"ישראל הפכה למדינה עם בעיית הפקקים החמורה ביותר ב-OECD, וזה רק יתגבר"
בדו"ח השנתי ל-2017 על מצב הכלכלה הישראלית כותבים בקרן המטבע: "האתגרים של ישראל לטווח הארוך נובעים מבעיה בתשתיות ומהשינויים הדמוגרפים הצפויים". בקרן מציינים לחיוב את הצמיחה האיתנה ומצבו הטוב של שוק העבודה, אך מותחים ביקורת על שילוב חרדים וערבים בשוק
קרן המטבע הבינלאומית הגישה היום (ד') לנגידת בנק ישראל קרנית פלוג ולמנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד את עיקרי הדו"ח השנתי לשנת 2017 על מצבה של הכלכלה הישראלית. בקרן ציינו לחיוב את הצמיחה האיתנה ואת מצבו הטוב של שוק העבודה. הצפי, לראיית הקרן, הוא להמשך הצמיחה האיתנה ועלייה באינפלציה בשנים 2018-2019, אם כי קצב העלייה באינפלציה אינו ודאי. הקרן הדגישה כי למרות ביצועים מאקרו-כלכליים טובים, סביבת האינפלציה בישראל מצויה מתחת לטווח היעד מזה זמן רב, בין היתר בשל מאמצי הממשלה להגברת התחרותיות ולהפחתת יוקר המחיה.
- ירושלים: פקקים לעוד 5 שנים - החלו העבודות ליצירת כניסה חדשה לעיר
- עתיד חוויית הנסיעה: "גם ברכב אוטונומי לא כיף לשבת בפקקים"
- פתרון לפקקים: חברה הולנדית תציג מכונית מעופפת בתערוכת ז'נבה
ראש המשלחת, קרייג בימונט, אמר עם הגשת הדו"ח כי "האתגרים של ישראל לטווח הארוך נובעים מבעיה בתשתיות ומהשינויים הדמוגרפים הצפויים". בנוגע לחרדים ולערבים אמר בימונט, כי "האוכלוסיות הללו לא רוכשות את אותם כלים ואותו חינוך שמאפשר להם להשתלב בשוק העבודה. אם תסגרו את הפערים האלה יהיה פוטנציאל גדול לצמיחה".
בנוגע לתחום התשתיות אמר נציג קרן המטבע, כי "אתגר נוסף בישראל הוא תשתיות. היו השקעות נמוכות בתשתיות לאורך שנים, מה שיוצר מחסור בעיקר בתחום התחבורה. מה שהופך את ישראל למדינה עם בעיית הפקקים החמורה ביותר ב-OECD ועם הגידול באוכלוסיה זה רק יילך וייגדל". לדבריו, "מאחר ורפורמות מבניות בתחום התשתיות לוקחות זמן רב. אנחנו ממליצים לפעול גם בצד הביקוש, כמו נסיעות שיתופיות". עוד הציע לישראל "אגרות גודש כפי שעושות היום לונדון ושטוקהולם".
בימונט התייחס לפער בפיריון שנוצר עקב המחסור בכישורים בקרב אותן האוכלוסיות ואמר כי "במונחי צמיחה, זה אולי פער קטן, אבל הוא מתעצם וישראל תתרחק ותתרחק מהמקום שבו היא יכולה להיות. אפשר לראות את זה קורה. רואים שכבר מחצית מהילדים ביסודי הם ערבים או חרדים. לכן צריך לפעול עכשיו גם אם מדובר בתהליך איטי. תוך דור, התמונה תשתנה לחלוטין. יש לכם הזדמנות עכשיו לשנות את המגמה".
על לימודי הליבה אמר ראש המשלחת של קרן המטבע, כי "העדר לימודי ליבה משאיר פער מאד גדול כשהם נכנסים לשוק העבודה ומשאיר להם מעט מאד משרות. זה מביא לכך ששכרם נמוך יחסית, ויש לכך מחיר גדול לישראל. אנחנו מעודדים לימודי ליבה לכולם. אנחנו מודעים לכך שזו בעיה פוליטית בישראל. ולכן כדאי למצוא פתרונות יצירתיים משותפים כלשהם".
בימונט התייחס גם הוא לחשיבות שבהקמת הוועדה ליציבות פיננסית ואמר כי חשוב שהוועדה שמאחדת את שלושת הרגולטורים ומאפשרת להם לדון בסיכונים וכיצד להתמודד איתם תקום במהירות.
אתמול חשף "כלכליסט" כי הקמת הוועדה תקועה בעקבות דרישתה של ועדת הכספים לכך ששר האוצר יידווח ליו"ר ועדת הכספים על מקרים "לשם מניעת סיכון או הפחתות יהיה צורך בנקיטת אמצעים הכרוכים בשימוש בכספי הציבור". בעקבות הפרסום אתמול התחייב מנכ"ל האוצר, בניגוד לעמדת משרד המשפטים והיועץ המשפטי של משרד האוצר, כי האוצר יתמוך בדרישת הוועדה.
בנוגע לחוב הממשלתי אמר בימונט כי "אנחנו מאמינים שחשוב שלישראל יהיה "באפר" פיסקלי שתוכל להתמודד עם שוק, אחת הדרכים היא שמירה על חוב נמוך, כדי שכאשר יגיע משבר היא תוכל להעמיק את הדוח. הפחתה של החוב במשך השנים הבאות תהיה נכונה לדעתנו".
בדו"ח התייחסו להאטה בבנייה למגורים למרות ההאטה בקצב עליית מחירי הדיור: "על ישראל לקדם מהלכים שיגדילו את ההיצע. קרן המטבע ממליצה לקדם רפורמות בהיצע הקרקע וברגולציה בתחום, הגדלת התמריצים העירוניים לבנייה, הגדלת הצפיפות העירונית והעלאת המס על נדל"ן למימון הפיתוח".
במסגרת הגשת הדו"ח אמר סגן השר איציק כהן כי "הדו"ח משקף נאמנה את מצבה היציב והטוב של הכלכלה הישראלית עם שיעור אבטלה נמוך ועלייה כללית בשכר במשק. אנחנו שמחים לראות שקרן המטבע מכירה במאמצים של הממשלה ובפרט שילוב אוכלוסיות מיעוט בתעסוקה ובשיפור התשתיות. אנחנו מפנימים את המלצותיו של הדו"ח כדוגמת הגדלת היצע הדיור והפחתת החוב".
נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג אמרה לאחר הגשת הדו"ח: "אני מודה לאנשי המשלחת מקרן המטבע על עבודתם המקצועית והיסודית. ראויה לציון המלצת המשלחת לאשר בדחיפות את הקמתה של הוועדה ליציבות פיננסית, לנוכח השינויים הצפויים במערכת הפיננסית. המשלחת מפרטת מספר המלצות שיישומן הינו תנאי הכרחי להמשך הצמיחה האיתנה גם בטווח הארוך, ובדגש על הצורך לשפר את המיומנויות באמצעות שיפור רמת החינוך וכלים נוספים להעלאת הפריון; והמשך שילוב ערבים וחרדים בשוק התעסוקה. חשוב שהממשלה תאמץ המלצות אלו ותפעל ליישומן בעקביות".
מנכ"ל האוצר שי באב"ד הודיע כי יעשה מאמץ להביא לאישור הוועדה ליציבות פיננסית.