$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אהובי, סוארי ובינו ינסו לגייס רבע מיליארד ליש"ט ממוסדיים

שלושת אילי הנדל"ן שותפים מ־2004, עם ישראלים נוספים, בחברה שמחזיקה ב־80 אולמות תצוגה המושכרים בבריטניה לטווח ארוך ליבואנית פולקסווגן. מדובר בגיוס פרטי ללא תשקיף, שאמור להחליף הלוואה בנקאית, ונבחנת גם אופציה לגיוס באירופה

גולן חזני 07:2526.02.18

שלושה טייקוני נדל"ן, מהגדולים בישראל, מבקשים לגייס חוב בהיקף של 250 מיליון ליש"ט (כ־1.2 מיליארד שקל) מגופים מוסדיים בארץ.

 

ל"כלכליסט" נודע כי מדובר בחברה שבעלי המניות הגדולים בה הם יגאל אהובי, צדיק בינו, חברת אלייד של פרופ' יצחק סוארי, צביקה בירן, יורשיו של אבנר כהן (אחיה של ח"כ לשעבר גאולה כהן), משפחת אבלס האוסטרלית ועוד. השווי המוערך של החברה הוא כמעט כפול מהחוב שהיא מבקשת לגייס — כ־450 מיליון ליש"ט.

 

החברה שמחזיקה בכ־80 מבנים בבריטניה, המשמשים כאולמות תצוגה למכוניות, נרכשה בידי בעלי המניות הנוכחיים ב־2004, באחת מעסקאות הנדל"ן הטובות יותר שעשתה הקבוצה. כל האולמות מושכרים לטווח ארוך ליבואנית של רכבי פולקסווגן לבריטניה. אלייד עצמה היא הבעלים של צ'מפיון מוטורס, יבואנית פולקסווגן וסקודה בישראל.

 

 

החתמים כבר בפגישות

 

גוף חיתום מוביל נפגש בשבועות האחרונים עם גופים מוסדיים בישראל לדיון ראשוני על הגיוס, שיהיה גיוס פרטי ללא תשקיף. עם זאת, החברה בוחנת גם אפשרות לגייס את הסכום מגופים פיננסיים באירופה, שכן הוא מיועד להחליף הלוואה בנקאית שיש לחברה.

 

אהובי, בינו וסוארי חברו לעסקאות נוספות בבריטניה בעשור הקודם. הידועה שבהן, עם דלק נדל"ן של יצחק תשובה ב־2005, היתה רכישת 16 בתי מלון מרשת הילטון בבריטניה תמורת 3.4 מיליארד שקל, ורכישת 47 ממלונות רשת מאריוט בבריטניה תמורת 8.3 מיליארד שקל. לעסקה זו היו שותפים גם חברת חבס, שהיתה בשליטת הרצל חבס, אלקטרה נדל"ן של משפחת זלקינד, דוראה של בצלאל איגר וחברות הביטוח הפניקס ומגדל.

 

אהובי הוא איש הנדל"ן המוכר מבין קבוצת המשקיעים, ועיקר נכסיו נמצאים בבריטניה, שוויץ, גרמניה, שבדיה והולנד. בנוסף הוא מחזיק בנדל"ן בקנדה, ובשנים האחרונות התרחב גם למזרח אסיה — בעיקר לווייטנאם.

 

בישראל פועל אהובי באמצעות חברת רבד, שמחזיקה גם נכסים באירופה. בעבר החזיק אהובי במדיקל סנטר בהרצליה והתמודד על רכישת תנובה.

 

אהובי פועל באמצעות חברת בלנהיים הפרטית, המוחזקת בידי נאמנויות שבבעלות משפחתו. בלנהיים היא חברה בריטית, הפועלת בעיקר במערב אירופה ועוסקת ברכישת נכסים מניבים, באחזקתם ובניהולם. היקף העיסקאות שביצעה במשך שני עשורים מגיע לעשרות מיליארדי שקלים.

 

האסטרטגיה של בלנהיים מבוססת על ייזום וביצוע העסקאות בעצמה, ורק לאחר מכן צירוף של שותפים ישראלים או זרים. החברה נוהגת לגבות משותפיה עמלה של 1.5%–2.5% מעלות הנכסים הנרכשים, ונראה כי גם את רכישת אולמות התצוגה של פולקסווגן ב־2004 ביצעה בלנהיים לפי דפוס זה.

 

נדל"ן, בנקאות ואנרגיה

 

אהובי, רואה חשבון בהכשרתו, עבר מהר מאוד לתחום היזמות. העסקה הראשונה שביצע בבריטניה ב־1986 היתה רכישת משרד בנורת'המפטון מממשלת בריטניה תמורת 1.5 מיליון ליש"ט. עסקה בולטת נוספת היתה רכישת 138 חניונים בבריטניה תמורת 609 מיליון ליש"ט. הונו האישי נאמד במאות מיליוני דולרים.

 

בינו הוא בעל השליטה בבנק הבינלאומי ועד לאחרונה החזיק גם בשליטה בחברת האנרגיה פז. באמצעות בינוהון הפרטית הוא מחזיק ב־38.5% מחברת פיבי אחזקות הציבורית, שמחזיקה ב־48% מהבינלאומי. גם בינו עצמו מחזיק בשרשור ב־19% מהבנק. שותפיו האוסטרלים, משפחות ליברמן ואבלס, מחזיקים ב־27% מפיבי, וביחד עם בינו ב־65.5% מפיבי אחזקות וב־32% מהבינלאומי, שנסחר בשווי 7.4 מיליארד שקל. בינו רכש את השליטה בבנק ב־2003 תמורת 200 מיליון שקל בלבד, וכיום שוות אחזקותיו 1.4 מיליארד שקל.

 

בעקבות חוק הריכוזיות החליט בינו לפני כשנתיים להיפרד מאחזקתו בפז ולהישאר עם הבנק הבינלאומי. פז, שבה נותר עם אחזקה של 3%, הניבה לו במרוצת 17 שנות ההשקעה רווח מצטבר של 3 מיליארד שקל.

 

במקביל מחזיק בינו בנדל"ן בהיקפים של מיליארדי שקלים במערב אירופה, בעיקר בלונדון. בעשור הקודם ביצע את הרכישות עם אהובי, אולם בשנים האחרונות החל לרכוש בעצמו ועם שותפים מקומיים נדל"ן פרטי מניב, בעיקר בבריטניה.

 

סוארי הוא יו"ר חבר הנאמנים של אלייד — אחת מקבוצות האחזקה הגדולות בישראל, שמחזיקה מעבר לצ'מפיון מוטורס גם ביבואנית האלקטרוניקה ומכשירי החשמל ניופאן ובענקית התשתיות והנדל"ן אשטרום.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x