$
בארץ

ועדת החקירה לאשראי הטייקונים קוראת לציבור להעביר לה מידע ומסמכים בנושאי החקירה

יו"ר הוועדה, איתן כבל: "סוג של פישינג, למשל אנשים שעבדו בביקורת". יוזמת הוועדה ח"כ אילת נחמיאס ורבין: "יש אינספור בעלי מקצוע שמבקשים לפגוש אותנו - זאת דרך טובה לעשות את זה"

שחר אילן 19:1625.03.18

ועדת החקירה הפרלמנטרית לאשראי הטייקונים פרסמה היום פנייה לציבור להעביר לה מידע ועמדות בנושאי החקירה. למרות שפנייה כזו היא לכאורה חלק בלתי נפרד מעבודתה של כל ועדת חקירה, הרי שבמקרה של ועדה שחוקרת נושאים שיש עליהם חיסיון, הפנייה לציבור יוצרת הזדמנות להעביר מידע חסוי או להפנות את הוועדה למידע חסוי שעליה לבקש מהרגולטורים ומהבנקים.

 

 

 

יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל מהמחנה הציוני אמר שהפנייה היא "לכל מי שיכול לעזור לנו, למשל אנשים שעבדו בעבר בביקורת. זה סוג של פישינג. אתה אף פעם לא יכול לדעת. אפילו אם נצליח ב-5%-10%". יוזמת הוועדה ח"כ אילת נחמיאס ורבין אמרה שהקול הקורא אמור לתרום גם למנגנון השימוע שמבקשת הוועדה לייצר בנוסח הסנאט האמריקאי. "יש אינספור בעלי מקצוע שמבקשים לפגוש אותנו - זאת דרך טובה לעשות את זה".

 

איתן כבל ואיילת נחמיאס ורבין איתן כבל ואיילת נחמיאס ורבין צילום: עמית שאבי

 

בהודעת הוועדה נאמר, כי "בהתאם להחלטת הכנסת, הוועדה חוקרת את התנהלות הבנקים והגופים המוסדיים בעניין הסדרי אשראי ללווים עסקיים גדולים, תוך בחינת השיקולים ששקלו נותני האשראי במתן ההלוואות והקצאות האשראי ותהליכי קבלת ההחלטות שבוצעו". עוד נאמר ש"הוועדה תבחן גם את הפיקוח של הרגולטורים על נותני האשראי, את היקפו של הפיקוח, אופן הפעלתו והפעלת אמצעי אכיפה ככל שאלו הופעלו".

 

הוועדה קוראת לציבור להגיש לה התייחסויות לנושאים אלה. זאת באמצעות ניירות עמדה שגודלם עד שני עמודים בצרוף מסמכים רלבנטיים. על העובדה שהוועדה מבקשת מהציבור לא רק עמדות אלא גם חשיפת מידע אפשר ללמוד מכך שהיא מציינת את האפשרות של העברת מסמכים בלבד בצרוף מכתב נלווה. המועד האחרון להגשת המידע או העמדות הוא ה-15 באפריל, כלומר כשבוע לאחר הפסח.

 

הוועדה מציינת כי היא "רשאית לפרסם את ניירות העמדה ונספחיהם כפי שיועברו אליה, לרבות באתר האינטרנט שלה. גורם המעוניין כי סודות מסחריים או כל תוכן אחר הכלול בחומר שהגיש לא יפורסם בפומבי, נדרש לפרט בבקשתו את הנימוקים, והוועדה תשקול את בקשתו". הוועדה אינה מתייחסת בקול הקורא לאפשרות של הגשת חומר בעילום שם, אבל סביר להניח שיהיו גם מקרים כאלה.

 

ועדת החקירה לאשראי הטייקונים הוקמה ביולי שעבר אבל עד כה קיימה רק שתי ישיבות טקסיות באופיין. בראשונה שנערכה ביולי שעבר דיברו רק חברי הכנסת ואילו בשנייה שנערכה לפני כשבועיים, ממש לפני צאת הכנסת לפגרת פסח, שמעה הוועדה את נציגי החברה האזרחית. בפועל צפויה הוועדה להיכנס למסלול עבודה קבוע לראשונה בתחילת כנס הקיץ בסוף אפריל.

 

העיכוב בעבודת הוועדה נבע בעיקר מהקשיים באיתור יועצים בעלי שעור קומה ובהליכי המכרז המסובכים שנדרשו לבחירתם. כתוצאה מהעיכוב קיים חשש שאם הכנסת תתפזר במהלך כנס הקיץ עבודה הוועדה תיעצר לאחר חודשיים-שלושה בלבד ובלי שתספיק להגיש את מסקנותיה.

 

כיוון שהוועדה עדיין לא הוציאה זימונים לאישים ולמסמכים, עדיין אי אפשר לדעת מה תהיה מידת שיתוף הפעולה של הבנקים, הרגולטורים, העובדים של גופים אלה והעובדים לשעבר. כבל איים בעבר שאם לא יהיה שיתוף פעולה יפעלו חברי ועדת החקירה להקמת ועדת חקירה מממלכתית בעל סמכויות חקירה מלאות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x