$
שווקי חו"ל

המנכ"ל החדש של דויטשה בנק יגמול אותו מאגו־טריפ של 30 שנה

מינויו של כריסטיאן זיווינג, שהחל לעבוד בבנק בגיל 18 ולדבריו כמעט מעולם לא ביקש העלאה, מעיד על הכיוון של הבנק אחרי שלוש שנות הפסדים. הבנק הגדול בגרמניה, שהפך סמל לשחיתות ויוהרה, צפוי לחתוך עוד יותר את פעילות ההשקעות

רן אברמסון 22:3309.04.18

שנת 1989 היתה שנת מפנה בדויטשה בנק. הוא רכש את הבנק הבריטי מורגן־גרנפל ב־1.5 מיליארד דולר. זה היה הצעד הראשון בדרך של דויטשה בנק להפוך מבנק גרמני גדול לאחד הבנקים המובילים בעולם.

 

 

 

שלושה ימים אחר כך נהרג המנכ"ל דאז, אלפרד הרהאוזן, בפיצוץ מטען צד. הרוצחים לא נמצאו, אך הסברה המקובלת היא שמדובר היה בפעולה של ארגון השמאל הקיצוני הגרמני באדר מיינהוף. באותה השנה החל לעבוד בבנק כריסטיאן זיווינג. הוא היה בן 18, והתקבל לתוכנית מתלמדים. אתמול (ב'), כשהוא התמנה למנכ"ל הרביעי של דויטשה בנק בחמש השנים האחרונות, מחיר מניית הבנק היה כמעט זהה למחירה בשנה שבה הוא התחיל לעבוד בו. הידיעה על המינוי הקפיצה אותה ב־4.5%, סימן לתקוות הרבות שתולים בו המשקיעים, שראו את שווי השוק של הבנק יורד ב־26% מתחילת השנה.

 

 

זיווינג מחליף בתפקיד את ג'ון קריאן, שאותו הדירקטוריון פיטר שנתיים לפני תום החוזה. גם הבריטי הסולידי לא הצליח להוציא את דויטשה בנק מהצרות שבהן הוא שקוע בעשור האחרון, מאז המשבר הפיננסי של 2008. המהפך שהחל דויטשה בנק לפני כמעט 30 שנה, מבנק מסחרי לענק פיננסים בינלאומי, הפך אותו גם לשם נרדף לשחיתות, התנהלות חסרת אחריות ויוהרה. תקופת המנכ"ל יוזף אקרמן, שנכנס לתפקיד ב־2003 ופרש ממנו אחרי עשור, היתה השיא מבחינה זו. אקרמן הציב יעד שאפתני של 25% תשואה על ההון ועודד חשיפה של הבנק לסיכונים גדולים שהתבררו כגדולים מדי.

 

תרבות ארגונית קלוקלת

 

רוח המפקד של אקרמן הביאה לכך שבדויטשה בנק התבצעה שורה של עבירות בסחר במוצרים פיננסיים. שבריריותו התגלתה עם פרוץ המשבר, והקנסות שהוא קיבל מהרשויות בארה"ב בעקבות העבירות שביצעו הבנקאים הגיעו ל־9 מיליארד דולר.

 

על מה שהתרחש בבנק בשנים הללו אפשר ללמוד מדבריו של ד"ר אריק בן ארצי, ישראלי שעבד בדויטשה בנק ופוטר מתפקידו כמנהל סיכונים, אחרי שחשף כי בשיא המשבר הפיננסי הבנק לא תמחר כראוי את תיק הנגזרים שלו. בראיון ל"כלכליסט" שנערך לפני כשנה וחצי, הסביר בן ארצי שדויטשה בנק פשוט "המציא מיליארדי דולרים במאזן". בן ארצי מתח ביקורת חריפה על התנהלות הבנק ואמר ש"אם אתה מגלה שבבית שלך יש מכה של ג'וקים, אתה ישר מביא מדביר ומנסה להיפטר ממנה. מה שעשו בדויטשה זה טיוחים, לנסות להיפטר מכל מי שרוצה לעשות דברים אחרת".

 

 

 צילום: בלומברג

 

המנכ"ל המפוטר קריאן הגיע כדי לשנות את התרבות הזו, אבל הדירקטוריון החליט שהוא נכשל. מינויו של זיווינג, שניהל עד השבוע את החטיבה המסחרית של דויטשה בנק, מעידה על על המגמה הצפויה: פחות פעילות פיננסית בינלאומית ויותר פעילות קמעונאית. בכך, למעשה, זיווינג ימשיך את דרכו של קריאן, שקיצץ בפעילות ההשקעות של הבנק. במכתב שהוא שלח לעובדים עם מינויו, רמז זיווינג על קיצוצים נוספים כשכתב שצפויות "התאמות נוספות של המבנה, ההכנסות והעלויות של חטיבת ההשקעות".

 

מנגד, זיווינג ניסה להפגין גם רוח לחימה כשציין ש"תחילת השנה היתה יציבה מבחינתנו, אבל יציבות לא יכולה להיות השאיפה היחידה שלנו. אנחנו חייבים להשיב לעצמנו את הרעב להגדיל את ההכנסות".

 

הצעיר ביותר, הוותיק ביותר

 

אף שבגיל 47 הוא החבר הצעיר ביותר בדירקטוריון דויטשה בנק, ניסיונו בבנק הוא הרב ביותר. הוא אב לארבעה ילדים וטניסאי חובב. מאז שנודע בחודש שעבר שהדירקטוריון מעוניין להחליף את קריאן, היה זיווינג מועמד בולט לרשת אותו. המתחרה העיקרי שלו היה מרקוס שנק, שצמח בגולדמן זאקס והגיע לדויטשה בנק ב־2014. אלא ששנק הודיע על כוונתו לעזוב את דויטשה בנק בחופשת חג הפסחא, כנראה אחרי שהבין שזיווינג יתמנה למנכ"ל.

 

 

כריסטיאן זיווינג, מנכ"ל דויטשה בנק החדש כריסטיאן זיווינג, מנכ"ל דויטשה בנק החדש צילום: בלומברג

 

בראיון שנתן בשנה שעברה לעיתון הגרמני "זידויטשה צייטונג", הודה זיווינג שמעולם לא תכנן קריירה בבנקאות. לדבריו, פרט למקרה אחד יוצא דופן, בכל שנותיו בדויטשה בנק הוא מעולם לא ביקש העלאה בשכר מכיוון שאביו לימד אותו שאם הוא יהיה עובד טוב ויתנהג כראוי, הוא יקבל שכר הולם. כעת, כשהוא המנכ"ל, זיווינג ינסה להוכיח שהכלל שהנחה אותו תקף לכל המשקיעים של דויטשה בנק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x