האם פיפ"א תצליח לקיים מכרז הוגן על מארחת המונדיאל ב-2026?
בעוד שלושה חודשים יבחרו בפיפ"א את המארחת, בעוד שהפדרציה עדיין מתמודדת עם האשמות ותככים שקשורים להצבעות מלפני שבע שנים על מארחות מונדיאל 2018 ומונדיאל 2022
10:0120.03.18
פיפ"א, למרות דו"חות לא רעים לשנת 2017, עדיין מכוסה ברפש מפרשות השחיתות שניפקה בשנים האחרונות.
קראו עוד בכלכליסט:
- נשיאה קונפדרציית הכדורגל של אפריקה בעד מונדיאל 2026 במרוקו
- מרוקו מתחרה על אירוח המונדיאל ב-2026
- הסלמה גם במונדיאל: בני משפחת המלוכה ושרים בריטיים לא יגיעו לרוסיה בקיץ
מרוקו. יכולה לארח את המונדיאל בעוד 8 שנים? צילום: שאטרסטוק
בעוד שלושה חודשים יבחרו בפיפ"א את המארחת של מונדיאל 2026 ופיפ"א עדיין מתמודדת עם האשמות ותככים שקשורים להצבעות מלפני שבע שנים על מארחות מונדיאל 2018 ומונדיאל 2022.
האם התחרות על אירוח המונדיאל ב-2026 בין ארה"ב-מקסיקו-וקנדה (הצעה משותפת) למרוקו יכולה להיות נקייה מסקנדלים ושחיתויות?
פיפ"א מבטיחה שמארחת פוטנציאלית שלא תעמוד בדרישות המאוד ברורות למונדיאל הראשון עם 48 נבחרות (קפיצה מ-38) תפסל. אך לא ברור אם בתחרות בין שתי הצעות, פיפ"א יכולה לפסול אחת משתי מועמדות בכירות.
מרוקו, למשל, צריכה השקעה מאסיבית בתשתיות ובבניית אצטדיונים כדי לעמוד בסטנדרטים הקיימים כבר בצפון אמריקה - לה יש הצעה לאירוח שכוללת 16 אצטדיוני NFL, המושלמים לאירוח אירועים ואירועי VIP עבור פיפ"א והספונסרים שלה. עם זאת, אם מרוקו תצליח להתגבר על המכשולים הטכניים הללו, כביכול, ותצליח לשכנע - בדרך זו או אחרת - את המצביעים (קונגרס פיפ"א) להצביע עבורה - ייתכן שתזכה באירוח.
הליך הבחירה יוצא מידי הוועד המנהל - שבחר כל אירוח מונדיאל מאז 1986 ל-2022 והיה עמוס בעסקנים שהורשעו בשחיתות - וכעת הוא בידי הקונגרס כולו, כלומר כל הפדרציות הלאומיות החברות בפיפ"א. כל בחירה תתפרסם וייתכן שעניין זה עשוי לגרום להפעלת לחצים פוליטיים או כלכליים על נציגי התאחדויות.
ארה"ב - עם שותפות קטנות (קנדה ומקסיקו) - הגישו את כל המסמכים באפריל האחרון ועל פניו מבטיחים מונדיאל עם מעט הוצאות על שיפורי תשתית. כל התשתיות קיימות ועבור ארגון מונדיאל ראשון עם 48 נבחרות, זה עשוי להיות מאוד משמעותי. עם זאת, בפיפ"א החליטו לאשר למרוקו להגיש הצעה גם כן - משהו שלא עשתה עד ינואר האחרון וגם אז לא נחשפו פרטים על ההצעה. אין אפילו נתון לגבי כמה מרוקו תצטרך להשקיע בתשתיות כדי להכין את המדינה לאירוח. במרוקו ניסו להביא את המונדיאל ארבע פעמים בעבר וכשלו. ב-2010 האשימו את אנשי פיפ"א בשחיתות - חלק מעדויות אנשי ההתאחדות המרוקאית, מהוות בסיס למהלך המשפטי-פלילי של הרשויות האמריקאיות נגד בכירי פיפ"א.
במרוקו גם מקווים שהחקירות האמריקאיות לצד התבטאויות של דונלד טראמפ, נשיא ארה"ב, כנגד חלק מהמדינות שמצביעות על זכות האירוח - יאפשרו להם לזכות באירוח המונדיאל בניגוד לציפיות. כמו כן, חלק מהמדינות בארה"ב סירבו לקבל את התנאים של פיפ"א - מבחינת מס וחוק.
מרוקו, ללא ספק, תהיה הימור של פיפ"א, שכבר עכשיו עומדת בפני קשיים בהשלמת האירוח של מונדיאל 2022 בקטאר. במרוקו אין הרבה אצטדיונים שמתאימים לדרישות של פיפ"א. קודם כל, האצטדיון הגדול ביותר הוא בן 67 אלף מוקמות בעוד שפיפ"א דורשת לגמר ולמשחק הפתיחה יותר מ-80 אלף תושבים. כמו כן, במרוקו יש רק 5 אצטדיונים בני 40 אלף מושבים או יותר. רובם, ככולם, צריכים לעבור שיפוץ מאסיבי כדי להתאים לדרישות של פיפ"א.
צפון אמריקה תהיה האופציה הקלה - ללא ספק. ארה"ב תארח 60 משחקים במתקנים שלא מצריכים תיקונים מעבר לשיפור תנאי הארחה של עיתונאים ו-VIP. בארה"ב לבדה יש שלושה אצטדיונים עם 87 אלף + מושבים. קנדה תארח 10 משחקים ומקסיקו, לה יש אצטדיון של 87 אלף תושבים, תארח גם כן 10 משחקים. לפי החישובים של ההצעה הצפון אמריקאית, פיפ"א תרוויח 300 מיליון דולר יותר מזכיות שידור רק מקיום המונדיאל בצפון אמריקה. הכנסות פיפ"א ממונדיאל 2022 יהיו קטנות באופן יחסי - לפחות מזכויות שידור - בגלל שהערוצים המשדרים האמריקאים ישדרו באותו הזמן גם משחקי NFL.
פיליפ לה פלוש'ה, אחד מהבכירים החדשים בפיפ"א, טוען ש"הגודל של ההצעה האמריקאית עוזר" אבל טוען גם ש"מרוקו נמצאת במקום המושלם מבחינת זמנים למשחקים באסיה ואירופה".
בפיפ"א כבר הוציאו צוותים שיבחנו את ההצעות מקרוב. לא שזה משנה. ב-2010 הצוותים המקצועיים הללו העניקו להצעה הרוסית ולהצעה הקטארית את הציון הנמוך ביותר מבחינה טכנית. אלו היו ההצעות שזכו באירוח המונדיאל. עם זאת, בפיפ"א מבטיחים שהוועד הפועל של פיפ"א לא יאפשר הצבעה על הצעה שאינה עומדת בסטנדרטים המינימליים. תשתית תהווה 70% מהציון של הצוות המיוחד להצעות. 30% יתבססו על עלויות.
ב-13 ביוני, במוסקבה, 207 מ-211 חברות בפיפ"א יצביעו (לא כולל מרוקו, קנדה, ארה"ב ומקסיקו) על המארחת במונדיאל.