הרפורמה בביטוח תאונות עבודה היא בעצם מס חדש
הרפורמה בביטוח תאונות עבודה סותרת את כל עקרונות הממשלה. במקום לעודד עסקים היא תפגע בהם; במקום להוזיל את הדיור היא תייקר אותו. יש רק סיבה אחת לכך שהיא תאושר היום: ההתעקשות של אנשי האוצר לסתום חור בתקציב על חשבון המעסיקים
בדיון הראשון שקיימה ועדת העבודה והרווחה על הרפורמה בביטוח תאונות עבודה, אחרי שכל הדוברים תקפו אותה בחריפות, יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף (כולנו) שאל בסוג של ייאוש: האם יש מי שתומך? שלושה שבועות אחר כך, יום לפני הדיון המסכם, ברור שהסיבה העיקרית שבגללה הרפורמה תאושר מחר היא התעקשות האוצר, שמצא במעסיקים מקור תקציבי לחצי מיליארד שקל שיסתמו את החור בתקציב.
העיקרון שביסוד הרפורמה בביטוח תאונות עבודה ‑ העלאת נטל המימון על המעסיקים ‑ הפוך לחלוטין לעקרונות הבסיסיים של מדיניות הממשלה. במקום לעודד את התעשייה ואת העסקים הקטנים והבינוניים, הרפורמה תפגע בהם. במקום להוריד את מחירי דיור, היא תעלה אותם. במקום הפחתת המס לחברות, היא יוצרת מס חדש. במקום להקל ברגולציה, היא יוצרת לראשונה מנגנון חדש ומסורבל של תשלום דיפרנציאלי לביטוח הלאומי לפי מידת הסיכון.
- ברוש נגד כחלון: "שר האוצר מעלה את יוקר המחיה במו ידיו"
- ההצעה החדשה של האוצר לרפורמה בביטוח תאונות עבודה: המעסיקים ישלמו 150% יותר
- הרפורמה בביטוח תאונות העבודה תעלה לביטוח הלאומי מיליארד שקל. אלאלוף: "הצעה לא טובה"
אין ספק שחשוב להגביר את הבטיחות בעבודה, בפרט בענף הבנייה. אפשר היה לפתור זאת בהשקעה של כמה עשרות מיליוני שקלים בפקחים ובהדרכה, השקעה שהיתה מכוסה ממילא בקנסות שהפקחים היו רושמים.
במקום זה החליטו באוצר להיכנס לכיס של כל המעסיקים. בהתחלה ניסו לעשות זאת באמצעות ההצעה להעביר חלק מביטוח תאונות העבודה לחברות פרטיות. בביטוח הלאומי התנגדו לכך, כי ראו בהצעה ניסיון ראשון להפריט את המוסד. באוצר ויתרו על הרעיון.
במקום זה כוללת התוכנית של האוצר שתי הצעות חדשות: ראשית, השתתפות המעסיקים במימון המשכורת במקרה של תאונת עבודה תגדל מ־12 יום ל־30 יום, כלומר תוספת של 150%. שנית, לפרמיית הביטוח הלאומי של המעסיקים תתווסף הפרשה משתנה, שיכולה להגיע ל־0.7% משכר העובד, ותיקבע לפי רמת הסיכון.
האם המנגנון הזה יוסיף בטיחות? בחלק מהמקרים. במקרים אחרים הוא דווקא יפגע בעובדים, מכיוון שהמעסיקים ילחצו עליהם לחזור לעבודה בהקדם האפשרי. קשה לחשוב גם על מנגנון שקשה יותר להפעיל אותו מגבייה של פרמיה מדורגת.
אתמול הסתמנה הצעת פשרה: רועי כהן, נשיא להב (לשכת העצמאים והעסקים הקטנים), הציע להגדיל את תשלומי הביטוח הלאומי של כל המעסיקים ב־0.1%. מס חדש כבר אמרנו? לפחות יקימו בחלק מהכסף קרן שתפעל למען בטיחות בעבודה.