בלעדי לכלכליסט
המשקיעים הזרים בבזק עשויים לקלקל את התוכניות של המוסדיים הישראלים
חברת הייעוץ ISS ממליצה למשקיעים הזרים להתנגד להדחת הדח"צים המכהנים בבזק ותומכת במועמדים שהציע הדירקטוריון לכהן כדח"צים ולא במועמדים שהציעו המוסדיים הישראלים בתיווך חברת הייעוץ אנטרופי
התכניות האקטיביסטיות של הגופים המוסדיים הישראלים וקרן אליוט לחולל מהפכה בדירקטוריון בזק מאבדות את סיכוי הצלחתן. לידי "כלכליסט" הגיעה חוות הדעת של חברת הייעוץ הבינלאומית למוסדיים זרים – ISS, שעל פי המלצותיה צפויים להצביע רוב המשקיעים הזרים בבזק (המהווים כרבע מבעלי מניות המיעוט בחברה), ולכן הם צפויים להיות לשון המאזנים בהחלטות שיתקבלו באסיפה הקרובה שתתקיים בעוד שבועיים.
- שלמה פילבר פוטר ממשרד התקשורת
- מי באמת קובע כמה מגה נקבל?
- מתחמם המירוץ לדירקטוריון בזק: דוד אבנר ואביטל בר־דיין מקדמים עצמם כמועמדים
כצפוי, ISS, שבדרך כלל נוטה להעניק המלצות המזוהות עם עמדת דירקטוריון החברה, בחרה לפעול כך גם הפעם. ISS ממליצה למשקיעים הזרים להסתפק בדירקטוריון מורחב של 13 דירקטורים מתוכם חמישה דח"צים ולא להגדילו ל-15 דירקטורים מתוכם 6 דירקטורים בלתי תלויים (ודח"צים) - וזאת לעומת 9 דירקטורים שמרכיבים את הדירקטוריון היום הכוללים שני דח"צים ועוד שני דירקטורים בלתי תלוים ובסך הכל 4 דירקטורים בלתי תלויים.
בכל הנוגע לדירקטורים הרגילים שיש לבחור, ISS תומכת במינויים של עמי בר לב, אילן בירן, דורון תורג'מן ואורלי גיא ומתנגדת למינויה של אביטל בר דיין, שכפי שנחשף ב"כלכליסט" פנתה בשבוע האחרון למוסדיים ישראלים במטרה לשכנעם לבחור בה, כשלטענת ISS ההחלטה שלא לתמוך במועמדותה מקורה "בהעדר ניסון קודם מתאים באופן יחסי ליתר המועמדים".
שלא במפתיע ISS גם בוחרת לתמוך במועמדים שהציע דירקטוריון בזק להתמנות כדירקטורים חיצוניים ולא במועמדים שהציעו הגופים המוסדיים הישראלים בתיווך חברת הייעוץ אנטרופי. לפיכך ממליצה ISS לתמוך במינויים של דורון בירגר (המכהן גם כיו"ר חברת מדיגוס ודירקטור באייסקיור) ובעידית לוסקי (המכהנת כדח"צית בחברת מבטח שמיר ובין 2009-2018 כיהנה כדח"צית בבנק דיסקונט). ב-ISS מסבירים מדוע בחרו שלא לתמוך במועמדים שהציעו הגופים המוסדיים הישראלים ובהם בכירים לשעבר בענף התקשורת ובהם אמנון דיק, דוד ברוך ויגאל בר יוסף.
"בעלי המניות שהציעו את המועמדים לא סיפקו שום רציונל לתמוך במינוי של המועמדים שלהם דווקא ולא אלו שהציע דירקטוריון בזק. בנוסף, זה לא ברור מדוע הם (אנטרופי – ר"ב) הציעו שישה מועמדים בעוד יש עד 3 כיסאות פנויים בלבד לדירקטורים חיצוניים. אף על פי שהבענו חשש בעבר ביחס לחקירת רשות ניירות ערך נגד בזק שעשויה לדרוש שיפור הממשל התאגידי בחברה". ISS גם סבורה שהדירקטוריון הקיים של בזק שאותו מובילים הדירקטורים העצמאיים לקח מספיק צעדים בחודשים האחרונים כדי להגיב לחששות של בעלי המניות ויזם בעצמו רפורמה בדירקטוריון בהליך שקוף היטב.
בשורה התחתונה מעדיפה ISS לתמוך במועמדים שהציעה ועדת הדירקטוריון ולא מוצאת לנכון להעדיף דווקא את המועמדים של המוסדיים הישראלים.
ISS גם שומטת את הקרקע מרצונם של המוסדיים הישראלים בתיווך אנטרופי לפטר בהליך חריג ויוצא דופן את הדירקטורים החיצוניים המכהנים טלי סימון ומרדכי קרת בטענה כי הפרו את חובת הנאמנות שלהם לחברה בעת שכיהנו כדירקטורים חיצוניים בעת שאושרו עסקאות בעלי העניין הבעייתיות שעומדות בלב חקירת רשות ניירות ערך.
לפי ISS, למרות ששני הדח"צים כיהנו בתקופה שלגביה נסובה החקירה "אין שום ראיה לכך שהפרו את חובת הנאמנות שלהם ואין שום עדות לכך שהם מעורבים בדרך כלשהיא בחקירה של הרשות".
כזכור ISS תמכה בעבר בשתי עסקאות בעלי העניין השנויות במחלוקת שביצעה בזק העומדות בלב חקירת רשות ניירות ערך בעוד רוב המוסדיים הישראלים התנגדו להן והן עברו בזכות תמיכת המשקיעים הזרים. בנוסף ISS תמכה באסיפת בעלי המניות הקודמת של בזק באוגוסט 2017 במינויו מחדש של הדח"צ חגי הרמן בניגוד לעמדת המוסדיים הישראלים שדרשו למנות מועמד חדש במקומו ולבסוף אמנם מונה הדח"צ זאב וורמברנד עליו המליץ בית ההשקעות פסגות.