$
דו"ח טכנולוגי

האו"ם: פייסבוק משחקת תפקיד מרכזי ברצח העם בבורמה

חוקרים מטעם ארגון האומות המאוחדות קבעו שללא פעילות ברשת החברתית, לא ניתן היה להוציא לפועל את מעשי הזוועה שמבוצעים במדינה, אבי האינטרנט חרד לעתיד העולם, חנות המשחקים סטים נכנסת למלכוד שרדיט מכירה היטב ולמה אסור לשגר לוויינים בלי רשות

יוסי גורביץ 15:2613.03.18
תבקשנו מידי הרוצחים - ומידי השותקים גם יחד

 

יש הרבה גורמים שכועסים על פייסבוק; מי בשל היותה מתחרה קשוחה, מי בשל תמרון הפיד שפוגע בחשיפת התוכן שלהם, מי בשל הפגיעה המתמשכת שלה בפרטיותם ועוד. עתה עולה טענה חריגה לאין שיעור מהאחרות: השימוש ברשת החברתית לביצוע רצח עם.

 

חוקרים של האו"ם, שמנתחים את רצח העם שמתקיים בימים אלה בבורמה, קבעו שפעילות ברשת החברתית היא שאיפשרה את ביצוע הזוועה. רצח העם, אותו מבצע הרוב הבודהיסטי במיעוט הרוהינגה המוסלמי, נשען על תעמולה וקריאה לפעולה שמגיעות מתוך הפיד.

 

נזירים בודהיסטים בבורמה נזירים בודהיסטים בבורמה צילום: journeyswithjan

 

 

כדי להבין את הקשר בין הרשת החברתית ובין מעשי הרצח, יש להביט קצת אחורה: תעמולה תמיד היתה הכרחית לרצח עם. אנשים לא קמים והורגים זה את זה במאסות בלי שיהיה מישהו שיגיד להם שזה חשוב, צודק והכרחי ושהם צריכים לדכא את האנושיות שלהם למען הלאום או הגזע. והעולם ידע להעניש את האשמים: אחרי מלחמת העולם השניה תלו בנירנברג את יוליוס שטרייכר, העורך של דר שטירמר, בשל ההסתה שלו נגד יהודים; בעקבות רצח העם ברואנדה, הועמדו לדין השדרים של רדיו רואנדה והם נידונו לשנות מאסר ארוכות.

 

לדברי חוקרי האו"ם, בלי הפעילויות של השלטון ברשת החברתית, לא ניתן היה להרים את האופרציה; קנאים בודהיסטים מפעילים עמודים עם מאות אלפי תומכים, שקוראים להרג הרוהינגה. יאנג'י לי, אחת מהחוקרות, אמרה שפייסבוק הפכה ל"מפלצת", בניגוד למטרות המקוריות שלה. הרשו לי לחלוק על דבריה: פייסבוק היא חברה מסחרית והמטרות שלה הן לעשות הרבה כסף בהרבה דרכים; חברות שכמותה מגדלות אתיקה רק כשמוגשים נגדן כתבי תביעה משמעותיים מספיק.

 

אגב, האו"ם עצמו נזהר מאוד שלא לקרוא למה שקורה בבורמה "רצח עם" בצורה חד משמעית, שכן במקרה זה יהיה עליו לנקוט בפעולה צבאית. ובינתיים החמה זורחת, הקמה פורחת והשוחט שוחט.

  

מעשי ידי טובעים בים ואתם אומרים לול

 

סר טים ברנרז-לי, האיש שהמציא את הרשת – ה-World Wide Web – לפני 29 שנים, מביט המום ולא מבין מה קורה ליצירה שלו. הוא דורש רגולציה כבדה של האינטרנט, לפני שיהיה מאוחר מדי.

 

חברות הענק ברשת, אמר סר טים, הפכו לשומרי הסף החדשים של התוכן: פעם היית צריך לעבור מערכת, עכשיו אתה צריך לעבור דרך מסננת של פלטפורמה. לחברות הללו, הוא מציין, יש יותר מדי כוח – והכוח הוא שמאפשר להן להפוך את הרשת לנשק, אפילו בלי לנסות.

 

טים ברנרז-לי טים ברנרז-לי צילום: בלומברג

 

 

קחו לדוגמה את המקרה שלעיל; פייסבוק מפיצה תוכן ללא בקרה משום שברצונה להגביר פעילות גולשים, מה שיקל עליה לאסוף מידע ולמקד בעזרתו חבילות פרסום. האם התוכן הזה במקרה מעליב מישהו? לא נורא; אבל מה קורה כשהתוכן הזה מעודד רצח עם או יוצר פלגנות שתורמת לבחירת נשיא אמריקאי שאוכל מכף ידו של נשיא רוסיה?

 

סר טים מציין את הבעיה המרכזית: חברות התוכן הן חברות למטרות רווח. מעצם טיבן, הן לא יכולות להעמיד את האינטרס הציבורי מעל לרווחים שלהן. לעיתונות תמיד היה, לצד שיקול הרווח, גם שיקול של טובת הציבור, לפחות כפי שהעיתון הבין אותו. השיקולים הללו התנגשו תכופות, אבל לפחות היתה התנגשות. לחברות התוכן אין שיקולים אחרים. חובה על הציבור לכפות עליהן שיקולים כאלה.

 

אוהב רוצחים? בוא לפורום שלנו!

 

פלטפורמת המשחקים המקוונת Steam היא כנראה המובילה בתחומה, עם 125 מיליון חברים ש-67 מיליון מהם פעילים מדי חודש. היא גם משמשת כבית להמוני המונים של פורומים עם כל מיני מוזרויות של קהילות גיימרים. ולאחרונה התגלה שעשרות עד מאות מהן מוקדשות דווקא להערצת מבצעי טבח בבתי ספר

 

התופעה של הערצת רוצחים לא חדשה במיוחד: בגרסתה המודרנית היא מתחילה במאה ה-19, עם ספרות הערצה לאקדוחנים של המערב הפרוע, המשיך עם ספרות הערצה למאפיונרים בשנות השלושים של המאה ה-20, ובצורתה הנוכחית מוכרת מאז משפטו של צ'ארלס מנסון, שאליו הגיעו נערות מעריצות. בשנים האחרונות יש ז'אנר מטריד במיוחד של הערצת רוצחים סדרתיים והפיכתם לאיקונין תרבותי.

 

אתר סטים אתר סטים צילום: STEAM

 

 

הצורה הנפוצה של רצח המונים בארה"ב היא ירי בבית ספר. הגישה לנשק קלה, ובמקום מרוכזים מאות קורבנות פוטנציאליים בחלל סגור יחסית. בסטים, ההערצה לרוצחים מעורבת בפיתוח משחקים שעוסקים בז'אנר של טבח בבתי ספר. אל חשש, המשחקים הללו נשארים כמעט תמיד ברמת הרעיון, או נסגרים מחוסר עניין לציבור השפוי.

 

בעוד שאתרי משחקים ופלטפורמות משחקים אחרות החלו לבער פורומים כאלה (האתר הפופולרי Discord השתמש בשירותיו הטובים של ארגון Southern Poverty Law Center, ארגון זכויות אדם), בסטים שומרים בינתיים על שתיקה עמומה; המצב של החברה מזכיר את של רדיט לפני הטיהורים הגדולים של 2015: ההנהלה יודעת שיש לה בעייה בדמות גזענים ורוחשי רעה, אך לא תעשה שום דבר בינתיים כדי שלא להבריח את המשתמשים. זה יימשך עד שחובבי הרוצחים יגיעו למסה קריטית - בקיצוניותם או במספרם - ולסטים לא תהיה ברירה.

  

קצרצרים

 

1. ה-FCC, רשות התקשורת של ארה"ב, אסרה על סטארט-אפ בשם Swarm Technologies לשגר עוד לוויינים לחלל, לאחר שהחברה כבר שיגרה ארבעה מהם למרות שנאמר לה שהדבר אסור. הסיבה: הלוויינים של Swarm הם מיניאטוריים, וככאלה אי אפשר לעקוב אחריהם בחלל. המשמעות היא שיש סיכון סביר שהם יתנגשו בלווייני תקשורת קיימים. כל זה, מעבר לעובדה שיש יותר מדי זבל חלל במסלול סמוך לכדור הארץ שמסכן טיסות. ככה זה כשהאתוס שלך הוא "זוז מהר ושבור דברים": בדרך כלל הדברים שנשברים הם של מישהו אחר.

 

לוויין (כזה ששוגר עם רשות) לוויין (כזה ששוגר עם רשות) צילום: נאס"א

 

 

2. המפלגה הקומוניסטית בסין לחוצה במיוחד לאחרונה: היא נפגשת בימים אלה כדי לאשר את הפיכתו של נשיא סין שי לנשיא לכל החיים. המהלך עורר גלי מחאה רחבים מהמקובל, כנראה בגלל אפקט ההשתנה מהמקפצה. כתוצאה מכך, כל בייג'ינג רוחשת שוטרים שחמושים במשקפיים שמסוגלים לזהות פנים ולהבין מיד האם האיש שמולם נמצא ברשימה השחורה של דיסידנטים מסוכנים. במקביל, מאות מל"טים נמצאים באוויר סביב אזור הפרלמנט, והבאים לאולם עוברים דרך סורקים שמסוגלים לזהות את האדם הלא נכון בתוך שתי שניות. בין השאר מפעילה סין כלבי משטרה עם מצלמות VR. נציגי המפלגה חייכו למצלמה ואמרו שהם לגמרי בעד הטכנולוגיה כי היא מגבירה את הביטחון. של מי?

 

3. עוד יום, עוד נוכלות קריפטו: יזם זריז הצליח לשכנע יותר מדי אנשים להפרד מכספם תמורת משהו חסר ערך שנקרא Giza, כנראה ראשי תיבות של "שוטה וכספו נפרדים במהירות" באיזו שפה. 1,000 טמבלים מיהרו להמטיר כסף על ההונאה, כך שהנוכלים הצליחו לברוח עם שני מיליון דולר תוך השמעת "מיפ מיפ". כמו אחרי מקרים של רצח המוני, שבו כולם מסתובבים המומים ואמרו שהרוצח היה אדם שקט ומנומס שנשמר לעצמו, גם פה מסתובבים המוני משקיעים המומים ואומרים שהם לא ראו את זה בא ושזה נראה לגיטימי לגמרי.

  

4. באפל אוהבים לומר שהאפסטור שומרת על משתמשיה ושכל האפליקציות שם נבדקות לפני שהן מקבלות גישה למשתמשים. כנראה שבניגוד לזריזות שבה חיסלו שם מילונים שהכילו מילים מיניות, מישהו נרדם כאן בשמירה, כי יש אפליקציה בשם Calendar 2, שמעבר לכך שהיא אפליקציית לוח שנה גם משתמשת בסמארטפון שלך כדי לכרות מונרו. לזכותה של האפליקציה ייאמר שהיא מצהירה על כך במפורש. נציגי אפל לא הספיקו להגיד "אין תגובה" - ויוצרי האפליקציה זינקו והודיעו שיסירו את רכיב הכרייה בגרסאות הבאות.

  

 

 

5. אפל הודיעה אתמול (ב') על רכישתה של Texture בסכום לא ידוע. טקסצ'ור מתוארת, ככל הנראה על ידי אנשי היח"צ שלה, כ"נטפליקס של המגזינים" - תחום שנמצא בדעיכה מתמשכת. הפלטפורמה הוקמה בידי כמה ענקי תוכן כהרסט מגזינס, ניוז קורפ, טיים וקונדה נאסט; מה תעשה אפל עם הרכישה הזו? לא ברור, אך החברה נימקה את המהלך בכך שהיא אלטרואיסטית ושבניגוד לחברות המדיה החברתית, הם לא צריכים למכור לך פרסומות כדי לחיות. יש בזה משהו, עד שנזכרים בימי השקת האייפד, ואיך שצפו שיוכל להציל גם את הספר וגם את המגזין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x