$
חיים דיגיטליים

מי באמת קובע כמה מגה נקבל?

תשתיות הגלישה והטכנולוגיות שקשורות אליהן הולכות ומתפתחות, אך ישנם גורמים שונים שמשפיעים על איכות הגלישה הביתית; מהשכנים בבניין ועד קבלן הפרויקט - חמישה דברים שלא ידעתם על איכות הגלישה באינטרנט

אפרת אלוני, בשיתוף "בזק" 16:1211.04.18

 


 

 

איכות הגלישה הביתית ברשת אמנם תלויה לא מעט בהתנהגות שלנו כצרכנים, אך לתשתית עצמה יש השפעה מכרעת על התוצאה הסופית ועל ביצועי הגלישה. לפניכם חמישה גורמים שקובעים את איכות הגלישה בתשתיות הקיימות:

 

 

1. שאלה של טכנולוגיה: כיום קיימות שתי טכנולוגיות מרכזיות להפעלת תשתית האינטרנט - הראשונה היא ה-ADSL, טכנולוגיה ותיקה שזמינה מזה 15 שנה ומאפשרת גלישה איטית יחסית, וטכנולוגיית ה-VDSL שיכולה לספק עד 100 מגה-ביט בתנאים אופטימליים. 100% ממדינת ישראל מכוסה באחת מהשתיים – עם כיסוי כמעט מלא לשיטה החדשה, ובהתאם עלו קצבי הגלישה הממוצעים רק בשנת 2017 מ-37 ל-47 מגה-ביט, על פי נתוני בזק. אולם גם זמנה קצוב וכבר היום בוחנים בבזק שתי טכנולוגיות חדשות לפריסה עתידית שתשפר משמעותית את הביצועים.

 

2. מה למעלה, מה למטה: מרבית המדינה מרושתת כיום בתשתית תת קרקעית, אך עדיין קיימים אזורים בהם התשתית היא עילית – כבלים שנמתחים על עמודים. לרוב מדובר במקומות עם בנייה ישנה, או במקומות שבהם התב"ע (תוכנית בניין עיר) לא מוסדרת עדיין ולכן לא ניתן לתכנן רשת תת קרקעית.

 

לקווים עיליים חסרונות רבים: תשתית כזו חשופה לגשם, לרוחות, לשמש ולפגעי בעלי חיים – מה שמוביל לקורוזיה, לייבוש, ולהפרעות מזדמנות באותות האינטרנט. גורמים נוספים כמו משאיות שפוגעות בכבלים ואפילו אנשים שפוגעים בעמוד יוצרים צורך בתחזוקה תמידית ותיקונים שוטפים.

 

3. שאלה של מרחק: למרחק מהמתג האזורי ועד לשקע בבית הלקוח יש חשיבות גדולה. אזורי השירות ברחבי הארץ ניזונים מיחידות ניתוב ומי שקרוב יותר ליחידה מרוויח; ככל שהמרחק גדל עוצמת האות נחלשת. לאורך השנים נעשה מאמץ מתמיד לצמצם את המרחקים בין יחידות השירות, ובפרויקטים חדשים לבנייה מקובל למקם יחידה כזו במרחק של עד 300 מטר מהבתים כדי לאפשר אספקת 100 מגה בקלות.

 

4. בונים בניינים: על אף הניסיון למקם יחידות שירות בסמוך לבניינים חדשים ברחבי הארץ, התשתית בבניין נמצאת באחריות הקבלן – וכאן, למרבה הצער, פעמים רבות המצב אינו מזהיר. "איכות התשתיות במגמת נסיגה", סיפר יקי זנו, סמנכ"ל טכנולוגיות ורשת בבזק, "הקבלנים מעדיפים להוזיל עלויות, ולמרות התקנים הקיימים אין בנמצא פיקוח ראוי. בחלק מהבניינים מצאנו שהתשתית ממש ירודה ואנחנו נאלצים להחליף אותה בעצמנו כדי לאפשר גלישה ברמה גבוהה".

 

יקי זנו סמנכל טכנולוגיות ורשת בזק יקי זנו סמנכל טכנולוגיות ורשת בזק

 

5. טוב שכן קרוב? גורם נוסף ומתבקש הוא השפעות הדדיות של שכנים – כלומר, מי בפועל נמצא איתך על התשתית הפיזית. עליית קצבי הגלישה מייצרים השפעה הדדית גוברת בין שכנים לכבל, להשפעות ההדדיות ברשת יש קשר גם לסוג ומבנה כבלי הנחושת השונים, המייצרים הפרעה באיכות האות. הבשורה הטובה: עם הזמן גובר השימוש בטכנולוגיית וקטורינג, שמחשבת על כל כבל נחושת את ההשפעה ההדדית ופועלת לביטולה.

בטל שלח
    לכל התגובות