צביקה שרף במשפט פאינה קירשנבאום: "על כספי המדינה לא מגיע לאף אחד לקבל עמלה"
פרשן הכדורסל מסר עדות הנוגעת לאחת הפרשיות שנקראת "פרשת איגוד הכדורסל" והיא עוסקת בהעברת כספים קואליציוניים של ישראל ביתנו לאיגוד הכדורסל בתמורה לעמלה שמנה שקיבל לכאורה בתמורה מנכ"ל משרד החקלאות לשעבר
"אני חושב שגם כאזרח וגם כפעיל באיגוד הכדורסל שתשלום עמלה על כספים שמגיעים מגופים עסקיים זה בסדר, אבל על כספים של המדינה לא מגיע לאף אחד לקבל עמלה", כך אמר הבוקר (ב') פרשן הכדורסל צביקה שרף בעדותו במסגרת פרשת ישראל ביתנו.
- יד ימינה של פאינה קירשנבאום, דאוד גודובסקי, במו"מ מתקדם להסדר טיעון
- משפט פאינה קירשנבאום: "העברנו ללוביסט 350 אלף שקל בקופסאות של תמרים ומוצרי ים המלח"
- השופט במשפט קירשנבאום: "איזו קהילה יהודית יש בהרי הרוקי? יש שם אולי דובים"
מאמן הכדורסל לשעבר והפרשן בהווה, צביקה שרף הגיע היום לאולמו של שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, ירון לוי, במסגרת שלב העדויות בפרשת ישראל ביתנו, המייחס לסגנית שר הפנים לשעבר, פאינה קירשנבאום עבירות שוחד בשיטתיות. ביחד עם קירשנבאום נאשמים גם יו"ר מטה ישראל ביתנו לשעבר דאוד גודובסקי וכן מנכ"ל משרד החקלאות לשעבר רמי כהן.
כתב האישום שהוגש נגדם כולל כמה וכמה תתי פרשיות ומתפרש על אישומים רבים. עדותו של שרף נוגעת לאחת הפרשיות שנקראת "פרשת איגוד הכדורסל" והיא עוסקת בהעברת כספים קואליציוניים של מפלגת ישראל ביתנו לאיגוד הכדורסל בתמורה לעמלה שמנה שכביכול קיבל בתמורה מנכ"ל משרד החקלאות לשעבר כהן, דרך חברת ב.כ עומר שבבעלותו ובבעלות אישתו בתיה, גם היא נאשמת בתיק.
האישום עוסק בתקופה שבה אבנר קופל שימש כיו"ר האיגוד, בין ינואר 2012 לבין אפריל 2013. לפי כתב האישום, משה קליסקי (הנאשם בתת פרשה אחרת במסגרת פרשת ישראל ביתנו, אך לא באישום זה, זש"ל) היה בעל חברה המתמחה בגיוס חסויות ובפרסום בספורט ושימש באותה התקופה כחבר בהנהלת איגוד הכדורסל. קליסקי נהג לפנות לכהן מפעם לפעם בסיוע בגיוס חסויות בתמורה לעמלה. לאחר שקופל מונה לתפקיד יו"ר האיגוד, נטען, פנה קליסקי לכהן וביקש שזה יגייס כספים עבור האיגוד.
לפי האישום, כהן סיפר לקליסקי כי יש באפשרותו להסדיר תקציב עבור איגוד הכדורסל, שמקורו בכספים קואליציוניים של מפלגת ישראל ביתנו, וזאת בתמורה לקבלת עמלה שמנה. סכום התקציב הועמד על כמיליון שקל ומתוכו גזר כהן עמלה של 10 אחוז – כ-98 אלף שקל. כהן נפגש עם קירשנבאום וביקש ממנה לפעול להעברת התקציב אל איגוד הכדורסל – זו ציינה כי האיגוד אינו נמנה עם הגופים הנתמכים שיכולים על פי חוק לקבל תקציב שמקורו בכספים קואליציוניים ולכן סוכם שכדי לעקוף זאת יאתר קליסקי פרויקט לאומי שבו ניתן יהיה לתמוך. הפרויקט שנבחר היה מכון וינגייט המנהל בתוכו אקדמיה לכדורסל לנערים ולנערות.
שרף, שהיה באותו הזמן חבר בהנהלת איגוד הכדורסל, נכח בישיבת ההנהלה בוינגייט אז סיפר קופל לנוכחים על התקציב שצפוי להגיע מישראל ביתנו ועל העמלה המבוקשת בעד תקציב זה.
התובע ד"ר מאור אבן חן: "נחקרת לגבי תמיכה שהאיגוד קיבל ממפלגת ישראל ביתנו ולגבי העמלה ששולמה בגין אותם כספים. מתי נודע על התרומה ועל העמלה?".
שרף: "באחת מישיבות ההנהלה בוינגייט, קופל שהיה יו"ר האיגוד אמר שהשיג מיליון שקל מכספים קואליציוניים של ישראל ביתנו לתמיכה באקדמיה. האקדמיה בוינגייט היא מוסד שלוקח אוסף ילדים 15-16 ילדים וילדות בענפי ספורט שונים והם יושבים ומתאמנים ועושים את הפעילות בוינגייט ולומדים את הלימודים שלהם בשפיים וההוצאות להחזקת האקדמיה ולתפעולה הם שליש ההורים, שליש משרד הספורט ושליש איגוד הכדורסל. באיגוד הכדורסל של אז, אולי גם היום, לא נתנו לי ולחבריי חברי ההנהלה והדירקטורים הרבה מידע על מה שקורה והייתי מאוד מרוצה שהשיגו כספים לטובת האקדמיה. אני וחבריי לסיעה באיגוד גילינו פתאום שיש עמלה של 98 או 99 אלף שקל. קופל כבר לא היה אז יו"ר האיגוד, אלא דן חלוץ, והיו שם בפגישה, המנכ"ל, היועמ"ש, איש הכספים וכו'. הם אמרו שזה בסדר. אני וחבריי אמרנו שהאיגוד זה עמותה שמקבלים כסף ציבורי מפה ומשם ולא צריך לשלם עליו עמלות. היו ויכוחים והיועמ"ש פחד לדבר. אמרו לי לך להתלונן, תספר במשטרה, תעשה מה שאתה רוצה. אותו ויכוח התנהל שבוע אחרי זה באסיפה הכללית שאישרה את זה. אני הלכתי למשטרה עם הרבה תלונות על כל מיני דברים שהיו שם".
השופט ירון לוי: "למי הייתה מיועדת העמלה?".
שרף: "לא ידענו למי. שאלנו ולא נתנו לנו את המידע. אחרי זה פנינו לבית הדין של הכדורסל שיחשוף בפנינו מסמכים. העדתי בלהב 433 על הרבה מאוד דברים שהיו. אחרי כמה עדויות הסתיימה עדותי, סיימתי את תפקידי ואחרי איקס זמן פרצו פה לסיפור של ישראל ביתנו ששמעתי כבר מהרדיו ומהטלוויזיה. לא בכדי קופל התפטר. היום הוא איפה שהוא נמצא עכשיו (בכלא, זש"ל). הסתירו כל מיני דברים".
שופט: "מי היה אמור לאשר?".
שרף: "לדעתי אחרי זה עבר לוועדת מכרזים, כספים. לאחר זמן מסוים שקופל כבר עזב הביאו חסות לנבחרת ישראל של תנובה ואז אמרו יש מישהו שמסכים להסדיר זאת תמורת 10 אחוז, אולי מיליון שקל. מי שיצר את הקשר ביקש את העמלה אמרתי תביאו לישיבת הנהלה – שזה יהיה רשום בפרוטוקול, שזה יהיה שקוף. ויאושר בשקיפות מלאה".
התובע אבן חן: "מה ההבדל בין המקרה של תנובה לבין המקרה שמדברים עליו כאן?
שרף: "אני חושב גם כאזרח וגם כפעיל באיגוד שכספים שמגיעים מגופים עסקיים זה בסדר ומגיע לאנשים לקבל תשלום, אבל על כסף של המדינה, כספי ציבור, לא מגיע לאף אחד לקבל עמלה".
סנגורו של רמי כהן, עו"ד אבי חימי, חקר את שרף על התלונות הרבות שהגיש באותה התקופה כנגד איגוד הכדורסל, רבות מהן על התנהלותו של קופל. "בחקירה הזו", אמר, "ונדמה לי גם היום יש לך בטן מלאה על אבנר קופל".
שרף: "יש לי בטן מלאה, על התנהלות איגוד הכדורסל גם על קופל וגם על אנשים אחרים ובכלל ההתנהלות שם והגשתי שם הרבה תלונות. נעשו דברים בצורה לא נקייה, קניית קולות, הבטחות תפקידים לכל מיני אנשים כדי למנות את קופל. אדם שהיה נגדו כתב אישום כזה קיצוני לא היה אמור להיות מועמד להחליף את היו"ר שכיהן עד כה... כל הסיפור של איגוד הכדורסל באתי וביקשתי ניקיון כפיים.
"לאחר שקופל הלך ולאחר שהיו מהפכים הוקמה ועדת מכרזים והייתי חבר בה וכל ספק שהיה צריך להיכנס נבחר בצורה כשרה על ידי ועדת המכרזים. לפני זה הכל היה מושחת – שמור לי ואשמור לך. הכל היה אז מעורבב".
עו"ד חימי: "התלוננת גם על ספקים וארגון הפקת אירועים".
שרף: "נכון. החבורה של קופל והאנשים שלו. הפקת האירועים נעשתה בדרך לא ישרה".
עו"ד חימי: "התלוננת גם על חלוקת כרטיסים למשחקים ולאירועים".
שרף: "אני חושב שבסיום כל אירוע של איגוד הכדורסל – גמר גביע המדינה, משחקי נבחרת, צריכים להיות קריטריונים לחלוקת כרטיסים בלי כסף. צריכה להיות רשימה מי קביל כרטיסים ולמה. למשל כל שחקני נבחרת ישראל לדורותיה צריכים לקבל 2 כרטיסים וזה בסדר, גם מאמנים. אבל יש הרבה כרטיסים שמקבלים הרבה פונקציונרים והם לא צריכים לקבל, לא עומדים בקריטריונים. אחכ הקימו ועדה שקבעה קריטריונים".
עו"ד חימי: "יש תלונות סדרתיות שלך, אתה בודק מה קרה איתם?".
שרף: "יש לי עוד תלונות אבל לא היה לי למי להגיש".
עו"ד חימי: "לא היה? להב 433 פתוחים 24 שעות היו שמחים לקבל מיילים ממך. כשהיית באופוזיציה התלוננת וכשהפסקת להיות הפסקת להתלונן".
שרף: "עד היום, זה לא עבר. היום אני נאבק באיגוד על פסילתי בבחירות והמאבק ממשיך. תחנות הצדק טוחנות לאט".
עו"ד חימי: "לא הוגש כתב אישום נגד קופל על כל מה שהתלוננת".
שרף: "אני לא חושב שזה בסדר אבל תחנות הצדק טוחנות. אם היית שואל אותי זה לא רק הוא, זה שומרי הסף: רואי החשבון, היועמ"ש, אנשי הכספים, ועדת הביקורת – היו צריכים להעמיד אותך לדין. דרשתי חקירה על איגוד הכדורסל לא על ישראל ביתנו".
שרף סיפר עוד כי מעולם לא פגש את רמי ובתיה כהן, מי שבסופו של דבר גזרו את העמלה על העברת התקציב לאיגוד הכדורסל. כשנשאל אם ידע שעו"ד שמעון מזרחי אישר גם הוא את העברת התקציב בתמורה לעמלה סיפר שלא ידע על כך בזמן אמת. "רק עכשיו", הוסיף, "אני יודע את זה ממך".