$
הייטק והון סיכון

פרסום ראשון

מנכ"ל עליבאבא ג'ק מא נחת בישראל, ייפגש עם ראש הממשלה

מנכ"ל ומייסד ענקית הטכנולוגיה הסינית ינאם במסגרת אירוע של אוניברסיטת תל אביב, שייערך ביום חמישי. הוא הגיע בראש משלחת של בכירים מהחברות שבשליטתו, וצפוי להיפגש עם רה"מ, שר הכלכלה ואראל מרגלית מ-JVP

מאיר אורבך והגר רבט 12:2430.04.18

ג'ק מא נחת היום בישראל עם משלחת גדולה הכוללת מנהלים בכירים מכל חברות הבנות של עליבאבא, כך נודע ל"כלכליסט". מא הגיע לישראל כדי לקבל תואר דוקטור של כבוד מאוניברסיטת תל אביב ביום חמישי ה-3 במאי - אבל עתיד להיפגש גם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הכלכלה אלי כהן ועם אראל מרגלית מקרן JVP.

 

 

מא מבקר היום בים המלח וצפוי להגיע גם לבית התפוצות ולמוזיאון ישראל, לאירוע מיוחד. מחר יגיע לבקר בקרן JVP ולפגוש עם מנהליה, ביחד עם נציגי כמה מחברות הפורטפוליו שלה; עליבאבא עצמה השקיעה בקרן בעבר.

ג'ק מא ג'ק מא צילום: בלומברג

 

 

עליבאבא השלימה לאחרונה את רכישת הסטארט-אפ הישראלי ויז'ואליד (Visualead), שפיתח תוכנה להנפקת קודי QR צבעוניים, ורק באוקטובר דיווחה החברה על כוונתה להקים מרכז פיתוח בישראל כחלק מיוזמה להרחיב את פעילות המו"פ אל מחוץ לסין בהיקף של 15 מיליארד דולר. 

 

 

קבלת הפנים המתוכננת לג'ק מא בקרן JVP קבלת הפנים המתוכננת לג'ק מא בקרן JVP

 

עליבאבא השקיעה בעוד חברות ישראליות, בהן Infinity AR שמפתחת תוכנת מציאות מוגברת, בחברת החומרה לומוס (Lumus) שמפתחת משקפי AR ובמנוע החיפוש למוצרים טוויגל (Twiggle).  בשבוע שעבר דיווח הסטארט-אפ הישראלי נקסאר (Nexar), שמפתח טכנולוגיות ראייה ממוחשבת לתחום הרכב, שגייס 30 מיליון דולר, בין היתר מעליבאבא.

 

מבירה לסחר מקוון

 

הסיפור של עליבאבא מתחיל בעצם מבירה. ב-1994 ג'ק מא היה מורה לאנגלית שנתקל לראשונה באינטרנט בעת ביקור בארה"ב. מא חיפש את המילה "בירה" וראה שהפלטפורמה החדשה הזו לא מכילה אזכורים לבירה סינית או לסין בכלל. הפרויקט הראשון שלו היה הקמת אתר על סין. התגובות הן שגרמו לו להבין שהדבר הזה שנקרא אינטרנט הולך לשנות את העולם.

 

מא נולד בשם מא יון ב-1964 בעיר הנגזאו (Hangzhou) שבדרום סין. הוא מספר שבתור ילד נהג לרכוב על אופניו לבית המלון המקומי מידי יום כדי לקחת תיירים לסיור בעיר במטרה ללמוד מהם אנגלית. אחד מהתיירים הללו הוא גם זה שנתן למן יון את הכינוי "ג'ק". מא נרשם לאקדמיה למורים אחרי שנכשל פעמיים במחני הכניסה לאוניברסיטה הלאומית של סין (Chinese national university). אבל זו האנגלית הרהוטה שלו שבזכותה הגיע לארה"ב ב-1994 וגילה את האינטרנט.

 

ג'ק מא בהנפקת עליבאבא ג'ק מא בהנפקת עליבאבא צילום: איי אף פי

 

 

החברה הראשונה שהקים עם אשתו ב-1995 הייתה חברה שבנתה אתרי אינטרנט לפי דרישה והוא העניק לה את השם China Yellow Pages. "מעולם לא כתבתי שורת קוד" סיפר בכנס ב-2010. ובכל זאת מא הבין כבר ב-1999 שהוא יכול להפוך את הרשת לזירת מסחר תוססת, והקים את עליבאבא עם צוות של כ-20 איש. אחרי שהצליח לגייס לחברה 25 מיליון דולר בתחילת שנות ה-2000, רובם ממייסד סופטבנק מאסיושי סון, שום דבר לא היה יכול לעצור את הריצה המטורפת של מא.

 

את חברת התשלומים וההלוואות עליפיי הוא ייסד ב-2003, כמו גם את אתר הקניות Taobao. ב-2014 עליבאבא יצא להנפקה שוברת שיאים בבורסת ניו יורק - היא גייסה 25 מיליארד דולר והוערכה ב-200 מיליארד דולר בעת ההנפקה.

 

"הארוורד דחו אותי 10 פעמים"

 

בראיון שהעניק לצ'רלי רוז בכנס הכלכלי בדאבוס 2015 מא סיפר שלהצלחה של עליבאבא קדמו לא מעט כישלונות, "אחרי הלימודים בקולג' ניסיתי להתקבל לעבודה 30 פעם ובכל פעם דחו אותי. אפילו KFC (קאנטקי פרייד צי'קן). כש-KFC הגיעו לסין 24 אנשים ניסו להתקבל לאותה עבודה, 23 התקבלו, חוץ ממני. אותו דבר קרה כשניסיתי להתקבל למשטרה, 4 מתוך 5 שניגשו התקבלו. הארוורד דחו אותי 10 פעמים. היום אני אומר לעצמי שאולי אלך להעביר שם הרצאה מתישהו".

 

ההודאה הזו בכישלון משקפת ענווה מסוימת שמבדילה את מא מיזמים אחרים. באותו ראיון אמר לרוז על ההנפקה הגדולה בהיסטוריה שהיא "חשובה לא בגלל הכסף, אלא כי זו הבעת אמון מצד אנשים בעולם". והיא ממשיכה לאפיין את ג'ק מא גם כשהאימפריה שהקים שוברת שיאים חדשים.

 

 

 

עם השנים עליבאבא הולידה חברות-בנות שצמחו גם הן לממדים עצומים. אחת מהן היא ANT למשל, חברת שירותי התשלום שכוללת גם את Alipay. לפי דיווחים עדכניים אנט קרובה מאוד להנפקה בעצמה, עם הערכת שווי של 150 מיליארד דולר שהודבקה לה, היא גם היוניקורן הגדול ביותר בעולם היום. לאחר ההנפקה היא צפויה לעובר בשווייה את חברות הפיננסים הגדולות ביותר בארה"ב, ביניהן גולדמן זאקס ופייפאל. רווחיה של אנט ב-2017 הסתכמו ב-1.96 מיליארד דולר, צמיחה של 360% ביחס לשנה שקדמה לה. זאת, למרות רבעון ראשון טוב פחות ב-2018, כשאנט מאבדת נתח שוק למתחרים מבית כמו WeChat. אנט היא פלטפורמת התשלומים הגדולה בעולם – בשנה שעברה היא סיפקה יותר מטריליון דולר בתשלומים ל-520 מיליון משתמשים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x