אקזיט הענק של אורבוטק: מיהי הרוכשת?
חברת קלה־טנקור המתמחה באספקת מערכות ניטור, בקרה וטיוב לתעשיית המוליכים למחצה, הספיקה מאז הקמתה לרכוש כבר 13 חברות ברחבי העולם. הרווח הנקי שלה אשתקד זינק ב־31%
החברה שרכשה את אורבוטק, קלה־טנקור האמריקאית, קמה ב־1997 כמיזוג בין קלה אינסטרומנטס לבין טנקור אינסטרומנטס, בעסקה ששווייה נאמד אז ב־1.3 מיליארד דולר. החברה מתמחה באספקת מערכות ניטור, בקרה וטיוב לתעשיית המוליכים למחצה.
- האקזיט של אורבוטק: המדינה תקבל רק כמה עשרות מיליוני דולרים במסים
- מנכ"ל אורבוטק על האקזיט: "לחברה הרוכשת יש מחויבות גבוהה מאוד למדינת ישראל"
- אקזיט ענק להייטק הישראלי: אורבוטק נמכרת ב-3.4 מיליארד דולר
המטה הראשי שלה נמצא בקליפורניה. העיר שבה נמצא המטה, מילפיטאס, מדורגת במקום הראשון בארה"ב בשיעור התושבים שלה שעובדים בתעשיית האלקטרוניקה. כשליש מהגברים ומעט יותר מרבע מהנשים מועסקים בחברות אלקטרוניקה ומחשבים.
עם הלקוחות הבולטים שלה אשתקד אפשר למנות
את סמסונג, שהיא אחת מיצרניות השבבים הגדולות בעולם, ואת TSMC הטייוואנית, שהיא יצרנית השבבים הגדולה ביותר בעולם מבין החברות שייצור שבבים הוא כל תחום עיסוקן. בשנים קודמות סיפקה קלה־טנקור מערכות ליצרניות שבבים מובילות אחרות, כמו אינטל ומיקרון.
בשנת התקציב 2017 היא דיווחה על רווח נקי של 926 מיליון דולר, זאת לעומת רווח נקי של 704.4 מיליון דולר בשנה שלפני כן - זינוק של 31%. מכירות החברה צמחו בשנה שעברה ב־16.6%, זאת לעומת צמיחת מכירות חציונית של 22% אצל המתחרות. הרווח הגולמי, לעומת זאת, עלה ב־64.4% בהשוואה לעלייה חציונית של 28.5% בתעשייה.
לפי דו"חות החברה, היא מעסיקה 2,200 עובדים בתשע מדינות — ארה"ב, בלגיה, ישראל, גרמניה, דרום קוריאה, טייוואן, סינגפור, יפן וסין. כ־80% ממכירותיה מגיעות מחוץ לארה"ב, כשהשוק הצומח ביותר מבחינתה הוא השוק האסייתי, שבו צמחו מכירותיה ב־12% בשלוש השנים האחרונות. מנגד, המכירות של החברה בארה"ב ובאירופה (כולל בישראל) ירדו באותה התקופה ב־9.5% וב־4.9%, בהתאמה. בעלת המניות הגדולה ביותר בקלה־טנקור היא קרן ההשקעות הענקית ונגארד, שמחזיקה בנתח של 11% ממנה. בעלות מניות בולטות אחרות הן קרנות ההשקעה פריימקאפ מנג'מנט (8%) ובלאקרוק (7.3%).
הרכישה של אורבוטק בידי קלה־טנקור מגיעה אחרי שב־2017 חלה ירידה משמעותית בסכומים שהושקעו במיזוגים ורכישות בתעשיית השבבים. לפי דו"ח של חברת המחקר מק'לין, הגיע סכום העסקאות בענף המוליכים למחצה ל־27.7 מיליארד דולר. לשם השוואה, ב־2016 הגיע סכום העסקאות בענף ל־107.3 מיליארד דולר וב־2015 הוא הגיע ל־99.8 מיליארד דולר. עם זאת, מדובר בסכום גבוה יחסית לתחילת העשור, אז מגמת המיזוגים בתעשייה עוד היתה בחיתוליה.
מאז נוסדה, רכשה קלה־טנקור 13 חברות. הרכישה של אורבוטק היא ככל הנראה הגדולה שבהן. מבין העסקאות שסכומן פורסם, בולטת רכישת יצרנית ציוד ייצור השבבים ADE ב־488 מיליון דולר ב־2006 ורכישת ICOS הבלגית ב־467 מיליון דולר ב־2008.
קלה־טנקור היתה בעצמה מטרה לרכישה של חברה מתחרה. ב־2015 התכוונה יצרנית ציוד ייצור השבבים האמריקאית LAM לרכוש אותה ב־10.6 מיליארד דולר, אך נסוגה מהצעתה מחשש שהיא תיפסל מסיבות של הגבלים עסקיים.