חוק הגישור חסך תביעות גירושין
בשנת 2017 נרשמה ירידה של כ-60% במספר תביעות הגירושין בבתי הדין הרבניים ובבתי המשפט למשפחה. מסתבר שחוק גישור חובה תרם לכך שבני זוג הרוצים בפרידה יכולים לעשות זאת תוך גישור והסכמה מחוץ לכתלי בית המשפט
09:4226.02.18
בשנת 2017, הוגשו כ-8,000 תביעות לבתי הדין הרבניים ועוד כ-9,000 לבתי המשפט למשפחה, ובסך הכל 17 אלף תביעות, לעומת כ-47,000 תביעות בשנים שקדמו ל-"חוק גישור חובה" או "החוק להסדרת התדיינות בענייני משפחה".
על פי הנתונים ניתן להבין שנעשה שינוי דרמטי ודרסטי בכמות התביעות, אך מהיכן הגיע השינוי? איך ייתכן כי בשנה אחת, מספר התביעות לגירושים הצטמצם בכ-60%? בין אם הפכנו לקלי דעת בבחירת בני הזוג שלנו או ממהרים "לפרק את החבילה", מסתבר שגישור אכן משפיע ויכול לחסוך הרבה עצבים, צער וכסף.
החוק נוצר במטרה למזער ולמנוע מאבקים משפטיים בין בני זוג בתהליכי גירושים וכנגזרת, להפחית את העומס על בתי-המשפט. החוק מחייב לפנות להליך ליישוב סכסוך מחוץ לכותלי בית המשפט, לפני שיוגשו כתבי טענות על ידי בני הזוג, שהם לרוב הורים לילדים משותפים. במסגרת הליך הגישור, יינתן הסבר, מה המשמעויות וההשלכות של ההליך המשפטי ובנוסף, יעלו בפני בני הזוג אופציות נוספות לניהול הסכסוך, וזאת על מנת שיוכלו להגיע להסכם מחוץ לכותלי המשפט. לפגישה הראשונה, יגיעו בני הזוג ללא נוכחות עורכי דינם וזאת על מנת לשלול כל אינטרס העלול למנוע ולעכב הסכמה וזירוז ההליכים.
ההצלחה הנובעת מיישום הוראות החוק מעידה על עתיד הליך הגירושים בישראל, עתיד שבו לא כל מחלוקת משפחתית מחייבת התדיינות בבתי משפט, הוצאות גבוהות ופגיעה נפשית לסובבים את הזוג, בדגש על ילדיהם. בני זוג, הנמצאים במחלוקת, מקבלים כלים וידע על פתרונות, מחלוקות ודרכי הסכמה, ומשם הם יכולים לבחור בפתרון ההגיוני והרלוונטי ביותר עבורם, תוך גישור והסכמה הדדית מחוץ לבתי המשפט.
יתרונותיו המשמעותיים של הליך זה הינם חיסכון כספי, שיתוף פעולה בין בני הזוג בגידול הילדים וצמצום הנזק הרגשי. טובת הילדים וההורים הנמצאים בתהליכי גירושים הם הדגש לחוק והגישור. לכן, המודעות הציבורית ליתרונות החוק חשובה, על מנת שיותר אנשים ישכילו ויפנו להליכי גישור כדי שימנעו מהליכים משפטיים הכרוך בהליך הגירושין, ויחידות סיוע שונות.
עו"ד רחלי שמעון טוויטו צילום: יח"צ
יש חוק, יש גישור, אך עדיין זוגות מתייאשים – "הדרך המומלצת" לפרידה עדיין כוללת קשיים רבים. גישור הוא תהליך לא פשוט, וחלק מהזוגות מתייאשים, ו-"תורמים" לסטטיסטיקה של הגירושים בארץ. כדי למנוע זאת, רצוי להקדיש תשומת לב לכמה מהפרמטרים הבאים, שיעזרו לכם לסיים את תהליך הגישור בהצלחה.
הקדישו זמן ומחשבה בבחירת יועץ – רצוי לקבל ייעוץ מעורך דין, שיעניק את הזווית המשפטית, לרבות בהבנת הסיכונים והסיכויים ובניסוח הסכם בסיום ההליך. רצוי להיעזר במידת האפשר באדם שקרוב או מכיר את שני הצדדים. כמו רואה החשבון, פסיכולוג, חבר/חברה משותפת, בני משפחה ועוד. כמובן שההמלצה היא להיעזר באיש מקצוע מוסכם על ידי שני הצדדים, כי כך תוכלו להבטיח שהוא מכיר את הפתרונות האפשריים ויראה את התמונה המשפחתית הכללית. יועץ טוב לא יתעדף צד אחד על גבי השני, אלא יעזור לכם לתכנן פתרון הוגן, שישרת את הצרכים והרצונות של כולם.
השאירו את האגו בחוץ – גם כשהדבר לא נעשה בבית המשפט, עדיין מדובר בסיטואציה טעונה רגשית. בין רגשות של עצבים ועד צער, עליכם לזכור שלשניכם כואב ולשניכם יש מה לומר. לכן, היו מוכנים לקבל ביקורת וטענות שאולי לא תסכימו איתן, אך חשוב שתקשיבו. רוב הסיכויים שכבר חוויתם ויכוחים כאלה וניהלתם בעבר ויכוחים שבהם אם צד אחד יוצא עם המילה האחרונה, האחר יוצא פגוע.
הגישור שואף לפתרונות שבהם אף-אחד מכם ירגיש פגוע, מנוצח, מובס. התקשורת הקודמת לא עבדה והיא חלק מהסיבות שהובילו אתכם לפרידה ולכן, גישור הוא לא הזמן להיות צודקים או לומר את המילה האחרונה. החלטתם לסיים את הקשר, עשו זאת במינימום נזק.
חישבו על העתיד שלכם – אף אחד לא מאמין שיגיע לרגע הזה. הזיכרונות והרגעים הכואבים מתקופת הקשר עלולים לצוף והפיתוי להיתפס בזיכרונות כואבים מגדיל את הסיכוי שתכלו את העתיד בגלל העבר. "פרק ב" בחיים לא מעיד על סופם, יש עוד חיים ארוכים לפניכם. חישבו באופן חיובי, הניחו לקשר, תנו לו לגווע ולא לעכב אתכם. כשאהבה חדשה תיכנס לחייכם, תשקיעו את האנרגיות שלכם בטיפוח המשפחה ושיקום מחודש שלכם. זכרו, הבחירות שתעשו היום, יקבעו איך יראה העתיד שלכם.
בין אם תחליטו "לפרק את החבילה" או אפילו אם לאורך התהליך תצוץ בניכם האהבה שדעכה, מומלץ ורצוי לעשות זאת מול גורמים מקצועיים, שנבחרו והוסכמו על שני הצדדים.
בסופו של דבר, באמצעות הליך גישור תוכלו להגיע להסכמה מהירה יחסית, כאשר ההוצאות שלכם יהיו נמוכות באופן משמעותי מאלה שתידרשו להם אם תצטרכו לנהל הליכים בבתי דין או בבתי משפט. אך מעל לכל, באמצעות הליך גישור הנזק לתא המשפחתי שלכם יהיה מופחת ככל שניתן.
עו"ד רחלי טוויטו שמעון עוסקת בדיני משפחה.