פרשנות
המערב תקף, אך ידן של רוסיה ואיראן עדיין על העליונה
התקיפה הוגדרה כ"חד פעמית" ומלמדת על הרצון למנוע המשך הסלמה בסוריה ולשמור על גבולות גזרה: הרוסים והאיראנים יחלקו את תחומי ההשפעה במדינה ההרוסה, רק בלי מתקפות כימיות כפי שהיה בדומא; מבחינת הנפט - לא סביר שנשוב למחירים זולים כפי שראינו בשנים האחרונות
- המתקפה המשולשת: טילי שיוט על מתקני נשק כימי
- ארה"ב, צרפת ובריטניה תקפו בסוריה: יותר מ-100 טילי שיוט שוגרו ממטוסים וספינות
- טראמפ: "תתכונני רוסיה, הטילים שלנו בדרך לסוריה"; הרובל צולל
התגובה הרוסית והאיראנית לתקיפות שבוצעו הלילה היא מטבע הדברים חריפה ומתלהמת, אך בסופו של דבר אם בכך יסתיים הסבב הנוכחי ידן של שתי המדינות הנותנות חסות לאסד על העליונה. מבחינתן מה "שהיה הוא שיהיה" בדרכן להמשך חלוקת השלל בסוריה. את הדברים הללו יש לקחת בערבון מוגבל מכיוון שהחשש לעימות בין ארה"ב לבין רוסיה עדיין קיים, סביב סוריה או סביב ההשפעה האזורית הגוברת של איראן, וזאת בהתחשב במנהיגי המדינות וב"פתיל הקצר" שיש לנשיאים ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ.
למתיחות במהלך השבוע האחרון הייתה השפעה משמעותית על שוק הנפט העולמי. החשש מעימות נרחב וממושך בסוריה ביחד עם עוד גורמים המשפיעים על השוק הביאה לזינוק שבועי במחירים של כ-8%. בכך הגיע "הזהב השחור" לרמת מחירים שאותה לא ידע מאז שלהי 2014 (למעלה מ-70 דולר לחבית). בהיבט הזה, מחיר הנפט צפוי לרגיעה מסוימת עד למתיחות הגיאופוליטית הבאה, אבל חזרה למצב של נפט זול כמו בשנים עברו נראית פחות אפשרית נוכח המגמות בשוק, וזאת כאמור גם אם ינוטרל הגורם הגיאופוליטי.
המערכת העולמית כולה ובכלל זה אזור המזרח התיכון נכנס לתקופה קצרה של המתנה בכדי להבין את מלוא המשמעויות של התקיפה הנרחבת. גם אם הגל הנוכחי יסתיים, דבר אחד ברור: הזירה הסורית תמשיך להוות מקור מתיחות גם בשנים הקרובות. הבחישה הבינלאומית והמעורבות האיראנית במדינה שסועת הקרבות לא תוכל לעבור ללא תגובה של שאר השחקנים באזור, כולל לישראל ומדינות המפרץ.
הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת