$
חדשות טכנולוגיה

ארה"ב תחרים את ZTE ל-7 שנים, בגין שבירת האמברגו על איראן

החברה הסינית מכרה ציוד מתוצרת אמריקאית לאיראן וצפ' קוריאה, נקנסה על כך לפני שנתיים - והמשיכה למכור; עתה ייאסר על חברות אמריקאיות לספק לה רכיבים - מה שייפגע גם בה, וגם ביצרניות כקוואלקום ואחרות

רפאל קאהאן 10:5417.04.18

ענקית ציוד התקשורת ZTE סופגת מכה קשה בארה"ב ובבריטניה: משרד המסחר האמריקאי אסר על חברות אמריקאיות למכור לה רכיבים ב-7 השנים הקרובות. החברה נשענת כיום על ספקים מארה"ב לרכישת בין 25% ל-30% מרכיבי המוצרים שלה - תשתיות תקשורת, סמארטפונים וטכנולוגיות סלולר.

 

 

לפי דיווח של סוכנות רויטרס, האיסור הוטל לאחר שהחברה הסינית שברה אמברגו ומכרה ציוד מתוצרת אמריקאית לצפון קוריאה ואיראן. לאחר שנתפסה בכך לפני שנתיים, קיבלה בארה"ב קנס של 890 מיליון דולר, אך לא קיימה את מלוא תנאי ההסדר עם הרגולטור, בהם תשלום 300 מיליון דולר נוספים ופיטורי בכירים שהיו מעורבים בהפרת האמברגו.

 

מסתבכת בארה"ב. ZTE מסתבכת בארה"ב. ZTE צילום: איי אף פי

 

 

לטענת ממשלת ארה"ב, ZTE פיטרה רק 4 מתוך 39 מנהלים, ואף המשיכה לעשות עסקים עם איראן - ואף הצהירה בשנה שעברה שעמדה בכל התנאים שנדרשו. הנהלת ZTE הגיבה למהלך האמריקאי בהודעה לקונית בה הסבירה שהיא בוחנת את המצב ומנהלת מגעים עם הגורמים הרלוונטים.

 

התוצאה הישירה של המהלך היא בינתיים, פגיעה בספקיות האמריקאיות שמוכרות ל-ZTE רכיבים כציוד אופטי ומעבדים; החברה משתמשת למשל, בשבבים של קוואלקום בסמארטפונים שלה וכן בסיבים אופטיים מייצור אמריקאי בתשתיות התקשורת שלה. ההחלטה השפיעה באופן בולט על מניות החברות הללו: אמש איבדה Acacia Communications איבדה קרוב לשליש מערכה, Oclaro כ-15% וחברות נוספותו נפגעו בהיקפים שבין 4% ל-9%.

 

לא ברור עדיין אם המהלך הוא אכן חלק ממלחמת הסחר המתהווה בין סין לארה"ב שהחלה לתפוס תאוצה בשבועות האחרונים. על פניו מדובר בנושא משפטי - אך סין מהווה איום ישיר על חברות התקשורת האמריקאיות, בתחרות על פיתוח הטכנולוגיה שתוביל את תשתיות הדור החמישי. יתכן שעבור ארה"ב, המהלך נועד גם לצמצם את התחרות של ZTE עם חברות אמריקאיות, גם להגביל את יכולת הייצור שלה וגם להגיב בחומרה על הפרה של הסדר הטיעון עליו התחייבה.

 

 

 

במקביל למהלך האמריקאי, ספגה החברה מכה גם בבריטניה: שהשימוש בציוד של ZTE ברשתות התקשורת של ספקיות סלולר בריטיות מהווה "סיכון בטחוני לטווח ארוך". הציוד שלה נבחן על ידי צוות ייעודי בקרב ה-GCHQ (המקבילה הבריטית ל-NSA) והוגדר כ"סיכון ביטחוני לטווח ארוך" בשל חשש מפני ריגול סיני דרכו.

 

הסוכנות הבריטית לאבטחת מידע הסבירה שהיא לא יכולה להקצית די משאבים להתמודדות עם הציוד של ZTE. "זה יהיה בלתי אפשרי לפקח על כל הציוד של ZTE אם הוא יפרס באופן נרחב", אמר מנהל הסוכנות, איאן לוי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x