כבל בוועדת החקירה לבדיקת האשראי לטייקונים: "יש שמתפללים שיהיו בחירות כדי שהוועדה תתפזר"
ועדת החקירה הפרלמנטרית חידשה את פעילותה אחרי 8 חודשי הפסקה. ח"כ פולקמן: "תפקיד הוועדה להצביע על מי שאחראי על המחדלים בחלוקת האשראי במערכת הבנקאית". מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות: "לא היה כשל פיננסי"
יו"ר ועדת החקירה הפרלמנטרית לבדיקת האשראי לטייקונים, ח"כ איתן כבל מהמחנה הציוני, אמר ש"יש כאלה שמתפללים עכשיו באדיקות שהכנסת הזו תתפזר כדי שהוועדה תתפזר. אין לי ספק שלכנסת הבאה יימצאו הכוחות להקים את הוועדה מחדש". יו"ר סיעת ישראל ביתנו ח"כ רוברט אילטוב אמר ש"אני מבין שאתה מתכוון שהמערכת הפיננסית רוצה לראות אותנו במאדים ולא פה". הם דיברו בתחילת ישיבת ועדת החקירה שחידשה הבוקר (א') את פעילותה לאחר שמונה חודשי הפסקה ותשמע את נציגי החברה האזרחית.
כבל שב והזהיר שאם נציגי הבנקים לא יגיעו לוועדה או יסרבו להביא חומרים, הוועדה תפעל להקמת ועדת חקירה ממלכתית בעלת סמכויות משפטיות.
- עיכוב נוסף בהשקת הוועדה לחקירת האשראי לטייקונים
- כבל בוועדת החקירה לאשראי הטייקונים: "לא ניפגש עם לוביסטים ובנקאים"
- הרגולטורים הצליחו להבהיל את הכנסת והח"כים ירככו סמכויות ועדת החקירה לאשראי הטייקונים
אחריו דיברו חברי הוועדה. יוזמת הועדה ח"כ איילת נחמיאס ורבין מהמחנה הציוני הציעה לשנות את תקנון הכנסת כך שהכנסת הבאה תוכל להחיל רציפות על עבודה. לדבריה, הוועדה תצטרך לדון בשתי שאלות מקרו: האם יש להפריד את הפיקוח על הבנקים מבנק ישראל וכיצד מאיצים את התחרות בשוק האשראי.
יואב קיש, יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, אמר שיכול להיות שיש ליזום חקיקה בעניין נושא העמדת אשראי לטייקונים שמחזיקים באמצעי תקשורת. לדבריו, הוועדה צריכה לבדוק "האם בגלל מעורבות של לווים בתקשורת נעשו טעויות ואם כן יש פה לקחים. לא צריך להתבייש לעסוק בזה".
ח"כ חיים ילין אמר שעד היום היו יותר מ-15 מיליארד שקל מחיקות ותספורות. לדבריו, "אלה נתונים מאוד מפחידים כי זה על חשבוננו. אף אחד לא עשה חשבון של מה המשמעות של כל התספורות על הפנסיות שלנו. הציבור משלם מחיר מאוד יקר". עוד הזכיר כי גם היום, יש עדיין יותר מ-20 מיליארד שקל בהלוואות לטייקונים ללא בטחונות מספקים.
יו"ר סיעת כולנו ח"כ רועי פולקמן אמר ש"תפקיד הוועדה להצביע על מי שאחראי על המחדלים בחלוקת האשראי במערכת הבנקאית". לדבריו, "זו לא ועדה אקדמית. אני לא מחפש את מי לתלות, אלא לגלות מי אחראי. יש הבדל בין לחפש אשמים ללחפש אחריות".
כבל אמר שהרצון לייצר שימוע אמתי כמו בסנאט. לא פינג פונג והתנגחויות אלא שאלות נוקבות". ח"כ דב חנין מהרשימה משותפת ציין שהקונגרס האמריקאי קיים ועדת חקירה על התנהלות הבנקים כבר לפני יותר ממאה שנים.
ביוני בשנה שעברה מליאת הכנסת אישרה פה אחד ברוב של 42 חברי כנסת את ההצעה של יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל מהמחנה הציוני להקים ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא האשראי לטייקונים. ההצעה עלתה בדיון בוועדת הכלכלה בנושא הסדר החוב של אליעזר פישמן.
כבל אמר עם אישור הקמת הוועדה ש"הגיע הזמן שראשי המערכת הבנקאית יגיעו לכאן לספק תשובות. המנכ"לים של הבנקים והגופים המוסדיים יידרשו להגיע ולהסביר למה העניקו פעם אחר פעם הלוואות לטייקונים, למה נתנו כסף ללא ביטחונות רציניים. יושבי ראש הבנקים והגופים המוסדיים, כולל חברי מועצות המנהליים, יידרשו להסביר האם ועדות הביקורות והאשראי פעלו באופן אחראי". עוד אמר ש"הציבור רוצה לדעת איפה היו בנק ישראל והפיקוח על הבנקים. אם ידעו מה הם עשו? אם לא ידעו, הם גם צריכים לתת הסבר".
לדבריו, "הציבור זועם כי הוא מרגיש שיש קבוצה קטנה של טייקונים שעושה קומבינה עם קבוצה קטנה של בנקאים שעושים קומבינה עם קבוצה קטנה של רגולטורים בכסף של כולנו". לדבריו, אליעזר פישמן ונוחי דנקנר אינם העניין המרכזי, אבל "לא ייתכן שכספי הפנסיה של הציבור מופקרים פעם אחר פעם לטובת תספורות של טייקונים". הוא ציין ש-6 משפחות מפונות מדי יום מבתיהן בשל חובות משכנתא אבל משפחת פישמן ממשיכה לגור בסביון".
מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות: נפילות הטייקונים – לא בגלל כשל פיננסי
מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות אילן פלטו אומר ש"לא היה כשל פיננסי" שגרם למחיקת ההלוואות של הטייקונים. לדבריו, "היו נפילות אבל לא היה כשל פיננסי. כל המומחים יודעים שלא היה כשל פיננסי". הוא האשים את הוועדה ש"כבר קבעתם שהיה כשל פיננסי ונותר רק למצוא איך לתקן". פלטו הזהיר שהוועדה תוציא המלצות לעוד רגולציה וככל שתהיה יותר רגולציה המשק יידחף לעקוף אותה ו"יהיה פחות פיקוח ופחות בקרה. עודף רגולציה גורם לנזק למשק".
יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל מהמחנה הציוני אמר בתגובה לדברי פלטו ש"השתדלתי לא להביע עמדה לגבי כמעט אף אחד מהנושאים. אנחנו באים בידיים נקיות. אין לי מושג מה תהיה התוצאה של הוועדה".
ברק גונן מעמותת צדק פיננסי דרש לחקור האם היו יחסי שוחד בין הבנקים לתקשורת והאם האינטרסים של הבנקים השפיעו על הכיסוי העיתונאי. הבנקים משתמשים בכסף של הציבור נגד הציבור". הוא אמר ש"הבנקים זיהמו את הכלכלה הישראלית בהקצאת המקורות המעוותת". עוד טען ש"הפיקוח על הבנקים נכשל כשהבנקים מחקו 10 מיליארד שקל בפרשיות פישמן ודנקנר ובשל הלבנת הון".
לינור דויטש מלובי 99 קראה לבנק ישראל להשתמש בכלים העומדים לרשותו להטיל סנקציות אישיות על הבנקאים. "סנקציות אישיות משיגות הישגים פי כמה מסנקציות שמישהו אחר משלם. כשזה נוגע לכיס שלך מתנהלים אחרת". לדבריה, "צריך לשים קץ למצב שיש חבר'ה שפותחים להם תיקים בהוצאה לפועל ואוסרים אותם ואחרים כמו פישמן ודנקנר שמקבלים הסדרים עם מטוסים ווילות".
עו"ד יעל קריב-טייטלבאום מהתנועה לאיכות השלטון אמרה ש"עד היום לא ידוע על מקרה אחד של סנקציה שהוטלה בגלל כשלי אשראי". היא דחתה את טענת הבנקים שהכשלים תוקנו. כן דרשה לבדוק את האחריות של מקבלי ההחלטות בבנקים והאם היו "ניגודי עניינים ושיקולים זרים". יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל אמר שאם יתגלו ממצאים הדורשים חקירה פלילית, "לא נהסס להעביר וגורמי אכיפה". חבר הוועדה ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי תקף את העובדה שנציגי הבנקים לא הגיעו לדיון של אנשי החברה האזרחית.
סמנכ"ל עמותת ידיד רן מלמד אמר ש"חוק נתוני אשראי החדש והמערכות של הבנקים שמסמנות לקוחות בעייתיים, יוצרים מצב שלא נותנים לאנשים הזדמנות שנייה באשראי. הוועדה צריכה לבדוק איך מייצרים הזדמנות שנייה לאנשים שלא גנבו, ונפלו כי פוטרו או העסק שלהם כשל".
נציגת "עמותת עוז - בנקים לא מעל החוק" אמרה ש"הבנקים מוחקים חובות במיליארדים. אבל לאיש הקטן מנפחים ריביות וקנסות ומשלחים בו גובים אימתניים". זאת, לאחר שעסקת האשראי של הלווה הקטן "יקרה לאין שעור מזו של האשראי הממונף". איש ההשקעות גילעד מנו אמר שיש לבדוק האם פקידי בנק מתומרצים לפי כמות האשראי שהם נותנים.