השאלות והתשובות על המהפכה בבורסה
מי יהיה בעל הבית בבורסה, האם יתייקרו העמלות ואיך הברוקרים הופתעו בסיבוב
- הבורסות נסוגו - ושני גופים זרים ירכשו את השליטה בבורסת ת"א
- רשות ני"ע קיבלה רגליים קרות מחגיגת הקנביס בבורסת ת"א
- הבורסה עוברת לידיים זרות; מאניקיי תרכוש 19.9% ממניותיה
כיצד המהלך שרקם מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב ישפיע על המשקיע הישראלי, על הכלכלה ועל הברוקרים המקומיים? "כלכליסט" מציג את הסוגיות הבוערות.
מי הולך להיות בעל השליטה בבורסה?
אז זהו, שלא יהיה בבורסה בעל שליטה. מניות הבורסה יפוזרו בין שורת משקיעים פיננסים, הציבור הרחב, עובדי הבורסה ומשקיע אסטרטגי אחר שלא יחזיק בשליטה אלא ב־19.9% ממניות הבורסה - קרן מאניקיי. הקרן מתמחה בהשקעות אלטרנטיביות ברחבי העולם, בדגש על השקעה בבורסות זרות. מאניקיי אמנם השקיעה בעבר בבורסות זרות אך כיום אין לה עוד השקעה בבורסות כאלו. במסגרת חוק השינוי המבני, בבורסה נאסר על בעלי המניות בה לחתום על הסכמי הצבעה כך שלא ניתן יהיה לייצר גוש שליטה בבורסה ללא היתר שליטה. יתרה מכך, החוק קובע כי בשל המבנה המיוחד של הבורסה, שהיא מצד אחד גוף הפועל למטרות רווח ומצד שני משאב לאומי, רוב הדירקטורים בה יהיו דירקטורים חיצוניים. כך, אף בעל מניות, דומיננטי ככל שיהיה, לא יוכל לשלוט בדירקטוריון.
איך ייראה הרכב הדירקטוריון?
במסגרת חוק שינוי מבנה הבורסה, החל ב־7 ביולי יפנו נציגי הבנקים ובתי ההשקעות את כיסאם בדירקטוריון. בבורסה יישארו מעתה חמישה דירקטורים חיצוניים המכהנים בה כבר כיום ולצידם עוד שני משקיפים מטעם רשות ני"ע שיצטרכו לפרוש מתפקידם בעוד שלוש שנים ועוד נציג מטעם האוצר, שיעזוב אף הוא בעוד שלוש שנים. הנציג של בנק ישראל בדירקטוריון כבר עזב מבחירה לפני כשנה, לאחר שהחוק לשינוי מבנה הבורסה אושר. רשות ני"ע ומשרד האוצר אינם מחויבים להשאיר את הנציגים בדירקטוריון, אולם בחרו לעשות זאת כדי לוודא שתהליך השינוי המבני מתקדם בהצלחה. במסגרת העסקה עם מאניקיי, סוכם כי היא תמנה נציג אחד לדירקטוריון.
האם מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב יישאר דירקטור?
לא. בחודש יולי הוא יפנה את כיסאו.
לפי איזה שווי נכנסו המשקיעים לבורסה?
שווי של 551 מיליון שקל, הזהה להערכת שווי עדכנית שהעניקה לבורסה חברת PwC. מדובר בעלייה של 40% מהערכת שווי של 400 מיליון שקל שנתנה PwC לבורסה שנה קודם לכן. בן זאב מקווה כעת להנפיק את הבורסה לפי שווי גבוה אף יותר כבר ברבעון הרביעי של 2018.
מדוע החליטה הנהלת הבורסה לא למכור את השליטה לידיים של בורסה זרה?
הרעיון המקורי היה למצוא בורסה זרה בעלת שם בינלאומי שתוכל לסייע להביא משקיעים זרים וחברות חדשות לבורסה הישראלית. אלא שבסביבת הבורסה מספרים כי רוב הבורסות שהגישו הצעות מחייבות לרכישת השליטה הציבו תנאי סף בלתי אפשריים, כמו שליטה בדירקטוריון הבורסה או דרישה לכך שכל כללי הרישום הדואלי יתבצעו אך ורק דרכה ולא דרך בורסות נוספות. בנוסף, בהנהלת הבורסה מצאו שלא יהיה נכון לאפשר כניסה של בורסה זרה כמשקיע מיעוט בדומה למודל של מאניקיי, שכן הדבר היה מזהה את הבורסה בתל אביב עם בורסה ספציפית ועלול היה להרתיע שיתופי פעולה עם בורסות זרות אחרות. לטענת בן זאב, בשנה האחרונה התברר לו שהוא יכול לרקום שיתופי פעולה עסקיים מול בורסות זרות גם בלי לתת להן מניות בבורסה המקומית.
מה יש למאניקיי לחפש בבורסה הישראלית?
ל"כלכליסט" נודע כי מאניקיי לוטשת עיניים לבורסה המקומית עוד הרבה לפני שבן זאב יזם את הליך מכירת אחזקות הבנקים ובתי ההשקעות. כשהחלו המגעים לעסקה, מאניקיי כבר הכירה את הבורסה המקומית ובהמשך ביצעה עליה תהליך בדיקת נאותות משמעותית. מאניקיי מתמחה בהשקעות בבורסות שונות בעולם, מתוך אמונה במודל העסקי שעל בסיסו עובדות הבורסות. במצגת שהיא מפרסמת למשקיעיה, הקרן מסבירה שאין ברצונה לרכוש שליטה בבורסות. במקום, היא מבצעת השקעות בבורסות שבהן היא מאמינה כי ביכולתו של הצוות המנהל להשביחן.
מי תהיה הדמות החזקה בבורסה הישראלית?
המנכ"ל איתי בן זאב. ברגע שאין בעל שליטה בבורסה, הוא מחזיק במושכות. כמובן שאם בעלי מניות מיעוט כמו מאניקיי לא יהיו שבעי רצון מהניהול שלו הם יכולים ליזום הליך להדחתו דרך הדירקטוריון, כפי שמתרחש בחברות נוספות ללא גרעין שליטה.
האם מאניקיי תלחץ על הבורסה לייקר עמלות?
הבורסה גובה עמלות מחברי הבורסה - כיום הבנקים ובתי ההשקעות. הברוקרים מצידם הם שמחליטים על גובה עמלות הקנייה והמכירה. כיום, אלו גבוהות במאות אחוזים מהעמלות שהברוקרים עצמם משלמים לבורסה. גם אם הבורסה תייקר עמלות, חברי הבורסה לא חייבים לגלגל את הייקור הלאה, כי יש להם בור שומן גדול. גם ברשות ני"ע וגם בהנהלת הבורסה הבהירו עוד בטרם אושר חוק השינוי המבני כי אין שום כוונה לייקר עמלות שישפיעו במישרין או בעקיפין על לקוחות הקצה. עם זאת, בבורסה אכן שוקלים לייקר עמלות שמשפיעות על שחקנים מתוחכמים יותר.
ומה חושבים על המהלך בבנקים ובבתי ההשקעות?
הברוקרים המקומיים לא ציפו שבן זאב, שצמח במערכת הבנקאית, באמת יפעל להתנעת תחרות להוזלת עמלות המסחר שעליהן הם חולשים היום.
בשורה התחתונה האינטרס של הברוקרים כולם הוא שהבורסה תגדיל את מחזורי המסחר שלה, שמהם נגזרות העמלות שהם גובים. בבנקים ציפו שהדרך לעשות זאת תגיע דווקא על ידי רכישת השליטה בבורסה זרה.