$
חיים דיגיטליים

פרויקט יסמין: דיגיטל הופך עולמות

טכנולוגיה ודיגיטל הם צוהר לעולמות שלמים ומלאים באפשרויות. תשאלו את עזיה בדווי, שאת המהפך שעבר על חייה היא דואגת להעביר הלאה, הודות לתוכנית היזמות המקוונת של עמותת יסמין ובזק

אפרת אלוני, בשיתוף בזק 16:0423.04.18
טכנולוגיה ודיגיטל הם צוהר לעולמות שלמים ומלאים באפשרויות. עבור מאות נשים שהצטלבה דרכן עם עמותת יסמין לקידום עסקים בבעלות נשים יהודיות וערביות – מקבלות הקלישאות האלה משמעות של ממש: עבור עזיה בדווי מכפר קאסם, מדובר לדבריה בלא פחות מהצלת חיים.

 

נקודת הפתיחה של בדווי לא הייתה פשוטה: היא נישאה בגיל 16.5 ומצאה עצמה במהרה מגדלת ארבעה בנים – שניים מהם נולדו עיוורים. "כלום ממה שחלמתי לא הגשמתי תחילת דרכי", סיפרה. "חלמתי ללמוד, וזה לא קרה. אבל מרגע שנולד בני העיוור השתנה הכל מבחינתי. ידעתי שלילד הזה אני צריכה לדאוג במיוחד, החלום שלי היה ללמד אותו – ורציתי שהבנים שלי יגיעו לאוניברסיטה. חשבתי ביני ובין עצמי איך יוצאים מהמקום הקשה הזה ומתקדמים הלאה, בלי תעודות ובלי כלום".

 

"את יוצאת משם – והכל מתהפך. פתאום את יכולה לדבר עם כל העולם" עזיה בדווי "את יוצאת משם – והכל מתהפך. פתאום את יכולה לדבר עם כל העולם" עזיה בדווי

 

בדווי עשתה מעשה: היא למדה תפירה בטול כרם והחלה לתפור בגדים בחדר הילדים. "חילקתי את הזמן ביני וביניהם, השארתי לי 4 או 5 שעות שינה בלילה", אמרה. "מגידולים שגדלתי בגינה ומכרתי קניתי מכונת תפירה קטנה עם מנוע שמתחמם כל שעתיים. התחלתי מלתפור חינם לאחיות וחברות שהביאו בגדים וכפתורים - רק כדי שיכירו אותי. לאט-לאט אנשים התחילו להגיע אליי".

 

שנים חלפו מאז והעסק התפתח בצעדים קטנים - אולם קפיצת המדרגה האמתית הייתה במפגש עם עמותת יסמין. "לקחתי קורס מטעם בזק ולמדתי לפרסם את העסק שלי באמצעות הרשתות החברתיות: פייסבוק, אינסטגרם, מסנג'ר. את יוצאת משם – והכל מתהפך. פתאום את יכולה לדבר עם כל העולם. הקהל כבר נמצא שם - את רק צריכה לדעת איפה להיכנס, להושיט את היד ולקחת".

 

בדווי לא הסתפקה בכך: "לקחתי קורסים נוספים בשיווק, הגשמתי את החלום שלי ופתחתי מכללה בכפר". לצד תחומים המשמשים בסיס להקמת עסק – מעיצוב אופנה ועד הנהלת חשבונות – מעבירה בדווי הלאה את הכלים הדיגיטליים והשיווקיים שלמדה ביסמין. "כל אישה שרוצה להתקדם בחיים חייבת להכיר את העולם הדיגיטלי ולשווק את עצמה כמו שצריך – ועמותת יסמין ובזק פותחים צוהר שאסור לא לנצל", סיפרה. בנה הראשון סיים בינתיים פעמיים תואר שני במינהל ציבורי, בניהול עמותות ובייעוץ ארגוני, והשני קיבל בשבוע שעבר תואר אקדמי ראשון.

 

השמיים הם הגבול

בדווי היא סיפור הצלחה אחד מתוך מאות ואלפים: מאז 2006 מציעה עמותת יסמין הכשרות טכנולוגיות מוכוונות תעסוקה ויזמות עסקית לנשים, רובן במגזר הערבי. יותר מ-8,500 נשים ממגזרים שונים - עולות חדשות, ערביות, בדואיות, דרוזיות וחרדיות – מצאו מענה בפעילות העמותה, בעזרת שותפים המסייעים באופן צמוד לא רק במימון הפעילות – אלא גם בגיבושה ועיצובה.

 

"בשיתוף בזק תקשורת פיתחנו את יסמין דיגיטל", סיפרה כיראם בלעום, מנכ"לית העמותה."תוכנית שנותנת מענה, ליווי והכשרות לעסקים בבעלות נשים. יש פערים גדולים בידע בתחום הדיגיטל, ויד ביד עם בזק פועלות כיום תוכניות שונות תחת הגג הזה.

 

"הראשונה היא תוכנית סמא (שמיים) - ללימוד רזי השיווק של העסק באמצעות האינטרנט ושיווקו באינטרנט: איך כבעלת עסק אני יכולה לקדם את עצמי במנועי חיפוש, בכתיבה אינטרנטית, רשתות חברתיות ושפת אינטרנט – להיות נוכחת ברשת".

 

תוכנית נוספת בתמיכת בזק היא תוכנית בסמה (חיוך), המציעה לימוד מיומנויות יסוד במחשבים לנשים מובטלות המעוניינות לחזור למעגל התעסוקה. במסגרת זוהן לומדות לא רק יישומי מחשב שונים אלא גם מיומנויות שונות בחיפוש עבודה, כמו כתיבה נכונה של קורות חיים.

 

"נשות המגזר יוצאות פחות לעבוד מחוץ לבית", סיפרה בלעום, "ולכן האינטרנט הוא הזדמנות עצומה עבורן. בזכות הפרויקטים האלה הן עולות, מתפתחות, מוכרות, לומדות מידענות ותחקיר עסקי- תחומים שקיימים אצלנו מאז שבזק נכנסה לתמונה.

 

"הנושא של האינטרנט הולך ומתפתח, הזירה העסקית האמתית עוברת לשם. נשים ערביות נמצאות בפייסבוק ויש להם סמארטפון, למה שלא ייקחו את זה צעד אחד קדימה?".

 

ההיענות בהתאם?

"הכשרנו אלפי נשים עד כה ויש צורך בעוד רבות. אנחנו מפעילים כיום כעשרה מחזורים בשנה, אבל עדיין יש קבוצות שקשה יותר להגיע אליהן. בהתחלה היה קשה לנו לגייס את הנשים, היה לא מעט פחד מהנושא; עבדנו קשה, והיום אנחנו נוכחים גם במגזר הדרוזי, בערים מעורבות, בכפרים ובפריפריה – זה כבר הפך להיות דבר מבוקש".

 

בעלת עסק? הצטרפי אלינו לפרויקטים של עמותת יסמין, בשיתוף בזק

בטל שלח
    לכל התגובות