היו שם
עמי אראל חוזר אל הנפקת גיוון אימג'ינג: "אזור וול סטריט נחרב, כל הבורסות נסגרו"
2001 - קריסת מגדלי התאומים. אחת הטרגדיות הגדולות של העולם המערבי בשנות ה־2000 השפיעה על הכלכלה בארה"ב ודרכה על העולם כולו. הבורסות והעולם הפיננסי חזרו לעבוד מהר למדי. ב־4.10.2001 הונפקה גיוון אימג'ינג
"מדובר בהנפקה הראשונה שהיתה בנאסד"ק אחרי הניין אילבן", מספר עמי אראל לשעבר יו"ר ומנכ"ל אלרון, ויו"ר החברה־הבת גיוון אימג'ינג.
גיוון אימג'ינג הייתה שותפות בין אלרון לבין רפאל. "החברה פיתחה פיתרון טכנולוגי שונה מהשיטות האחרות לאנדוסקופיה שהן מכאיבות ופולשניות", מסביר אראל. "קיבלנו החלטה לא למכור את הטכנולוגיה אלא להקים ולבנות חברה אמיתית, לא להישאר רק במחקר ופיתוח אלא גם לגייס אנשים, להקים מערך שיווק, מכירות והכל. זה היה מותנה בגיוס כסף. באותה תקופה החברה כבר פעלה כמה חודשים על אדי דלק, היות ועוד לא היו לה הכנסות. בקיץ 2001 קידמנו את ההנפקה בוול סטריט, ואז קרה אסון התאומים".
אראל שהה באותו יום בלונדון וקיבל דיווחים מארה"ב. "אזור וול סטריט נחרב בהתרסקות המטוסים, אי אפשר היה להגיע לשם, הבורסות נסגרו לכמה ימים, הטיסות נעצרו וגם לבניינים שלא נפגעו אי אפשר היה להיכנס כי הם היו מלאי אבק. ליהמן ברדרס עברו לעבוד ממלון שרתון כי לא יכלו להיכנס לבניין שלהם, זה היה כמו סרט מדע בדיוני. אתה מנסה לגייס כסף עבור חברה עם אפס הכנסות כשבחוץ הכל נראה כמו אחרי ההפצצה על הירושימה".
אז מה רץ אז בראש? חשבתם לוותר ולא להנפיק?
"זה לא הגיע לידי כך, אבל בהחלט היינו צריכים תוכנית חלופית, כי נראה היה אז שהסיכוי שתהיה הנפקה מתרחק. בתוך הטראומה העולמית שהיתה אחרי אסון התאומים כל אחד נשאר עם הצרות שלו. החברה שרפה אז כמיליון וחצי דולר בחודש, לא היה לה עוד כסף והכל היה מתוזמן להנפקה בזמן הזה".
כאשר הכל נעצר והשווקים נפלו היה כאוס מוחלט, מוסיף אראל. "אני זוכר הרבה שיחות על מה עושים והשאלה שעמדה על הפרק היא האם למכור את הטכנולוגיה. לשמחתנו חוסר הודאות לא נמשך זמן רב, פתאום אחרי כעשרה ימים הבנקאים אמרו 'בואו נלך קדימה', הבורסות נפתחו והמשכנו בתוכנית ההנפקה. לפעמים כשאלוהים רוצה אז גם מטאטא יורה".
ב־4 באוקטובר 2001 נערכה הנפקת גיוון אימג'ינג. "זה היה זמן קצר אחרי שהבורסות נפתחו מחדש. אני שהיתי בלונדון בזמן הפרייסינג, והקמתי שם מעין חמ"ל. באותו לילה במחיר של שיחות הטלפון שביצעתי מהמלון אפשר היה לקנות חלק מהמלון, זה היה חשבון מטורף. לבסוף החברה הונפקה לפי שווי של 300 מיליון דולר, והצלחנו לגייס 60 מיליון דולר. וזה מה שעשה את החברה. על רקע מה שהיה זה נראה כמו נס, ובזכות הגיוס גיוון אימג'ינג הפכה מסטארט־ אפ לחברה אמיתית, שלימים, ב־2014, בהובלת נוחי דנקנר נמכרה לקובידיאן במיליארד דולר".