נחצ'ה יגשר
שמו של נחום היימן יונצח בקרן מלגות ללימוד גישור עבור אמנים מבוגרים. יוזם התוכנית, המגשר עמרי גפן: "יש דמיון בין כישורי אמן במה לאלו של מגשר"
מצוקה כלכלית של אמנים ותיקים היא נושא כאוב בישראל כבר שנים רבות. אחד מאלו שנקלעו לקשיים כספיים בשנותיו האחרונות הוא חתן פרס ישראל, המלחין נחום (נחצ'ה) היימן שהלך לעולמו לפני שנה וחצי.
עמרי גפן, מנכ"ל 'קבוצת גבים' וממייסדי תחום הגישור בארץ, החליט להרים את הכפפה ולהקים קרן מלגות על שם היימן שמטרתה להכשיר אמני במה ומסך למקצוע הגישור. מדובר על מלגות בשווי 33 אלף שקל בשנה למימון קורסי הגישור. בחירת המועמדים תיעשה על ידי ועדה ציבורית בה חברים בין השאר ירדנה ארזי, ששי קשת, אבשלום וילן, אסתי זקהיים יו"ר שח"ם, יעקב מנדל יו"ר אמ"י ועוד.
"הרעיון נולד כששמעתי שיש לא מעט אמנים החווים מצוקה וקשיי פרנסה והמחשבה היא לפתוח להם עוד אפיק תעסוקתי", אומר גפן. "יש דמיון גדול בין הכישורים של אמן במה לבין כישורים של מגשר. יש דמיון בין היכולת של אמן להיכנס לדמות ולהביא נרטיבים שונים ומנוגדים לבין מה שאנחנו כמגשרים נדרשים לעשות. יש לי בצוות מספר שחקנים שעושים עבודה מדהימה כמגשרים ומורים לגישור ויש להם את הגמישות המחשבתית שחסרה בהרבה מקצועות אחרים. המטרה שלאט לאט נאפשר ליותר ויותר אמנים להשתלב בעולם הזה. בנוסף, יש מעט מאוד מקצועות ששיער שיבה עושה עמם חסד כמו גישור כי ניסיון החיים תורם מאוד".
התכנית יצאה לדרך השבוע ומיועדת לאמנים שפועלים למעלה מעשור. הוועדה הציבורית תתכנס בקרוב לבחירת עשרת המלגאים הראשונים. "נחום היימן מסמל ענווה ובעיני להיות מגשר טוב צריך קודם כל ענווה ורמת קשב גבוהה", אומר גפן.
מחבקים את האקורדיון
"אני חושבת שאבא היה מאוד אוהב את הרעיון", אומרת על היוזמה סי היימן, בתו של נחום היימן. "הוא תמיד אמר שאם לא מקשיבים לעבר אי אפשר לתת מקום לעתיד ובקרן הזו יש מקום לשניהם. המשפחה, כלומר אני והבן שלי תומר עפרון, נשתתף בטקס המלגות. אני אלווה את התכנית עד כמה שיבקשו".
היימן עוסקת בשנה האחרונה ללא הרף בהנצחת מורשת אביה. "עוד בסוף ימיו הרמתי מופע משפחתי אישי שנקרא 'שירים וסיפורים מבית אבא'. כשהוא נפטר חברתי לאלעד שודלר והקלטנו את האלבום 'שירים מבית אבא' שיראה אור ביוני הקרוב. האלבום הזה הוא מדם לבי ולקחו בו חלק מוזיקאים אדירים כמו משה לוי, שם טוב לוי ועוד, כשכולם מחבקים את האקורדיון המיתולוגי של אבא ואת השירים שלו. אני מקווה שהאלבום יזמין גם את הדור הזה להתחבר לשירים".
היימן מספרת בהתרגשות על מחוות של ערים ומועצות לזכרו. "בפארק חדרה הציבו סלע ענק לזכר השיר 'חופים' כי בנחל חדרה כתבו אבא ונתן יונתן את השיר. בבית אריה בה שכן בשנים האחרונות הקימו כיכר לכבודו עוד בחייו ובנתניה חונכים השבוע גן ילדים על שמו.
"אבא הפך לזעקה למחסור של האוכלוסייה המתבגרת של האמנים שלנו, שהם נכסי צאן ברזל, שלא ידעו מה זה ליווי עסקי. אלה אנשים שנולדו טרום עידן הריאליטי והסלבס ופשוט כתבו שירים. הם הרוח שלנו ולרוח הזאת לא תמיד היה לחם. זו דרך יפה וראויה להנציח אותו במיוחד בשנת ה־70 לישראל"".
פנו אליכם ממטה חגיגות ה־70 של משרד התרבות?
"לצערי הרב לא פנו וזה כאב גדול, קיוויתי שיפנו".