$
בארץ

אחרי חמש פסילות בבג"ץ, תושבי השרון שוב מנסים להרחיק את אסדת לווייתן ללב ים

בעצרת שקיימו בכיכר רבין בת"א קראו התושבים לממשלה להזיז את מיקומה המיועד של האסדה מ-8 ק"מ מערבית לחוף דור - למרחק של 120 ק"מ בלב ים: "לעולם לא נוותר על זכותנו לאוויר, ים, חופים ומים נקיים"

ליאור גוטמן 14:5523.03.18
מאות מתושבי אזור השרון קיימו הבוקר (ו') עצרת מחאה בכיכר רבין במטרה לשכנע את משרדי הממשלה להרחיק את אסדת ההפקה של מאגר לווייתן מקרבת החוף ועד למרחק של 120 ק"מ מערבית ממדינת ישראל. אסדת לווייתן אמורה להגיע בעוד כ-9 חודשים כחלק מפיתוח התשתית שאושר במוסדות המדינה בדרך לחיבור מאגר גז חדש ועצמאי למשק המקומי, ומיקומה אמור להיות מרחק 8 ק"מ מערבית מאזור חוף דור.

 

במסגרת ההפגנה הציבו התושבים מאות תופים שאמורים לייצג חביות נפט או קונדנסנט (תוצר לוואי של הפקת הגז שמשמש כחומר גלם לייצור דלקים) עם דרישה משרי הממשלה להרחיק את התשתיות עמוק ללב הים. "המיצג עוצב בדמותו של המאבק שלנו: קהילתיות, שיתוף פעולה, שילוב כוחות, אותנטיות, פשטות ויצירתיות שחוברים יחד לעוצמה גדולה וצעקה אחת רמה וברורה.

 צילום: ענר גרין
 צילום: ענר גרין

 

"לחביות, כמו גם למיצג כולו, משמעות כפולה: מצד אחד הן מסמלות וממחישות את ים הרעל והאסון הבריאותי והאקולוגי הצפוי לנו מאסדת גז קרובה לחוף. מצד שני, הן מסמלות תקווה: בעודנו מכים בעוצמה על החביות בהפגנות אנחנו משמיעים את קולנו, קול הציבור, באופן רם חזק וברור: אנחנו לעולם לא נוותר על זכותנו לאוויר, ים, חופים ומים נקיים!", טוען טל גונן מעמותת "שומרי הבית" שקמה במטרה להרחיק את אסדת מאגר הגז לוויתן ללב הים.

 

בג"ץ אישר את תכנית הפיתוח חמש פעמים ברציפות

 

מה שהמפגינים פחות מדגישים הוא את העובדה שבג"ץ כבר דחה חמש פעמים ברציפות עתירות שהוגשו על ידי תושבי המקום כנגד הצבת האסדה שם. הדחייה האחרונה הגיעה רק בדצמבר האחרון, אז אמרו השופטים שהליך התכנון וקביעת מיקום האסדה היה ראוי, ולכן פסקו שהם מבינים לליבם של התושבים אבל "לאחר שעיינו בפרוטוקול הדיון במועצה הארצית, אנו סבורים כי ההליך שהתקיים במועצה הארצית היה הליך ראוי, שבחן את טענותיהם של העותרים באופן רציני".

 

 צילום: ענר גרין

 

 צילום: ענר גרין

 

 

למעשה, פרויקט לווייתן נמצא כבר ברף 40% מכלל הפיתוח שלו, כאשר מועד ההזרמה הרשמי של הגז - דצמבר 2019 - אמור לספק לא רק אנרגיה לשוק המקומי אלא גם לחברת החשמל הירדנית ולמפעלי תעשייה במצרים. ולכן מבלי להתכנס לטענות שמעלים המפגינים, ברור לכולם שהרחקת האסדה בהכרח תעכב את הפיתוח ואת אספקת הגז ללקוחות.

 

הפגנה נגד אסדת הגז הפגנה נגד אסדת הגז צילום: ענר גרין

 

 

"כלכליסט" שאל את המפגינים ממי הם מבקשים לדחות את הפיתוח ולהרחיק את האסדה, והתשובה מכוונת לאדם אחד - שר האנרגיה יובל שטייניץ. לטענת המפגינים הוא אמור לפנות בהודעה "למועצה הארצית לתכנון ובניה, כפי שנעשה בהקשר של המאגרים כריש ותנין. זה יכול להיות מידי". עוד טוענים שם ש"אין צורך לשנות את התמ"א. אפשר לייתר את רובה", כאשר "משך פיתוח מאגר ממוצע באמצעות אסדה צפה נאמד בכשנתיים וחצי. אם יוחלט כעת על שינוי מתווה הפיתוח של מאגר לווייתן, השינוי בלוח הזמנים המקורי יהיה מינורי, שכן חלק מהעבודות שנעשו חופף בין התוכניות (כמו נקודת הקליטה בחוף, למשל)", ועד למה שהמפגינים מעריכים בכחצי שנת דחייה בלבד אם מתחילים לעבוד על המהלך מחר בבוקר.

 צילום: ענר גרין

 

 

ומה לגבי הפיצוי ליזמים או ללקוחות מעצם אי אספקת הגז מחד והפסד הכנסות ממכירתו מאידך? רק השבוע פרסמה שותפות לווייתן תזרים הכנסות חדש (DCF) שממנו עולה שבשנת העבודה המלאה הראשונה (כלומר שנת 2020) סך ההכנסות שם ממכירת גז יגיעו לסך של כ-6.4 מיליארד שקל. לסוגיית הפיצוי אומרים שם שזה "עניין שבין הממשלה ליזמים ולא נתערב בו. ממשלה שרקמה תוכניות איוולת צריכה לשלם על כך. מבחינתנו, תשלום חד-פעמי בגובה הרלוונטי מתגמד ביחס בעלויות התחלואה העודפת לאורך שנות הפרויקט. יש להעמיד את טובת האזרחים לפני שיקולים כלכליים. נקודה", מסביר יוני ספיר מארגון "שומרי הבית"

 

לא המתקן הראשון מול החוף

 

יצוין שאסדת לווייתן אינה מתקן התשתית היחיד שמוצב שם מרחק קטן מהחוף, ולמעשה מינואר 2013 עוגנת 10 ק"מ מערבית לחדרה אוניית הגז הנוזלי של חברת החשמל. מדובר בבית זיקוק צף שמקבל מדי כמה חודשים מטען של גז נוזלי, ממיר אותו על סיפונו לגז טבעי ומזרים אותו למערכת הארצית. האונייה והמצוף שמחובר אליה נולדו כגיבוי למערך הזרמת הגז של מאגר תמר ולמקרה שיחול כשל והשוק יישאר ללא גז בכלל. באופן מפתיע, הן הצבת אוניית הגז של חברת החשמל והן פעולתה לאורך חמש שנים לא זכו למחאה כזו או אחרת, ולמעשה האונייה הזו - אם יוחלט - יכולה בכל רגע להרים עוגן ולהסתלק משם, אולם עד היום לא קמה אף דרישה שכזו.

 

לשאלה מדוע מתקיימת אפליה לכאורה בין המחאה מול אסדת לווייתן לבין אוניית הגז הנוזלי של חברת החשמל, אומרים המפגינים שהאונייה "אינה שופכת מדי יום מים רעילים לסביבתה. אוניית גז טבעי נוזלי אינה פולטת לאוויר כמויות גדולות של חומרים אורגניים נדיפים בשגרה, אינה מכילה קונדנסט וחומרים נוגדי קפיאה (MEG), הרעילים במיוחד ועלולים לסכן את מי השתייה, את החופים, את אקוויפר החוף ואת הביולוגיה הימית. במקרה של פגיעה באוניית הגז הנוזלי, חס וחלילה, הנזק המרכזי יהיה משחרור כמויות גדולות וחד פעמיות של מתאן, שהינו גז חממה. אין להשוות בין פוטנציאל הנזק בין שני המקרים, לא בשגרה ולא במצבי חירום ותקלה", טוען ספיר.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x