בלעדי לכלכליסט
טבע לא תוכל לשווק גרסה גנרית לתרופה של זיסאפל
ביהמ"ש הוציא צו מניעה זמני שאוסר על ענקית התרופות הישראלית להשיק גרסה גנרית לתרופת הסיקרדין לטיפול בהפרעות שינה של חברת נעורים שבשליטת נאווה ויהודה זיסאפל. נעורים טענה כי טבע פועלת בחוסר תום לב וגוזלת את קניינה הרוחני
שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב צילה צפת, הוציאה בימים האחרונים צו מניעה האוסר על חברת טבעלהשיק גרסה גנרית של תרופת הסיקרדין (Circadin), המטפלת בהפרעות שינה, עד לתום ההליכים בתביעה שהוגשה נגדה בעניין.
בנובמבר האחרון הגישה חברת נעורים פרמצבטיות, שבשליטת פרופ' נאוה זיסאפל ויהודה זיסאפל, ממייסדי קבוצת רד, תביעה נגד טבע סביב תרופת הסיקרדין. היתרון הגדול של התרופה הוא שאינה ממכרת.
- ההסתדרות לטבע: "הקפיאו את סגירת המפעל באשדוד, ולא נשבית את מפעלי החברה"
- טבע הגיעה להסדר בפרשת הרכישה הכושלת של רימסה תמורת 2.3 מיליארד ד
- מפעל טבע באשדוד ייסגר - 175 עובדים יפוטרו
נעורים, באמצעות עוה"ד גבי מויאל־מאור ואלינור שטרק ממשרד המבורגר עברון ושות', טענה כי טבע פעלה בחוסר תום לב על מנת לגזול ממנה את קניינה הרוחני ולהשיק גרסה גנרית של התרופה. "מהלכיה של טבע", נכתב בתביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, |נעשים תוך ניצול מחפיר של מעמדה כמשווקת והמפיצה הבלעדית של התרופה בישראל זה כמעט עשור, מכוחו היא חשופה לכל המידע הסודי הנוגע לתרופה ולפיתוחה. עתה, תוך הפרה של ההסכם, שמה לה טבע למטרה לנכס לעצמה את התרופה הגנרית שתתחרה בסירקדין בכל העולם עד כדי פגיעה אנושה בו".
נעורים נוסדה ומנוהלת על ידי פרופ' נאוה זיספאל, פרופ' לנוירוביולוגיה וממציאת הסירקדין, המשווקת בארץ וב־45 מדינות. בתביעה טוענת נעורים כי במסגרת הסכמים עם טבע, העבירה לה החברה מידע סודי ורגיש על אודות הסירקדין, וכי טבע נחשפה לתוכניות הפיתוח העתידיות של התרופה ושיווקה אותה באופן בלעדי. אולם לאחרונה, כך נטען, מפרה טבע את ההסכמים ואת חובותיה כלפיה, כשבספטמבר 2017 נודע לה כי טבע הגישה בקשה לאישור גרסה גנרית של הסירקדין.
צו מניעה לא גורף
במקביל להגשת התביעה, ביקשה נעורים גם צו מניעה שיאסור על טבע לשווק תרופה גנרית מתחרה, וכן להימנע מכל שימוש במידע הסודי של יצרנית התרופות. השופטת צפת נענתה לבקשה והוציאה צו מניעה זמני, עד להכרעה בתביעה שהוגשה. "מבחינת מאזן הנוחות בהתייחס להשקת התרופה הגנרית", כתבה צפת בהחלטתה, "נוטה הכף בבירור לטובת נעורים. השקת תרופה גנרית על ידי טבע עלולה לפגוע קשה בנכס העיקרי של נעורים, לגרום לה נזק כבד ואף בלתי הפיך. משנטען להפרת ההסכם ומעילה באמון, אינני סבורה כי יש להעמיד את נעורים במצב בו היא תלויה ברצונה הטוב של טבע ובסד הזמנים שהיא מקצה לה".
עוד ציינה צפת כי בשלב הזה של הדיון, נעורים עמדה בהוכחת סיכויי התביעה ברמה של ראיות לכאורה. "טענותיה סבירות", כתבה, "ואינן מופרכות או חסרות בסיס". עם זאת, לפי החלטת בית המשפט, בזמן שבו הצו יהיה בתוקף תוכל טבע לאתגר את הפטנטים או לפעול מול רשויות רגולטוריות כאלה ואחרות מחוץ למדינה. זאת משום שלא לאפשר לה לפעול רגולטורית יגרום לה נזק רב.
טבע היא המשווקת והמפיצה הבלעדית של התרופה בישראל קרוב לעשור. מתוך 45 המדינות הנוספות בה משווקת הסירקדין, יש לה זרוע שיווקית מקומית רק בשוויץ, והיא קשורה בהסכמי שיווק והפצה עם חברות תרופות בינלאומיות. הסירקדין אושרה לשיווק בישראל בדצמבר 2008 וטבע נהנית מבלעדיות עד מרץ 2019. אבל כעת חומדת טבע את השוק האירופי, בו התרופה פופולארית מאוד.
עם הפנים לאירופה
נעורים ניסתה להנפיק בעבר פעמיים, אולם הגיוסים לא יצאו לפועל. ב־2014 נפגשה עם בנקים זרים כדי לקדם הנפקה בנאסד"ק לפי שווי של 250–300 מיליון דולר. לפני כן ב־1998 ביקשה נעורים לגייס 25 מיליון שקל לפי שווי של 100 מיליון שקל בבורסה.
שוק התרופות לטיפול בהפרעות שינה נאמד ב־1.5‑2 מיליארד דולר בשנה. נעורים חתמה על הסכם הפצה עם חברת לונדבק באירופה, במזרח עם טקאדה היפנית ובארץ עם טבע. התרופה בכל העולם נמכרת על פי הערכות בעשרות מיליוני דולרים, כך שחלקה של טבע בארץ יחסית קטן.
טבע רצתה לכבוש את אירופה עם הגרסה הגנרית, שם התרופה הצליחה לכבוש פלח שוק נאה, כשבבריטניה וגרמניה נכנסה התרופה לסל התרופות הציבורי. גם בסקנדינביה ויוון לתרופה שוק חזק.