$
משפט

בעקבות פסיקת ביה"ד לעבודה: "שכר המלצרים צפוי לרדת ב־20%–30%"

המסעדנים תוקפים את החלטת בית הדין לעבודה שלפיה טיפים ייחשבו לשכר. מתי היא תיכנס לתוקף ומה היא באמת תעשה לשכר ולפנסיה של המלצרים

ספי קרופסקי, עמרי מילמן ורעות ברנע 06:5427.03.18

בית הדין הארצי לעבודה פסק אתמול כי כספי התשר (טיפים) שמקבלים מלצריות ומלצרים במסעדות ובבתי קפה ייחשבו כחלק משכר העבודה שלהם. מדובר בפסיקה דרמטית שלפחות בשלב זה שמה קץ למחלוקת רבת־שנים בין בתי העסק לבין המועסקים וארגוני עובדים, שביקשו לכלול את כספי התשר במשכורות המלאות כדי שייחשבו לצורכי פנסיה וביטוח לאומי. "כלכליסט" מגיש את השאלות המרכזיות שעולות בעקבות הפסיקה.

 

מהו בעצם השינוי בעקבות הפסיקה?

 

מעתה כל הטיפים שיקבל מלצר יעברו רישום ותיעוד בספרים ויהיה ניתן לנכות מהם מס, ולחשב על פיהם דמי אבטלה ופנסיה. "כספי התשר בענף המסעדנות צריכים להיחשב כהכנסת המסעדה, וכל הכנסה של המלצר מתשר צריכה להיחשב כהכנסת עבודה שלו מאת מעסיקו ולהיות מחושבת כחלק מהתנאים הסוציאליים שלו. זאת, גם אם התשר שולם ישירות למלצר; גם אם הוא לא עבר דרך הקופה; גם אם שולם באמצעי תשלום נפרד מזה שבאמצעותו שולמה הארוחה; וגם אם הוא לא נרשם בספרי המסעדה או ביומן השירות", קבע השופט יגאל פליטמן.

 

מתי זה ייכנס לתוקף?

 

לפי הפסיקה, מדובר בינואר 2019, כדי לאפשר לכל הגורמים המעורבים להיערך לכך. בביטוח לאומי, למשל, מציינים כי יצליחו להיערך ליישומו של פסק הדין עד מועד זה.

 

מה דרוש כדי שזה ייכנס לתוקף?

 

אין צורך בחקיקה או תקנות כדי להחיל את התפיסה החדשה, שכן מדובר בפרשנות משפטית של החוק הקיים.

 

איך ניתן לאכוף את זה?

 

זו השאלה הגדולה. שכן מבחינת רשות המסים, עמדתה לאורך השנים היתה כי היא רואה בטיפים כחלק מהכנסות העסק, אולם מכיוון שחקיקה שניסתה להסדיר את הנושא נתקעה בכנסת, היא עצמה לא טרחה להתעקש על אותה עמדה, ובפועל מסעדות לא שילמו מס על הטיפים שחילקו למלצרים. כעת צריך יהיה לבחון עד כמה רשות המסים תפעל לאכיפה מלאה של הפסיקה. בביטוח לאומי, לעומת זאת, משוכנעים כי בידיהם יכולת אכיפה מספיקה, כך שההפרשות יינתנו בהתאם לפסיקה החדשה. "בידי ביטוח לאומי מנגנוני אכיפה כמו ביקורת ניכויים, הטלת קנסות ואפילו חיוב המעסיק בעיצומים כספיים במקרה שבו לא דיווח או לא שילם דמי ביטוח במועדים הקבועים בחוק".

 

ארכיון ארכיון צילום: גדי קבלו

 

על כמה עובדים זה חל?

 

הפסיקה נוגעת לזכויותיהם של כ־200 אלף עובדים בענף המסעדנות ואלפי בתי עסק בענף.

 

איך זה ישפיע על העובדים?

 

הפסיקה צפויה להשפיע על שכר המלצרים בשני אופנים. ראשית, סביר להניח שהזכויות הסוציאליות (ביטוח לאומי ופנסיה) - שבאופן רשמי לא מחויבות להיות מהטיפים עצמם ללא הסכמת המלצר - ינגסו מהטיפים. זה עוד החלק הפשוט שכן מדובר בהטבות של העובדים לטווח הארוך. מה שיפגע במלצרים הוא ההסתכלות על הטיפים כחלק מהכנסת המסעדה. מאחר ועסקים משלמים מס על הרווחים שלהם אותו תשלום שכר יקוזז במסגרת ההוצאות של העסק, אולם כן עלול להיות מחויב בתשלום של מע"מ (17%). על פי הפסיקה ניתן להשתמש באותן הכנסות רק לשם תשלום השכר,אלא אם סוכם עם העובד אחרת, כך שלא בהכרח ניתן יהיה לממן איתן את התשלומים לביטוח לאומי או את תשלומי המס.

 

אולם לטענת המסעדנים אם רשות המסים תדרוש את המס על אותן הכנסות, הוא יפחית את שכר המלצרים שכן אחרת מראש לא יעסיקו מלצרים שמסרבים לנכות את אותם תשלומים מהטיפים. במקרים רבים היום שכר המלצרים נחשב לגבוה יחסית, בין היתר לאור זה שהוא משולם בשחור.

 

איך מגיבים על הפסיקה בענף המסעדנות?

 

שורת מסעדנים שעמם שוחח "כלכליסט" מתחו ביקורת חריפה על פסק הדין. "בגדול המלצרים פגעו רק בעצמם", אומר השף אבי קונפורטי, שבבעלותו בין היתר המסעדות צפרה וטופולופומפו. "המרוויחה הגדולה מהסיפור הזה היא המדינה, שתקבל מיליארדים ממסים".

 

לדברי המסעדן צביקי עשת, בעל המסעדות גרקו, גרינברג ביסטרו ואחרות, "מטילים עכשיו מכה משותפת על המסעדנים ועל המלצרים יחד. עד כה היה לנו שקט יחסי בצד הזה של הסקאלה - יכולנו להביא אנשים ברמה גבוהה, שהרוויחו המון כסף אבל קרעו את התחת. החוק החדש יוריד את רמת השכר של המלצרים לחצי, ואיזה מלצר יעבוד בחצי שכר? האוכלוסייה תהיה איכותית הרבה פחות ורמת השירות תרד דרמטית".

 

"מה שזה יגרור הוא שבסופו של דבר יעברו רוב העסקים לשיטה של שירות עצמי", אומר יקי כביר, מסעדן ותיק ובעל המסעדות אמאמה, TYO ופיצה גראז'. "הרי מלצרות פה היא לא מקצוע כמו בעולם, והחוק הזה יבריח את הבודדים שעוד כן רוצים לעבוד במלצרות - אלה שעושים זאת בעיקר בגלל הטיפים". השף יובל בן נריה, בעלי המסעדות טאיזו ויא פאן אמר כי "אני משער שתהיה ירידה של 20%–30% בשכר המלצרים, אם לא יותר. נצטרך להכניס דמי שירות בחשבון, עליהם יתווסף מע"מ, וזה ייקר את חוויית הצרכן".

 

מהסתדרות הנוער העובד והלומד שהגישה את העתירה נמסר: "אנו שמחים שבית הדין הארצי קיבל את הצעתנו ברובה כשהטיפ ייחשב כשכר ועליו ישולמו כלל הזכויות הסוציאליות. מדובר בצעד חשוב בדרך לתיקון הענף הפרוץ כשעד היום שילמו את המחיר המלצרים, הטבחים, הברמנים וכלל עובדי הענף. בית הדין הארצי לעבודה מתערב במקום בו לצערנו הכנסת לא חוקקה חוק, מה שהפך את ענף המסעדות לענף פרוץ ולכניסה של קודים בעייתיים מאוד שנהוגים רק בענף זה.

 

"היום מלצר לא יודע כמה יקבל בסוף החודש, עובד שעות רבות ללא תשלום ולא מופרשים לו התנאים המגיעים לכל עובד על פי חוק. במצב הקיים, בו הפך הטיפ כך או כך לחלק מהשכר הגיע הזמן להסדיר זאת כך שיוכלו העובדים לקבל את מלוא תנאיהם. בית הדין קבע מפורשות שהטיפ הוא שכר עבודה והמעסיק צריך להוסיף על כך את הזכויות הסוציאליות. כמובן שאנו נלמד את הפסיקה על כל חלקיה".

 

"אנו מזמינים את המלצרים, הטבחים וכלל עובדי הענף, לפנות אלינו לבירור כל הזכויות לאחר הפסיקה החדשה", אמר אורי מתוקי, ראש האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות הנוער העובד והלומד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x