$
בארץ

חוק ההסדרים 2019: קומפקטי ונטול לבנות חבלה פוליטיות

אחרי שבועות מתוחים סיימו הוועדות לאשר חוק הסדרים קטן במיוחד. למרות ממדיו יש בו רפורמות חשובות, למשל בסיעוד ובשימוש במזומן; אבל אם המשבר הקואליציוני יימשך גם הן יירדו לטמיון. כלכליסט ממפה את הסעיפים שאושרו ושנפלו בדרך

כתבי כלכליסט 07:5011.03.18

ברגע האחרון סיימו ועדות הכנסת לאשר ביום חמישי את סעיפי חוק ההסדרים לשנת 2019, למעט שני פרקים קטנים. ללא אישור הסעיפים במועד הזה אי־אפשר היה להעביר את התקציב לפני תום כנס החורף, והדבר היה מעמיד במבחן את איומי שר האוצר משה כחלון להתפטר אם התקציב לא יאושר עד פסח.  

 

החלטת יו"ר ועדת הכספים משה גפני לחדול מעיכוב ההצבעות בוועדת הכספים רמזה שגפני מעוניין ביישוב המשבר הקואליציוני. אלא שהחוק עדיין לא אושר במליאה, והמשבר עדיין איתנו: אם הוא לא ייפתר, כל ההבטחות שלו יישארו על הנייר. זה אמנם חוק הסדרים קטן במיוחד, בגלל לחץ הזמן ובגלל שאושר תשעה חודשים מראש ‑ ובכל זאת גלומות בו כמה רפורמות חשובות. 

 

שר האוצר משה כחלון, ח"כ יצחק כהן, מנכ"ל האוצר שי באב"ד שר האוצר משה כחלון, ח"כ יצחק כהן, מנכ"ל האוצר שי באב"ד צילום: אלכס קולומויסקי

 

הרפורמה בסיעוד

תוכן: יוספו שעות טיפול לקשישים סיעודיים; חלקן יומרו בכסף

השתנה בדיון: הופחת הקיצוץ ברמה הנמוכה, הוחזרו שעות בבית

 

המטרה המוצהרת והמבורכת של הרפורמה היתה הרחבת שעות הטיפול הסיעודי לקשישים. אלא שבדיונים בוועדת העבודה והרווחה נמתחה ביקורת על כמה ממרכיבי החוק: התברר שחלק מתוספת השעות לקשישים ברמות התלות הגבוהות נלקחת מאלה שברמות הנמוכות, ושהמרת חלק משעות הטיפול בקצבה כספית מעוררת התנגדות גורפת. המאבק עזר: הוחזרה האפשרות לקבל שעות טיפול בבית, אם כי הן קוצצו מ־9.75 שעות ל־5.5 שעות בלבד.

 

צמצום שימוש במזומן

תוכן: יוצב רף של כמה אלפי שקלים לעסקאות במזומן

השתנה בדיון: הרף הוגבה ל־50 אלף שקל בין אנשים פרטיים

 

אנשי האוצר מקדמים את ההצעה יותר משנתיים במטרה להילחם בהון השחור, ושילבו אותה בדיוני התקציב מתוך הנחה שתגדיל את גביית המסים בכחצי מיליארד שקל. המכשולים שהציב יו"ר ועדת הכספים גפני איימו עד הרגע האחרון על אישורו, ואפילו גורמי הממשלה שתמכו בו התקשו להאמין שאושר לבסוף, אחרי שעבר ריכוך. במקרה שהחוק יופר, העיצום הכספי שיתחלק בין הצדדים ישתנה לפי שיעור ההפרה.

 

ניוד חשבונות הבנקים

תוכן: מערכת ממוחשבת תקל על הלקוחות לעבור מבנק לבנק

השתנה בדיון: בנק שיעכב מעבר לקוח ייקנס ב־50 אלף שקל

 

רפורמת ניוד החשבונות מבקשת להגביר את התחרות בין הבנקים כפי שנעשה בשוק הסלולר, באמצעות פישוט המעבר לבנק אחר. הבנקים ישלימו על חשבונם, תוך 3 שנים, מערכת שתאפשר להעביר חשבון בלחיצת כפתור. הבנקים ניסו לבלום את הרפורמה בטענה שהיא תעלה עד מיליארד שקל, ותחסל את מאמצי השיווק של הבנקים הקטנים. למרות זאת, החוק הוקשח במהלך הדיונים ונוספו סנקציות לבנקים שיערימו קשיים.

 

הקלה על יבוא אישי

תוכן: יותר לייבא מספר מוצרים מסוים, שיקנה פטור מעמידה בתקן

השתנה בדיון: הוצאו מוצרי רכב

 

הרפורמה נועדה להסיר חסמים על יבוא אישי, בין השאר בהגדלת מספר הפריטים שניתן להזמין באינטרנט בלי שהדבר ייחשב ליבוא מסחרי (30 זולים עד אלף דולר או 5 יקרים בקנייה מעל אלף דולר). אלה יהיו פטורים מעמידה בתקן, פרט לרכב מנועי, מזון וציוד רפואי. איגוד לשכות המסחר התנגד בטענה שזה יאפשר יבוא מסחרי במסווה.

 

מיסוי זכיות בהימורים

תוכן: רצפת המס על זכיות בהימורים תופחת ל־30 אלף שקל

השתנה בדיון: סוכלה הכוונה להוריד את הרף ל־10,000 שקל

 

ביום חמישי האחרון אישרה ועדת הכספים צו שמעלה את המס על זכיות בהימורים. במקור ביקשו באוצר להקטין את תקרת הפטור ממנה גובים מס של 35%, מ־50 אלף שקל ל־10,000 שקל. ההכנסות היו אמורות לעמוד על 100 מיליון שקל. בסופו של דבר אישרו חברי ועדת הכספים להקטין את תקרת הפטור לכ־30 אלף שקל בלבד. בעקבות השינוי יגדלו הכנסות המדינה רק ב־40 מיליון שקל, ובאוצר יידרשו למצוא מקור חלופי אחר ליתרת הסכום.

 

רפורמה בטוטו

תוכן: חלוקת הכנסות ההימורים תעבור מהטוטו למשרד הספורט

השתנה בדיון: חוזקו סמכויות המועצה הלאומית לספורט

 

הרפורמה בטוטו מותירה בידי הטוטו רק את עריכת ההימורים, ומעבירה את הקצאת התקציבים לספורט למשרד התרבות והספורט. מה שרצו אנשי האוצר להשיג הוא להעביר את רווחי הטוטו לשליטת המדינה. בדיונים שנערכו בוועדת הרפורמות עלו חששות מפוליטיזציה של תקצוב הספורט, ומהאפשרות שזו תפגע במעמדה של ישראל במוסדות הבינלאומיים. כדי לסכל את האפשרות הזו פעלה יו"ר הוועדה רחל עזריה לחזק את סמכויות המועצה הלאומית לספורט.

 

ביטוח תאונות עבודה

תוכן: הגדלת חלקו של המעסיק במימון של ביטוח תאונות עבודה

השתנה בדיון: הביטוח לא יופרט

 

הרפורמה נועדה במוצהר לעודד בטיחות בעבודה, אבל בדיוני ועדת העבודה והרווחה התברר שתכליתה אחרת. האוצר מבקש לגלגל את דמי הביטוח על המעסיקים במטרה לגבות מהם עוד כחצי מיליארד שקל ‑ שמהווים למעשה מס חדש.

 

חוק התקשורת

תוכן: שורת שינויים ברגולציה על שידורים בטלוויזיה ובאינטרנט

השתנה בדיון: החוק רוקן מתוכן

 

דבר לא שרד משורת הרפורמות בתקשורת ששילבו אנשי האוצר בחוק ההסדרים, שגם הן היו מתונות בהשוואה לטיוטה המקורית. בין השינויים שהוצעו: פיקוח על גופים שמשדרים באינטרנט לרבות חברות סלולר; פטור ל־HOT ו־yes מהצעת חבילות בסיס; ביטול הפיקוח על אורך מהדורות החדשות ועל שידור פרסומות. כולם נפלו בזה אחר זה בסיועו של יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל.

 

חוק טוהר המידות

תוכן: הוצאת הפוליטיקאים מוועדות המכרזים בשלטון המקומי

למה יצא: יו"ר ועדת הפנים קיש נענה ללחץ של ראשי רשויות

סיכויי הישרדות: קלושים

 

הסעיף מבקש להחליף את הפוליטיקאים שיושבים בוועדות המכרזים המוניציפליות בפקידים מקצועיים (מנכ"ל העירייה, הגזבר והיועץ המשפטי), כדי לצמצם לחצים פוליטיים. יו"ר ועדת הפנים יואב קיש, שאחראי להוצאת הרפורמה מחוק ההסדרים, טען שהוא עדיין מתכוון לקדמה בנוסח מרוכך. השאלה היא אם הלחצים לא יקברו אותה סופית.

 

רשויות מטרופוליניות לתחבורה ציבורית

תוכן: ניהול התחבורה הציבורית יעבור לרשויות המקומיות

למה יצא: הסיעות החרדיות רצו למנוע פתח לתחבורה בשבת

סיכויי הישרדות: קלושים

 

רבים ראו בהעברה של ניהול התחבורה הציבורית לרמה המקומית את הרפורמה החשובה בחוק. אבל במפלגות החרדיות חששו שרשויות ינצלו את כוחן החדש כדי להנהיג נסיעות בשבת. לכן דאגו להרוג את החוק ברכות, ולא קיימו בעניינו ישיבות.

 

"חוק חיפה כימיקלים"

תוכן: הסמכות לרישוי מפעלים תעבור מהרשויות לממשלה

למה יצא: חברי כולנו התנגדו מחשש לפגיעה בסביבה

סיכויי הישרדות: תלוי ברה"מ

 

הסעיף, שזכה לרוח גבית ממשרד רה"מ, נועד להקל על חיפה כימיקלים ובזן להתמודד עם הדרישות הסביבתיות של עיריית חיפה. הוא מאפשר לממשלה להפקיע מהרשות המקומית את הסמכות לרישוי עסק שמוגדר כבעל חשיבות לאומית. סיעת כולנו של השר כחלון סירבה לתמוך בו אם לא ימותן.

 

קרן מפעלים במצוקה

תוכן: קביעת כללים ותקציב לקרן שמסייעת למפעלים בקשיים

למה יצא: דורש דיון ארוך

סיכויי הישרדות: בינוניים

 

קרן הסיוע שהוקמה ב־2009 עדיין לא החלה לתת מענקים בשל מחלוקות על דרכי עבודתה. ההצעה החדשה גובשה בעקבות הסכמות שהושגו ב־2016 בין הממשלה, ההסתדרות וארגוני המעסיקים. ועדת הכספים החליטה שהנושא ראוי לדיון מעמיק יותר, ומתכוונת לדון בו במהלך כנס הקיץ.

 

כתבו: שחר אילן, עמרי מילמן, רעות שפיגלמן, אורנה יפת ואביב גוטר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x