מה מסתתר בהצהרות המועמדים לדירקטוריון בזק
16 המועמדים לדירקטוריון בזק חשפו את ההיסטוריה העסקית שלהם ואת ניגודי העניינים הפוטנציאלים: לדוד אבנר יש אג"ח של חלל ובי־קום ואמנון דיק מבטיח להתפטר מהפועלים אם יתמנה
דירקטוריון בזק נכנע ללחץ של הגופים המוסדיים וידון בעתידם של הדירקטורים החיצוניים מודי קרת וטלי סימון, שתמכו בעסקאות של בעל השליטה שאול אלוביץ' שסיבכו את החברה בפלילים.
הגופים המוסדיים נעזרו בחברת הייעוץ אנטרופי כדי ללחוץ על הדירקטוריון לשקול את המשך העסקתם של שני הדירקטורים החיצוניים (דח"צים), שתמכו בעסקאות בעלי העניין של אלוביץ' מול החברות חלל תקשורת ו־yes. עסקאות אלו עמדו במוקד החקירה של רשות ני"ע בחברה - חקירה שממנה נולדה החקירה המורחבת בבזק המכונה תיק 4000.
הלחץ עשה את שלו: באסיפת בעלי המניות הכללית הבאה, שבה ייבחר מחדש חלק נרחב מדירקטוריון החברה, תועלה להצבעה הצעת אי־אמון בקרת וסימון. אם יהיה רוב להצעה, הנושא יחזור לדירקטוריון, שיצטרך להחליט אם להדיח אותם. מדובר באירוע חריג משום שהדחת דח"צ נחשבת קשה מאוד לביצוע מבחינה משפטית.
במקביל, בבית ההשקעות מיטב דש פנו לקרת וסימון וביקשו מהם להתפטר. השניים לא השיבו בחיוב, ככל הנראה בעצת יועציהם המשפטיים, שכן הדבר עשוי לפתוח אותם לתביעות.
שתי חלופות לדירקטוריון
באסיפה, בעלי המניות יצטרכו לבחור בין שתי חלופות להרכב הדירקטוריון החדש: 13 חברים או 15 חברים. לאחר מכן, יבחרו את הדירקטורים עצמם, בהתאם להרכב שנבחר.
כיום, דירקטוריון בזק מונה תשעה דירקטורים: שלושה מטעם בעל השליטה, שלושה דירקטורים חיצוניים, שניים בלתי תלויים ואחד מטעם העובדים.
בחלופה הראשונה, הדירקטוריון ימנה 13 חברים: חמישה מטעם בעל השליטה, חמישה חיצוניים, שניים בלתי תלויים ואחד מטעם העובדים. בחלופה השנייה, שבה הדירקטוריון ימנה 15 חברים, יתווספו עוד דירקטור מטעם בעל השליטה ועוד דח"צ.
בדירקטוריון בזק הנוכחי ובאנטרופי לא מעוניינים ב־15 דירקטורים, מחשש לסרבול עבודת הדירקטוריון. אלא שבאנטרופי בכל זאת מבקשים למנות שלושה דח"צים חדשים, כדי שכבר יחלו בעבודתם ויוכלו למלא את מקומם של קרת וסימון אם יודחו, או לכל המאוחר כשכהונתם תסתיים בינואר הקרוב. במקרה שהשניים יודחו, קיימות הבנות בין אנטרופי לבין בעלת השליטה בבזק בי־קום, שלפיהן שניים מהדירקטורים החדשים יפסיקו את כהונתם - וכך ירד מספר החברים ל־11.
בחלופה השנייה, שאותה מקדם דירקטוריון בזק הנוכחי, יהיו 13 חברים. במקרה זה, ייבחרו שני דח"צים חדשים בנוסף לשלושה הקיימים - ואלה יחליפו את קרת וסימון בינואר, אלא אם יודחו עוד קודם לכן. אם יודחו, בי־קום תמנה חמישה דירקטורים מטעמה וששניים מהם יפסיקו את כהונתם בינואר, כך שבסופו של דבר הדירקטוריון יכלול תשעה חברים.
תחרות צמודה
באסיפה יועמדו לבחירה שני דירקטורים בלתי תלויים: דוד גרנות, שמכהן כיו"ר החברה ושהודיע שלא יעמיד עצמו שוב לתפקיד היו"ר לאחר האסיפה, ומנכ"ל ישראכרט לשעבר דב קוטלר. בעלי מניות אחרים יכולים להעלות להצבעה שמות נוספים, אולם גרנות וקוטלר קיבלו את המלצת הדירקטוריון. קוטלר אף קיבל את המלצת חברת הייעוץ עמדה, שנשכרה כדי לאתר ולהמליץ על דירקטורים לחברה. כהונתו של הדח"צ זאב וורמברנד, שמונה לאחרונה בהובלת בית ההשקעות פסגות, מובטחת עד סוף הקדנציה.
בי־קום העמידה להצבעה שישה דירקטורים מטעמה, שאותם בחרה ועדה עצמאית של דירקטוריון בי־קום בתהליך שארך כמה שבועות. דירקטורים אלה הם יו"ר בזק לשעבר שלמה רודב, שצפוי לחזור לתפקיד היו"ר; מנכ"ל בי־קום דורון תורג'מן; היועץ המשפטי של בי־קום עמי בר לב; אילן בירן, ששימש כמנכ"ל בזק בשנים 1999‑2003; עו"ד אורלי גיא; ואביטל בר דיין.
רודב ותורג'מן, שכבר חברים בדירקטוריון הנוכחי, צפויים להיבחר בכל מקרה. בנוסף, רמי נומקין המכהן כעת כדירקטור מטעם העובדים צפוי להיבחר באסיפה לכהונה נוספת. רודב משמש גם כיו"ר חברה ממשלתית בשם החברה לשירותי איכות הסביבה ותורג'מן מכהן בנוסף כדירקטור בחברת הביומד XTL.
בר דיין היתה חברת הנהלה וסמנכ"לית חוב וממשל תאגידי באי.די.בי, בשלהי תקופת השליטה של נוחי דנקנר בחברה. כמו כן, היתה בעבר סמנכ"לית וממייסדות חברת הדירוג מידרוג.
בירן, אלוף לשעבר, מכהן כיו"ר דירקטוריון החברה הביטחונית פלסן סאסא מקיבוץ סאסא וכיו"ר המכללה האקדמית כנרת. עד השנה שעברה שימש גם כדח"צ בבנק דיסקונט.
גיא ייסדה את חברת מוצרי השיער דפני ומכהנת כחברת הנהלה בה. בנוסף, היא בעלת משרד עורכי דין בתל אביב המתמחה בנדל"ן ובדינים מסחריים. כיום היא מכהנת כדח"צית באינטרנט זהב שבשליטת אלוביץ' ובחברת המכשור הרפואי מדטכניקה.
מי שיתמודדו על תפקידי הדח"צים הם מנכ"ל פרטנר לשעבר דוד אבנר, מנכ"ל בזק בעבר אמנון דיק, מנכ"ל אלרון לשעבר דורון בירגר, עידית לוסקי, נעמי זדנהאוז, שלמה זוהר, יעקב גולדמן ויגאל בר יוסף.
אבנר, ששימש עד לשנה שעברה כדירקטור בבנק לאומי, הוא גם הבעלים של חברת הארנק נ.ס.י. אבנר, שבאמצעותה הוא מעניק שירותים לחברות שונות. לקראת המועמדות לדירקטוריון, אבנר פרסם את האחזקות שלו ובני משפחתו בחברות מקבוצת בזק. כך למשל, הוא ואשתו מחזיקים יחד באג"ח בערך נקוב של 175 אלף שקל בבי־קום, בעלת השליטה בבזק, ובאג"ח בערך נקוב של 290 אלף שקל בחלל תקשורת מקבוצת יורוקום. ילדיו של אבנר מחזיקים באגרות חוב של חלל תקשורת, בי־קום ובזק, באמצעות ילין לפידות, מגדל ואלטשולר.
דיק, שמשמש כיום כדירקטור בבנק הפועלים, ציין כי יהיה מוכן להפסיק את הכהונה הזו כדי להתמנות לדירקטוריון בזק. הסיבה לכך היא שנאסר על דירקטור בגוף פיננסי גדול להיות חבר דירקטוריון גם בגוף ריאלי גדול. דיק משמש גם כדירקטור בחברות כיל ומירס. בזמן כהונתו כמנכ"ל בזק, הוא נקלע לעימות מול ועד עובדי החברה. .
בירגר מכהן כדירקטור בחברות הביומד אייסיקיור ומדיגוס הנסחרות בתל אביב. בעבר שימש, כאמור, מנכ"ל אלרון - חברת השקעות טכנולוגיות שבשליטת אי.די.בי.
לוסקי מסיימת קדנציה שלישית כדירקטורית חיצונית בבנק דיסקונט, שבו שימשה גם כיו"ר ועדת מאזן. מועמדותו של זוהר מגיעה זמן קצר לאחר שעזב את תפקיד יו"ר איידיאו. בנוסף, הוא משמש כאחד הבעלים של חברת הדלק סונול וכיהן בעבר כיו"ר דיסקונט.
גולדמן משמש כדח"צ בחברות מיטב דש, כן פייט, מר טלמנג'מנט, פתאל נכסים ובית גיל הזהב.