$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

מה הקשר בין תסכול מיני, פורומים ב-4Chan ופיגוע הדריסה בקנדה?

המפגע מטורונטו השתייך לתנועה הזויה במיוחד שצמחה ברדיט ופורצ'אן, חברות ההייטק בסין שוברות שיאי מיזוגניה, למה החליטה פייסבוק לחשוף את מדיניות חסימת התוכן שלה וג'ף בזוס חוטף קבלת פנים צוננת בגרמניה

יוסי גורביץ 15:2225.04.18
טרור באמצעות קישור

 

שלשום (ב') ביצע אלק מיניאסין, גבר קנדי בן 25, טבח בעיר טורונטו. הוא דרס למוות עשרה בני אדם ופצע רבים אחרים, במה שעל פניו נראה כאירוע עם ארומה חזקה של אי שפיות. זמן קצר לפני שיצא למסע הרצח, פרסם מיניאסין הודעה מקודדת בעמוד הפייסבוק שלו:

 

"טוראי (מגויס) מיניאסין חי"ר 00010 רוצה לדבר עם סמל 4chan בבקשה. C23249161. התקוממות ה-InCel החלה! נפיל את כל הצ'אדים והטרייסיות! הצדיעו לג'נטלמן העליון אליוט רודג'ר!". מה הוא בעצם אמר פה?

 

 

 

 

 

חלקים מהמסר עדיין לא ברורים (C23249161 עשוי להיות מספר אישי בצבא קנדה; מיניאסין שירת שם כשבועיים), אבל אליוט רודג'ר הוא המפתח. ב-23 במאי רצח רודג'ר שישה גברים ונשים בקליפורניה ואחר כך התאבד, ממניע של תסכול מיני; הוא ציין שהוא בתול ושמעולם לא נישק בחורה. קודם לרצח, פרסם רודג'ר מניפסט ביוטיוב. הנקמה שלו, לדבריו, היתה כלפי נשים משום שהן דחו אותו וכלפי גברים פעילים מינית משום שהוא לא היה פעיל מינית.

 

 

רודג'ר לא היה הראשון. קדם לו ג'ורג' סודיני, שב-4 באוגוסט 2009 ביצע טבח במכון כושר בפיטסבורג. הנ"ל ציין שלא קיים יחסי מין מאז 1990, הרג שלוש נשים התאבד. כאן נכנסת לתמונה תופעה מעניינת בתחומי תרבות הרשת ומיניות האדם כאחד: תנועת ה-InCel.

 

זה קיצור אנגלי של המונח Involuntary Celibate, "מתנזרים בעל כורחם", כלומר לוזרים שמאמינים שנשים חייבות להם יחסי מין - אבל, משום שהם דוחים יותר מג'ירפה עם הרפס, איכשהו לא מצליחים להגיע ליעד הזה. הם נתנו שם כולל לגברים שמקיימים יחסי מין, Chad, ולנשים שמקיימות איתם יחסי מין, Tracie. והם מדברים שוב ושוב על שנאה לנשים, לגברים פעילים מינית, על רצח ועל התאבדות.

 

הרכב של מיניאסין הרכב של מיניאסין צילום: רויטרס

 

 

התנועה הזו נולדה וצמחה לה ב-4Chan וברדיט ביחד עם עוד לא מעט קהילות הזויות. אבל בניגוד לרוב האחרות, היא הוציאה כבר שלוש התקפות טרור. וזה לא טרור שנועד לשחרר איזו מדינה מכיבוש זר, למגר דיכוי או להשיג הכרה פוליטית; אלה פשוט גברים מיזוגנים שנחבטים בשולי השפיות. בזכות הפורומים המקוונים, גילו המופרעים הללו שיש עוד כמותם, שהם לא לבד, והחלו לחזק זה את זה. לראיה, פורומים של אינסלים ברדיט החלו לחגוג את הטבח של מיניאסין וכינו אותו "בחור רנדומלי שהרג יותר אנשים מהג'נטלמן העליון אליוט רודג'ר". רדיט מיהרה ומחקה להם את הפורומים, אבל כרגיל זה קרה באיחור.

   

ארגון זכויות האדם Southern Poverty Law Center הבחין בתופעה הזו וסימן אותה כמסוכנת כבר לפני מספר חודשים. כשחברות אינטרנט לא דואגות לשים עין על התכנים שבשירותיהן, צומחות מחלות כמו האינסלים ומבשילות לפיגועים.   

  

משרות לגברים בלבד

 

שורה של חברות גדולות בסין - עליבאבא, באידו ועוד - מפרסמות בשיטתיות מודעות לתפקידים בתחומי תכנות, תוך שהן מפרסמות במפורש שמדובר במשרות המיועדות לגברים בלבד. כך עולה מדו"ח חדש של Human Rights Watch.

 

המדיניות השובניסטית הזו מרגיזה לא מעט נשים בסין, אבל מה לעשות, המקום נשלט על ידי המפלגה הקומוניסטית, וחברות סיניות נשלטות על ידי המפלגה. ומודעות כאלה אינן סותרות את רוח השלטון. המצב חמור משום שהגשת קורות החיים מתבצעת ברשת, ופניות של נשים פשוט נמחקות אוטומטית.

 

הרכבת רכיבים? בזה את יכולה לעבוד הרכבת רכיבים? בזה את יכולה לעבוד צילום: בלומברג

 

 

מה יש להייטק הסיני להציע לנשים? אם מדובר בצעירות יפות במיוחד וכנועות להפליא, יוכלו לקבל תפקיד שנועד לנשים בלבד: "מעודדת מתכנתים", כלומר בת-לוויה לגברבר, שתסתובב איתו, תצא איתו לפעילויות ומדי פעם תעניק לו מסאז'. וזה רק מה שמתואר בהצעת המשרה באופן רשמי; מדאיג לחשוב על מה שמצופה מהגברת לעשות ולא נכתב שם.  

   

תראו, כסת"ח!

 

במסגרת נסיונותיה הנואשים להעמיד פנים שהיא פתוחה למשתמשים, מפרסמת פייסבוק סוף סוף את המדריך לפעולות שיביאו למחיקת הפוסטים שלך ולגירושך מהשירות. מדובר במדיניות שהיא מפעילה כבר כעשור, אבל, כמה משונה, מפרסמת רק כעת.

 

פייסבוק פייסבוק צילום: שאטרסטוק

 

 

המסמך, שפייסבוק פירקה ל-22 עמודים שונים, תחת שש תת-קטגוריות מכיל כ-5,000 מילים שאף אחד לא יקרא, וכדי לוודא שאף אחד לא יקרא אותו פייסבוק שמה קישור אליו לא בעמוד הראשי שלה אלא בעמוד "תקני הקהילה" שלה, שהיחידים שנכנסים אליו הם עיתונאים ועורכי דין.

 

בגיזמודו טרחו לשים את כל המסמך במקום אחד, למקרה שבא לכם לדעת מה יכול להביא לגירושכם מפייסבוק אחרי שעובד בשכר מינימום חשב על זה רבע דקה. אסור לכתוב על קניבליזם, למשל, או על "מסאז'ים מיניים". חל איסור מוחלט על תמונות של עיבוד בעלי חיים למזון, לפרסם תמונות ישבני אנשים ועוד. כמובן, כל זה כסת"ח. המטרה היא לומר לציבור, ובמיוחד לרגולטורים, שפייסבוק קשובה והיא גם עושה פעולות למענם ואנא אל תפרקו אותנו.

  

קצרצרים

 

1. אי שם ב-2011 התחייבה פייסבוק בפני נציבות הסחר הפדרלית להיות תחת ביקורת במשך 20 שנה כדי לוודא שהיא לא פוגעת בפרטיות של המשתמשים. מה קרה אחר כך אנחנו כבר יודעים. איך הצליחה פייסבוק להונות כך את הממשלה? ובכן, היא קיבלה רשות לעבור ביקורת לא על ידי הממשלה עצמה אלא על ידי חברה פרטית, חברת רואי החשבון PwC. רואי חשבון, כידוע, מחויבים ללקוח שלהם. הלקוח היה פייסבוק. PwC, בהתאם, לא ראתה שום דבר יוצא דופן ולא דיווחה על תקלות. עכשיו ה-FTC חוקרת האם פייסבוק הפרה את ההסכם מ-2011. אולי כדאי שבפעם הבאה הפיקוח על פייסבוק יהיה משפטי.

 

2. חברה בשם Altaba, שמחזיקה את מה שיאהו לא הצליחה למכור מעצמה, חטפה קנס של 35 מיליון דולר מה-SEC בארה"ב. הסיבה: בשנת 2014 האקרים רוסים פרצו ליאהו וגנבו מידע של חצי מיליארד משתמשים. יאהו הסתירה את העובדה מהמשקיעים עד 2016, ולרוע מזלה הפרשה נחשפה בדיוק כשוורייזון רצתה לרכוש אותה. לא ברור לי למה החליטו לתקוע את הקנס הזה אך לא להטיל אחריות על הדירקטורים והמנכ"לית דאז, מריסה מאייר.

 

לא שכחנו. מריסה מאייר לא שכחנו. מריסה מאייר צילום: רויטרס

 

 

3. ג'ף בזוס, מנכ"ל אמזון, הגיע לגרמניה לקבל פרס כלשהו מאקסל שפרינגר, הוצאה לאור שנויה במחלוקת בגרמניה. באופן חריג, התארגנה במקום הפגנת נגד של מאות עובדי אמזון ופעילי התאגדות עובדים. המוחים שרקו במשרוקיות והכו בתופים כדי למחות, וציינו שהם מתנגדים לנסיונות של בזוס לבצע אמריקניזציה של שוק העבודה הגרמני ונסיונות, כפי שהם תיארו אותם, להחזיר את יחסי העבודה למאה ה-19. בגרמניה יש ארגוני עובדים פעילים מאוד, ואמזון עושה כמיטב יכולתה כדי למנוע התאגדות של עובדיה. המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, שותפה בקואליציה, תקפה גם היא את אמזון וכינתה את החברה "אלופת העולם בהתחמקות ממס".

 

4. המשטרה בעיר הסינית טיאנג'ין החרימה לאחרונה 600 מחשבים בעיר ששימשו לכריית מטבעות קריפטו. יחד עם המחשבים נתפסו גם שמונה מאווררי-על. המשטרה הגיעה למקום לאחר שחברת החשמל המקומית הבחינה בשימוש חריג בחשמל. בסין מתייחסים כעת לכריית קריפטו כאל גניבת חשמל, במידה ניכרת של צדק: הוצאה עצומה של אנרגיה שלא מובילה לכל תועלת לציבור או לקהילה אלא לקבוצה קטנה של עושי עושר שלא במשפט. בשנה האחרונה הקשיחה סין את מאבקה בכורי קריפטו, אבל לא ברור כמה מהם אכן היגרו מסין או הפסיקו לעבוד.

  

 

 

5. במסגרת חוקי הגנת המידע של האיחוד האירופי, אזרחי האיחוד יהיו רשאים בקרוב לבקש מהחברה בה הם עובדים את כל המידע שיש לחברה עליהם. האזרח ישלח מייל, פקס או מכתב, והחברה תהיה מחויבת למסור לו בתוך 30 יום את כל המידע שהיא מחזיקה עליו. זה כולל גם את עובדי החברות, שמעתה יוכלו לברר מה בדיוק הבוס כותב עליהם במיילים מאחורי גבם. שימו לב שזה צפוי להיות צעד בעל השלכות על מעמדו של העובד בחברה, כך שאולי רצוי ליישם אותו אחרי עזיבת החברה, כחלק מהליכים נגדה. חברות באירופה התלוננו שהצורך למסור לכל אזרח אירופי מידע עליו יגרום להן שברי מאמץ, אבל הפרלמנט האירופי לא התרשם וקבע קנסות כבדים לכל חברה שתשתמט מחובתה. חברה שמוחקת מידע אחרי שהתבקשה למסור אותו תהיה צפויה להליכים פליליים. כך צריך.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x