ליבוא שלטו תנובה ודבאח ב־80% ממכירות הבשר בארץ, זאת בעוד נתח השוק של הבשר המקומי עמד על 90%. מחקר שערכה רשות ההגבלים העלה חששות להמשך היעדר התחרות בענף אם תנובה ודבאח ייבאו אף הן בשר. בחינת השוק העלתה שבמקטע השחיטה הכשרה ובמקטע השיווק של מוצרי בשר מפורק (נתחים ארוזים בוואקום) קיימים חסמי כניסה והתרחבות משמעותיים מאוד. במקטעים אלה פועלים רק שני שחקנים מרכזיים, תנובה ודבאח. הם גם היחידים אשר פעילים בכל מקטעי שרשרת הייצור של הבשר בישראל. אלא שבניגוד גמור לעמדת רשות ההגבלים המשרד אפשר לתנובה לקבל מכסה בטענה כי פתיחת השוק ליבוא הובילה לכך שכמחצית מהבשר הטרי הנצרך בישראל מיובאת מחו"ל.

 

יבוא הבשר צפוי להתרחב, וכך גם האיום על תנובה. ב־2017 נפתחו מכסות ליבוא כ־10,000 טונות בשר, ואילו השנה עלתה הכמות לכ־13.5 אלף טונות והיא צפויה לגדול עוד. היקף הצריכה השנתי של בשר טרי בשוק הקמעונאי נאמד ב–20-18 אלף טונות. על פי נתוני משרד הכלכלה, מאז פתיחת מכסות היבוא הפטורות ממכס לבשר טרי נרשמה הוזלה לצרכן של כ־6% ועלייה של 20% בצריכת בשר טרי.

 

מהמשרד לפיתוח הנגב והגליל נמסר: "המשרד פועל באופן מתמיד לחיזוק הפריפריה. במסגרת מאמצי הממשלה לשמר מקומות תעסוקה ומפעלים קיימים, פורסם בתיאום עם משרד האוצר נוהל שמטרתו למנוע סגירת מפעלים ומניעת פיטורי עובדים במקומות פריפריאלים מרוחקים ובכך, להגן על תעשיית הבשר המקומית ולחזק את התעסוקה בפריפריה. בימים אלה מתבצע הליך בחינת הזכאות בהתאם לנוהל.

 

כמו כן, במטרה לספק תעסוקה לעובדים רבים בפריפריה פורסם על ידי המשרד נוהל סיוע לחברות ליצירת מקומות תעסוקה חדשים, לפיו חברות בפריפריה המגדילות את כח האדם זכאיות לקבל עד מיליון שקל. במסגרת נוהל זה בשנים 2016-2017 אושרו מענקים ל-32 חברות בהיקף של 25 מיליון שקל שסיפקו כ-600 מקומות תעסוקה בפריפריה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x