$
רכישות

רוקדים על כל החתונות עם זאבים

חברת השקעות סינית וסוכן שחקנים פורטוגלי הפכו את וולברהמפטון וונדררס, קבוצת כדורגל אנגלית היסטורית, לאחת הקבוצות הטובות באי. זה לא בהכרח סיפור עם סוף טוב

אוריאל דסקל 10:3218.03.18

פרנק "מייג'ור" באקלי היה בן של חייל וחייל בעצמו מגיל 18. במקביל פיתח קריירה כשחקן כדורגל וקיבל שכר בשבע קבוצות שונות (כולל מנצ'סטר יונייטד ומנצ'סטר סיטי) עד מלחמת העולם הראשונה. הוא היה הכדורגלן הראשון שהתנדב ל"גדוד הכדורגלנים" הראשון שהוקם לקראת מלחמת העולם הראשונה. זה קרה בדצמבר 1914, כאשר היה בן 32. הוא לא שיחק כדורגל מקצועי לאחר מכן. אבל ההשפעה שלו על הכדורגל האנגלי היתה אדירה.

 

 

 

 

בתחילת העונה הנוכחית זרם של שחקנים פורטוגלים הגיעו לוולבס - חלקם בעלי שם עולמי. חלקם דחה הצעות גדולות מקבוצות מהליגות הראשונות באירופה. כולם היו לקוחות של הסופר־אייג'נט, ז'ורז’ה מנדס בתחילת העונה הנוכחית זרם של שחקנים פורטוגלים הגיעו לוולבס - חלקם בעלי שם עולמי. חלקם דחה הצעות גדולות מקבוצות מהליגות הראשונות באירופה. כולם היו לקוחות של הסופר־אייג'נט, ז'ורז’ה מנדס צילום: גטי אימג'ס

 

אשכי שימפנזים וספרונים

באקלי קודם לתפקיד קצין, ובינואר 1916 הוביל את את חייליו בקרבות השוחות בצרפת. ביולי 1916 נפגע מרסיס מרגמה שחדר לריאותיו וכתפו. הוא לא היה אמור לשרוד את הפגיעה. ג'ורג' פייק, חלוץ של ניוקאסל יונייטד שהיה בגדוד הכדורגלנים, סיפר: "לא חשבנו שהוא ישרוד את המסע על האלונקה לבית חולים שדה, הפגיעה נראתה קשה מאוד". באקלי נותח וניצל. בינואר 1917 כבר חזר לקרבות בצרפת, אך התקפת גז חרדל על השוחות שפיקד עליהן הכריחה אותו לעזוב. ריאותיו הפצועות לא היו יכולות להתמודד עם הנשק הלא קונבנציונלי.

 

ב־1919, אחרי המלחמה, באקלי השתמש בידע הניהולי שאסף בצבא ובידע שלו מעולם הכדורגל כדי לקבל תפקיד ניהולי בנוריץ' סיטי. שנה לאחר מכן עזב את עולם הכדורגל והתחיל לעבוד כמוכר ממתקים של מפעל לונדוני. ב־1923 חזר לעולם הכדורגל אחרי פגישה מקרית עם מנהל בקבוצת הכדורגל של בלקפול. זו היתה פגישה שהתחילה קריירה בבלקפול, וולברהמפטון וונדררס (וולבס), נוטס קאונטי, האל סיטי, לידס יונייטד וגם וולסוול. בכל קבוצה הותיר מורשת אדירה ששינתה את פני הכדורגל האנגלי.

 

הוא המציא את הקונספט של "מחלקת נוער", אימוני כושר וחוקים ברורים לגבי תזונה והתנהגות. לשחקנים שלו אסור היה לעשן, והם היו חייבים לישון מספר שעות מסוים לפני משחקים. ב־1927 הוא התחיל את דרכו המשמעותית ביותר במשחק - בוולברהמפטון וונדררס. הוא הציג לשחקנים חוקים בספרון ושילב את הקהילה סביב המועדון בהשגחה על השחקנים (הציג את החוקים בפומבי כדי שידווחו לו אם השחקנים עוברים על החוקים בעיר). הוא היה המאמן הראשון שהציג את הקונספט של פיזיותרפיה לכדורגל העולמי והראשון שהוציא את שחקניו למלון או מחנה ל"התבודדות" לפני משחק.

 

הוא היה הראשון לשלוח את שחקניו לחדר משקולות, ולמרות הקשיחות והעקשנות שאפיינו אותו, גם לא חשש לשלוח את שחקניו לפסיכולוגים שיעזרו להם להתגבר על קשיים מנטליים. באקלי גם השתמש ב"תוספי מזון" ו"כדורים לעידוד" (ככל הנראה סוג של אַמְפֶטָמִין) כדי לעזור לשחקניו בשיקום ובמשחקים עצמם. ב־1937 קיבל פניה מכימאי שיצר תרופה משפרת כוח וביטחון שעשויה מאשכי חיות כגון שימפנזים. וולבס של באקלי היתה קבוצה צעירה ואנרגטית, ויריבות התחילו לחקות את המתודות שלו. הוא גם היה אחד המנג'רים הראשונים שדרשו שתנוגן מוזיקה באצטדיונים כדי להוסיף אלמנט בידורי למשחקים וגם פיתח כלי אימון וחימום שונים, שעל חלקם מבססים חלק מכלי האימון כיום. באקלי גידל חלק מהשחקנים האגדיים של הכדורגל האנגלי, כולל ג'ק צ'רלטון בלידס ובילי רייט בוולבס. על בסיס התשתיות שבנה, וולבס ניצחה במשחק ידידות מפורסם את הונבד ההונגרית, מה שהוביל את התקשורת הבריטית להכריז עליה כ"אלופת העולם". הכותרות הללו גרמו לגבריאל האנוט, העורך של ל'אקיפ, "להמציא" את גביע האלופות, שמאוחר יותר יהפוך לליגת האלופות.

 

כל המטרה של הסיפור הזה היא להראות את העושר התרבותי וההיסטורי שיש בכדורגל בכלל ובכדורגל האנגלי בפרט. עושר, היסטוריה, קהילתיות וחיבור רגשי שאנשים מבחוץ רואים - אולי לא בהכרח מבינים, אבל כן מנסים להרוויח מכך. זה הסיפור עם וולברהמפטון וונדררס כרגע. הקבוצה עם ההיסטוריה העשירה הזו, אחת הקבוצות שהקימו את הליגה האנגלית ב־1888, היא כיום סיפור על ההיפר־גלובליזציה שעובר הכדורגל הבינלאומי.

 

 

נונו אספיריטו סנטו, הלקוח הראשון של מנדס נונו אספיריטו סנטו, הלקוח הראשון של מנדס צילום: רויטרס

 

ואז הסינים באו

 

ב־2016 נרכשה וולבס על ידי חברת ההשקעות הסינית Fosun International, חברה שמשקיעה במגוון רב של תחומים: נדל"ן, תשתיות, בידור, נפט, ביטוח ועוד. היא אחת החברות הפרטיות הגדולות ביותר בסין. בשנה שעברה ניהלה נכסים בשווי 60 מיליארד ליש"ט והרוויחה 1.2 מיליארד ליש"ט. כך שהסכום ששילמה על וולבס, קבוצת ליגת המשנה באנגליה (צ'מפיונשיפ), 45 מיליון ליש"ט, זה כסף קטן. פוסון הגיע לוולבס בעיקר בגלל שב־2015 נשיא סין, שי ג'ינפינג, דרש השקעה גדולה יותר של חברות פרטיות בכדורגל הסיני והעולמי, מה שהוביל למסע רכישות אדיר של קבוצות אירופיות על ידי חברות סיניות. גואו גואנגצ'אנג, הבעלים של פוסון והאדם ה־226 הכי עשיר בעולם, הוא איש העסקים הסיני הרציני ביותר שנכנס לכדורגל האנגלי עם הון מוערך של 8.6 מיליארד דולר.

 

העונה הראשונה של הסינים בוולבס התאפיינה בבלגן ניהולי. שלושה מאמנים פוטרו, שחקנים הובאו בכסף גדול והציפיות לא תאמו את המציאות. ואז נכנס לתמונה ז'ורז'ה מנדס. סוכן־העל הפורטוגלי, סוכנם של כריסטיאנו רונלדו וז'וזה מוריניו והבעלים של אחד מסוכנויות השחקנים המשפיעה בעולם, Gestifute. ה"סופר־אייג'נט" התחיל לעשות עסקים עם גואו חצי שנה לפני שפוסון רכשה את וולבס. זאת לאחר שאחת החברות של הסיני, Shanghai Foyo, רכשה מניות מסוכנות השחקנים הפורטוגלית כדי "לגוון" את תיק ההשקעות שלה. מה שקרה מאז זה שבתחילת העונה הנוכחית זרם של שחקנים פורטוגלים הגיעו לוולבס - חלקם בעלי שם עולמי. חלקם דחה הצעות גדולות מקבוצות מהליגות הראשונות באירופה. כולם היו לקוחות של מנדס או מקורבים אליו. את המושכות המקצועיות קיבל נונו אספיריטו סנטו, הלקוח הראשון של מנדס. בכלל, Gestifute מייצגת את רוב השחקנים המובילים בוולבס, אבל פוסון הכחישה שהסוכן הפורטוגלי מנהל את המועדון - מאחר שזה נוגד את החוקים.

 

עם זאת, לפני כמה שבועות המועדונים היריבים של וולבס בצ'מפיונשיפ התלוננו על הקשר בין הסוכן לקבוצה. "התחרות צריכה להיות הוגנת", אמר הבעלים של לידס יונייטד, אנדראה ראדירצאני. "זה לא הוגן או חוקי שקבוצה אחת תהיה בבעלות קרן שיש לה מניות בסוכנות שחקנים והטבות מקבוצות אירופיות גדולות שנותנות לה אופציות לרכוש ולהביא שחקנים. לשאר הקבוצות בליגה אין את זה. כולן צריכות לשחק תחת אותם חוקים והזדמנויות".

 

בארגון המנהל את הליגות הנמוכות באנגליה ציינו שאין עדות למעשה לא חוקי או לכך שמנדס מנהל את הקבוצה. ופוסון ציינה שתוציא כל סכום שצריך כדי להפוך את וולבס לאחת הקבוצות הגדולות בפרמיירליג. אבל מה האינטרס שלהם? או האם וולבס משמשת ככלי לרווחים עבור פוסון ומנדס? מאז שהשקעה בשחקנים מצד גורם שלישי (TPO) אינה חוקית לפי פיפ"א (TPO הוא סוג של השקעה שסוכנים הובילו ב”מניות” של שחקנים כשהם צעירים - השקעה שהניבה תשואות יפות מאוד), סוכנים רוכשים מועדונים כדי לאפשר את המשך ה־TPO רק במסגרת חוקית - הסכם בין מועדון למועדון. הייתכן שוולבס היא הקבוצה בעלת הפרופיל הגבוה ביותר שהפכה לתחנת מסחר בכדורגל? האם, בכלל, ההשקעה הסינית בכדורגל האירופי יכולה להימשך לאור החשדות של הממשלה הסינית שחברות משתמשות בכדורגל כדי להוציא כסף החוצה מסין? ויש גם עניין ההיעלמות של גואו, שעל פי החשדות היה מעורב בשחיתות - מה שהוביל לחקירות שלו בסין. הוא חזר מהיעלמותו אחרי כמה ימים אבל המניות של החברות שלו קרסו. האם היעלמות שלו תוביל גם להיעלמות של וולבס?

. .

 

וולבס צפויה לעלות לפרמיירליג. האוהדים מאושרים. כרגע. אבל מה הקשר בין ההיסטוריה העשירה והמפוארת של המועדון הזה למה שקורה כרגע במועדון, שנמצא בבעלות חברה שמעוניינת אך ורק ברווחים ומנוהלת, דה פקטו, על ידי סוכן שחקנים. מועדון בריטי היסטורי הפך לכלי בידיים של הפוליטיקה הסינית והתבונה העסקית הפורטוגלית. זהו לא רק הסיפור של וולבס. זה הסיפור של הכדורגל האנגלי.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x