פס"ד המלצרים: סתימת החור שתשתלם למדינה
לא רק זכויות המלצרים נפגעו: המדינה הפסידה מהעלמת המס על טיפים 2 מיליארד שקל בשנה
"חוסר מעש המחוקק והמציאות שחייבה אותנו ליתן מענה ראוי לתביעות התשר הרבות, חייבונו להסדיר סוגיה זו מכוח סמכותנו הכללית", כותב נשיא בית הדין הארצי לעבודה יגאל פליטמן בפסק דין חגיגי מעוטר בציטוטי שירה, שירה שבחר ליום פרישתו אתמול. ככה זה - כשהכנסת נרדמת, בית הדין מתעורר.
החידוש המרכזי בפסק הדין הוא שלא ניתן יותר לראות בטיפ שהלקוח משלם למלצר כאקט וולונטרי פרטי בין שניהם, אלא מדובר בתשלום שייחשב כהכנסת המסעדה על כל המשתמע מכך בתשלומי מסים והפרשות. עו"ד עמית גרוס, שותף בדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן ועמית גרוס, סבור ש"פסק הדין יטיל תשלום נוסף על המעסיק, ולכן יש סיכוי לא רע שרוב המסעדות ייקחו את הטיפ כחלק ממחיר המנה או שיוסיפו 12%–15% קבוע לחשבון".
עו"ד ארנה לין טוענת ש"העלאת המחירים לא מתחייבת, אלא אם כן בעלי המסעדות ינסו לתפוס טרמפ על פסק הדין. פסק הדין יחייב את כולם לפעול על פי החוק בשוק תחרותי וחופשי תוך שמירה על זכויות העובדים".
למנוע את הכאוס המושגי
לשאלת "פשר התשר", כדברי פליטמן, השלכות רבות. על דיני העבודה, דיני ביטוח לאומי, דיני המס. היא נוגעת לזכויות של כ־200 אלף עובדים בענף המסעדנות. פסק הדין הוא הרבה מעבר לטיפ, הוא מסדיר "חור" משפטי שהשלכותיו אישיות וגם כלליות. גם על המלצר וגם על אוצר המדינה שנפגעים. המלצר אמנם משלשל לכיסו תוספת לא מדווחת, אבל זכויותיו הסוציאליות נפגעות, וכך גם גמלתו מביטוח לאומי בעת קרות אסון חלילה. ואילו אוצר המדינה מפסיד כתוצאה מהעלמת המס 1–2 מיליארד שקל בשנה על כספי תשר הנחשבים כשכר שלא משולם עליו מס. ובנוסף לנזקים האלה, המשפט לא אוהב לחיות בתוך כאוס מושגי כפיצול המלאכותי שמתקיים כאן. גם טיפ כשכר שעובר דרך קופת המסעדה וגם שכר כטיפ המשולם ישירות למלצר, וכל זאת בתמורה לאותה עבודה שאינה ניתנת לחלוקה.
פליטמן מבטל את הפיצול וקובע: "כספי התשר בענף המסעדנות צריכים להיחשב כהכנסת המסעדה, וכל הכנסה של המלצר מתשר צריכה להיחשב כהכנסת עבודה שלו מאת מעסיקו".
כספי התשר מיועדים בפועל לכל עובדי שרשרת השירות ולא רק למלצר שמצוי בראש "שרשרת המזון" של השירות. הלקוח המרוצה מביע את הוקרתו גם לטבח,
לברמן, לאווירה במקום ולא רק למלצר.
רק לשכר עבודה לשרשרת השירות
"המעסיק", נקבע בפסק הדין, "רשאי להשתמש בכספי התשר אך ורק לשם תשלום שכר עבודה לעובדי שרשרת השירות". הוא אינו רשאי לשלם באמצעות כספים אלה תשלומי חובה, הפרשות לפנסיה או זכויות סוציאליות אחרות שעליו החובה לשלמם על מלוא השכר המשולם לעובד, לרבות כספי התשר. תשלומי המעסיק צריכים להירשם כנדרש לפי חוק הגנת השכר.
התוצאה היא שאחד הערעורים בפסק הדין התקבל. בית הדין האזורי קבע שאין לראות את כספי התשר כשכר לעניין חוק שכר מינימום, משלא עברו דרך קופת המסעדה. פליטמן הפך קביעה זו וקיבל את טענת המסעדה שיש לראות את סכומי התשר ששולמו למלצר יחיאל בודה כשכר עבודה, ויש לבטל את חיובה בתשלום הפרשי שכר המינימום.