המדינה לבג"ץ: כל צווי הגירוש של מבקשי המקלט למדינה שלישית מבוטלים
המדינה הודיעה לבג"ץ שתפסיק לחלק צווי גירוש למבקשי המקלט מאריתריאה ומסודן, ושכל צווי הגירוש שחולקו - יבוטלו: "הרחקה למדינה שלישית לא עומדת על הפרק"
- ממשבר להזדמנות: להפוך את מבקשי המקלט לחלוצי החקלאות
- המדינה לבג"ץ: סבירות גבוהה לגירוש לאוגנדה
- בוטלה תוכנית הגירוש של מבקשי המקלט; נתניהו: "אופציית המדינה השלישית נפלה"
ההודעה היא בתגובה לשתי עתירות שדרשו להפסיק את חלוקת הודעות הגירוש ועריכת השימועים למבקשי מקלט, מאחר שאין אף מדינה שעמה נחתם הסכם לגירושם אליה.
המדינה מסרה בהודעתה כי "בשלב זה לא עומדת על הפרק אפשרות לבצע הרחקה למדינה שלישית שלא מרצון. לפיכך, חדלו המשיבים ביום 17.4.18 מעריכת שימועים בהתאם לנוהל ההרחקה, ובהתאם גם לא יינתנו לעת הזו החלטות נוספות בדבר הרחקה למדינה שלישית. החלטות ההרחקה שניתנו בטלות לפי חוות דעת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (משפט ציבורי-מנהלי), על דעת היועץ המשפטי לממשלה".
עוד נמסר כי "מסתננים אשר תמה תקופת אשרת השהייה שניתנה להם בהתאם למועד בו נקבע שעליהם לצאת למדינה שלישית - יחודש רישיונם מידי 60 יום כפי שהיה נהוג טרם החלת נוהל ההרחקה".
המדינה הוסיפה שמסתננים שתקופת אשרת השהייה שלהם תמה יחדשו את רשיונם מדי 60 יום, כפי שהיה נהוג קודם לכן. לפי רשות האוכלוסין וההגירה תהליך ה"עזיבה מרצון" יימשך. "המדינה תוסיף ותפעל בנושא המסתננים, לרבות בדרך של עידוד יציאת מסתננים מרצון או הרחקתם שלא מרצון, בהתאם למתאפשר לה לפי הדין", נמסר.
למבקש המקלט שיגיע לחדש את רישיון השהייה יוצע לפנות ליחידה לעזיבה מרצון, לצורך הסדרת היציאה למדינה שלישית - אוגנדה. המדינה עדכנה שמאז 8 באפריל 16 מבקשי מקלט עזבו את ישראל מרצונם לאוגנדה.
העתירה הראשונה היא של 119 פעילי זכויות אדם, שהוגשה ע"י עו"ד איתי מק ביוזמת סיגל קוק-אביבי. העתירה השנייה הוגשה בשם המוקד לפליטים ולמהגרים וארגוני זכויות אדם נוספים.