$
חדשות טכנולוגיה

ראיון כלכליסט

"השקענו בישראל כבר 600 מיליון דולר, וזו רק ההתחלה"

מנכ"ל קרן הרבורווסט פיט ווילסון סבור ש"לחצים אינפלציוניים עלולים לעצור הצמיחה בעולם", תוקף את סופטבנק וקובע: "יש לכם שוק בוגר"

מאיר אורבך 08:2212.03.18

"מאז התחלנו את הפעילות שלנו בישראל, כבר השקענו כאן כ־600 מיליון דולר, כשההשקעה האחרונה שלנו בחברה מקומית היתה באאוטבריין". כך אומר ל"כלכליסט" פיט ווילסון, אחד משני מנכ"לי קרן הרבורווסט האמריקאית שמנהלת נכסים בהיקף 45 מיליארד דולר, מה שהופך אותה לאחד המשקיעים הגדולים בעולם.

 

הרבורווסט היא קרן השקעות הפעילה בישראל כ־20 שנה ונציגה בישראל הוא אילן רוזן. ווילסון, שהגיע לביקור בישראל, מציין כי במקביל להשקעה של הקרן בישראל, 23 גופים מוסדיים ישראליים השקיעו עד היום מאות מיליוני דולרים בקרנות של הרבורווסט. "אני מעריך שכל קרנות הפנסיה המקומיות מושקעות באחת הקרנות שלנו", הוא אומר.

 

פיט ווילסון פיט ווילסון צילום: הרבורווסט

 

לאורך השנים שבהן פועלת הרבורווסט בישראל היא השקיעה במספר רב של קרנות, בהן פיטנגו, כרמל (כיום ויולה ונצ'רס), JVP ואוורגרין. כיום עיקר ההשקעה של הקרן ממוקד פחות בקרנות הון סיכון ויותר בקרנות השקעה הדומות להרבורווסט כמו פימי או פורטיסימו.

 

לדבריו, "אנחנו מביטים על שוק ההון סיכון בישראל וחושבים עליו דברים טובים, הם מתחרים בהצלחה בכל הקרנות בעולם. אני מצפה שנמשיך להשקיע בהון סיכון בישראל".

 

יש תחושה שכולם כיום רצים להשקיע בשלבים מאוחרים ונוטשים את ההשקעות בשלבים המוקדמים.

 

"אנחנו רואים שוק בוגר בישראל ורואים השקעות טובות של שלבים מוקדמים, אני חושב שזו טעות לצאת משלבים מוקדמים. כל הרכיבים נמצאים כאן בישראל כדי להצליח ויש כאן הרבה חברות ראויות".

 

רק המוסדיים בישראל משקיעים בכם?

"לאחרונה אנחנו רואים גם אנשים פרטיים שרוצים להשקיע בקרנות שלנו. ההשקעה המינימלית היא של חצי מיליון דולר, ואנחנו רואים מספר לא קטן של משקיעים פרטיים שפונים אלינו. אם לפני עשר שנים כל המשקיעים בישראל היו צמודים להשקעה באג"ח ומק"מ, הרי שכיום לכל קרן יש תוכנית פרייבט אקוויטי מסודרת עם הקצאה שנעה בין 2% עד 5% לכל קרן".

 

אחת התופעות הבולטות של השנים האחרונות בתעשיית הפרייבט אקוויטי היא סופטבנק. בנק ההשקעות היפני מנהל כיום קרן של כ־100 מיליארד דולר ומשתמש בה להשקעות ענק ישירות בחברות. אלא שווילסון לא מתלהב מדרך ההשקעה של סופטבנק. "יש יתרונות להון עצום, אבל באותו זמן חשוב להסתכל מה האסטרטגיה מאחורי הכסף שהם שמים ומי האנשים שיעבדו עם זה בעתיד. כיום אתה חייב להיות בעל ערך מוסף לנכס שיצרת. אם זו פלטפורמה טכנולוגית, אתה צריך לסייע לה ולהוסיף לה עוד נכסים, להרחיב את סל המוצרים שלה ולפתוח לה שווקים נוספים. המרווחים כיום מאוד קטנים ואתה צריך צוותים מנוסים שיכולים ליצור את העסקאות הטובות ביותר בשוק ואני לא בטוח שלהם יש צוותים כאלה".

 

אנחנו עדים זה יותר מעשור לפריחה ולמגמה חיובית בכלכלות העולם. האם המצב יימשך והאם יש בועות בדרך?

"לדעתי, ב־12–18 החודשים הקרובים נמשיך לראות מצב מאקרו־כלכלי טוב. אין בעיניי בועה שנבנית בשוק מסוים בכלכלה, אבל אני חושב שאנחנו בתחילתה של תקופה שבה יכול להיווצר לחץ אינפלציוני שיגרום לאינפלציה לטפס במהירות וללחצים בשוק העבודה. אנחנו רואים בארה"ב את שיעורי האבטלה הנמוכים ביותר אי פעם וגם אירופה פוסעת לכיוון. השילוב של שניהם יכול להביא ללחצים להעלאות מהירות של ריבית, וזה יחנוק את הצמיחה המהירה".

 

יש שווקים שצריך לחשוש מהם כיום להערכתך?

"צריך לנקוט משנה זהירות רבה בכמה שווקים מתעוררים דוגמת דרום־מזרח אסיה ודרום אפריקה. במקומות האלה אין מספיק מנהלים טובים".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x