1,138 ממתינים להשתלות איברים בישראל ב־2018
בקמפיין חדש, קוראים לראשונה רבנים בולטים מהציונות הדתית לחתום על כרטיס אדי. ועל רקע המחסור באיברים לתרומה, איך צפויים להיראות פתרונות העתיד?
בשיתוף מערכת זירת הבריאות
על פי המרכז האמריקאי לתרומות איברים, רק שלושה מתוך 1,000 נפטרים מת מוות מוחי-נשימתי המאפשר תרומת איברים להשתלה. מכל נפטר ניתן להציל את חייהם של חולים הממתינים להשתלה ומדובר בהשתלת לב, שתי הריאות, שתי הכליות, כבד, לבלב ומעי. כמו כן ניתן גם להשתיל את שתי קרניות ולשפר איכות חייהם של שני חולים נוספים.
שנת 2017 מסומנת כשנת שיא בכל מה שנוגע להשתלות איברים בישראל. במרכז הלאומי להשתלות מציינים כי במהלך השנה החולפת בוצעו 520 ניתוחי השתלת איברים: 285 איברים מתורמים נפטרים לצד 235 איברים מתורמים חיים מתוכם 222 תורמי כליה ו־13 תורמי אונת כבד. במרכז מדגישים עוד כי 62% ממשפחות הנפטרים, אצלם נקבע מוות מוחי-נשימתי, נתנו את הסכמתן לתרום מאבריהם.
יחד עם זאת, יש להבהיר כי מספר התורמים רחוק מלספק את הדרישה באיברים להשתלה. נכון לראשית 2018 1,138 אנשים בישראל ממתינים להשתלת איברים: 840 ממתינים להשתלת כליה, 110 להשתלת כבד, 74 להשתלת לב, 102 להשתלת ריאות, 6 להשתלת לב-ריאות, 6 להשתלת כליה-לבלב ובנוסף 923 איש ממתינים להשתלת קרנית. זמן ההמתנה הממוצע יכול לנוע בין ימים ספורים לברי המזל ועד כמה וכמה שנים.
חשוב להדגיש: להשתלות האיברים גם חשיבות כלכלית גדולה והן חוסכות למערכת הבריאות מיליוני שקלים בעבור ימי אשפוז וטיפולים שגרתיים כגון טיפולי דיאליזה לממתינים להשתלת כליה וצורך בהשתלת לב מלאכותי לממתינים להשתלת לב.
"מאז החתימה הראשונה על כרטיס אדי, לפני 30 שנה, קרוב למיליון ישראלים כבר חתמו על הכרטיס", מרחיבה דבורה שרר, מנהלת השיווק ויחסי הציבור של המרכז הלאומי להשתלות - אדי, "יש עלייה מתמדת במספר החותמים על כרטיס אדי ואנו מצפים שהשנה הנוכחית תהווה שנת מפנה בכל הקשור במספר החותמים על כרטיס אדי, זאת לאחר שרבנים מובילים מהציונות הדתית חתמו על כרטיס אדי המחודש. ברגע שרב מאשר למשפחה להסכים ולתרום איברים במקרה של מוות מוחי-נשימתי, מוסר חסם שייתכן ונותר אצל מי שמהסס".
כדי להגביר את היקף החותמים על כרטיס אדי, מבקש המרכז לאומי להשתלות לקדם יוזמה חדשה, שעליה מרחיבה שרר: "הרצון הוא לייצר מהלך שיאפשר לכל אזרח שמגיע לגופים דוגמת משרד הפנים, המוסד לביטוח לאומי או מס הכנסה לחתום על כרטיס אדי במעמד זה". עוד היא מוסיפה: "על מנת לעודד את הציבור לחתום על כרטיס אדי, לחותמים ולבני משפחתם יש קדימות ברשימת הממתינים להשתלה, אם חלילה יזדקקו לכך בעתיד. השנה מתוך 285 השתלות מתורמים נפטרים, 106 היו חולים שקיבלו קדימות בתור והושתלו בזכות היותם חתומים על כרטיס אדי".
"תרומת איברים, מצווה גדולה"
בסוף חודש פברואר האחרון יצא לדרך קמפיין של המרכז הלאומי להשתלות בשיתוף קבוצה של רבנים בולטים מהציונות הדתית תחת הסיסמה "תרומת איברים חובת הלבבות!". במרכז הלאומי להשתלות איברים מסבירים כי במסגרת הקמפיין ולראשונה בעולם ההלכה היהודי, קבוצת רבנים מובילים מהציונות הדתית יוצאת בקריאה לפיה תרומת איברים מהנפטר היא מצווה להצלת חיי אדם.
במרכז הלאומי להשתלות מסבירים כי הקריאה לציבור לתרומת איברים, נסמכת על הסכמות שהתקבלו בוועדת היגוי בהשתתפות נציגי המרכז הלאומי להשתלות, משרד הבריאות ונציגי הממסד ההלכתי במסגרתה נבחנו דרכים להגברת המודעות לתרומת איברים בקרב הציבור הדתי המסורתי. חברי הוועדה גיבשו נוסח חדש של כרטיס התורם אדי העונה על דרישות הרבנות הראשית לישראל וזכה לתמיכת רבנים בכירים.
הקריאה המשותפת של קבוצת הרבנים מהציונות הדתית עם המרכז הלאומי להשתלות, מהווה פוטנציאל להגיע לגיוס מאות אלפי חותמים על כרטיס אדי המחודש, הכולל מידע על דרכי התקשרות לליווי רבני.
הרב יובל שרלו, ראש ישיבת אורות שאול, חבר ארגון רבני צהר ומי שנמנה על חברי הוועדה, אומר: "הנתונים מלמדים כי בשנתיים האחרונות, בשעת אמת כאשר משפחה צריכה לתת הסכמתה לתרומת איברים של בן המשפחה, אחוז ההסכמה עומד על 63%. המטרה שלנו היא להגיע ל־80% בשעת אמת, כדי לסייע לכל מי שממתין להשתלה. חוסר ההסכמה נובע מסיבות של אי הכרת העמדות ההלכתיות המגוונות. בציבור הישראלי יש תדמית שגויה של העמדה הדתית באשר להיתר לתרום איברים ונשמע רק קולה של הדעה האוסרת זאת ודווקא לא נשמעת הדעה המתירה תרומת איברים. מטרת הקמפיין איננה הציבור הדתי, אלא שינוי התדמית בכלל בחברה הישראלית והבהרה שרבנים רבים רואים בתרומת האיברים מצווה גדולה. מה שמייחד את הקמפיין הוא שרבנים בצינות הדתית שחלוקים בנושאים מגוונים, התאחדו יחד באמירה לעידוד תרומות איברים ולחתימה על כרטיס אדי"
האם קרב היום בו לא נזדקק לתרומות איברים?
על רקע המחסור באיברים בהשתלה הטכנולוגיה כבר נמצאת עם הפנים קדימה. בהיצע הפתרונות לעתיד מדובר בין השאר על שימוש באיברים של בעלי חיים מהונדסים גנטית, חלופות מכניות והדפסת איברים, ואפילו גידול איברים מהונדסים במעבדה.
לדברי פרופ' יעקב לביא, מנהל יחידת השתלות לב וסגן מנהל המחלקה לניתוחי לב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר: "עתיד עולם החלופות לאיברים האנושיים מצוי בשני תחומים: האחד, ביום מן הימים אולי ניתן יהיה להשתמש באיברים שיינטלו מחזירים אשר גודלו בשיטות של הנדסה גנטית, כך שחלק מהמערכת הגנטית שלהם דומה לזו של בני האדם. החזירים המכונים 'חזירים טרנס גניים', כבר גדלים ומתפתחים בשתי חוות גידול ניסיוניות בארצות הברית ובאנגליה ובמחקר בהם מושקעים מאות מיליוני דולרים. עם זאת רחוק עדיין היום בו נוכל להשתמש באיבריהם, שכן עם כל היותם דומים, מידת השוני עדיין ניכרת ולא מאפשרת השתלת איברים בטוחה".
עוד מוסיף פרופ' לביא: "תחום עתידי שני שבו מושקעים מאמצים וכספים רבים במחקר, הינו מציאת חלופות מכניות לאברי הגוף השונים. כבר כיום מצויים בשימוש לבבות מלאכותיים שבאמצעותם חולים יכולים לחיות בביתם כבר למעלה מעשר שנים ופיתוחים דומים נמצאים בתהליכי מחקר גם לגבי כליות, ריאות, כבד ולבלב. עם זאת צריך להבהיר באופן הברור ביותר עדיין רחוק היום שבו ניתן יהיה לוותר על הצורך בתרומת איברים ונכון להיום זו עדיין החלופה הטובה ביותר לחולים הלוקים באי ספיקה סופנית של אברי גופם. זה הזמן לחייג 6262* ולחתום על כרטיס אדי".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>