לבייב לבית המשפט: אני קורבן לניסיון סחיטה של 22 מיליון דולר
בעל השליטה היוצא באפריקה ישראל דורש להסיר תביעה נגזרת המתנהלת באופן אישי נגדו, בעקבות תצהיר שהגיש אחד משותפי התביעה בעבר ואשר סותר בה פרטים מהותיים. לבייב מאשים את התובע ושותפיו כמי שנקטו תרמית והערימו על בית המשפט
בעל השליטה באפריקה ישראל לב לבייב, שאמור להיפרד בקרוב מהחברה במסגרת הסדר החוב המתגבש, טוען כי הוא קורבן לניסיון סחיטה בהיקף של 22 מיליון דולר. לבייב מכנה כך את התביעה הנגזרת המתבררת בימים אלה בבית המשפט נגדו באופן אישי ולא נגד דירקטוריון החברה. הוא דורש להסיר את התביעה לאור הממצאים החדשים שהציג. לבייב מנסה לערער את אמינות התובעים באמצעות ממצאים חדשים ודרמטיים שהגיש.
- לבייב במכתב איום לבן משה: אתה לא יכול לרכוש את אפריקה בלעדיי
- העידן שאחרי לבייב: סמנכ"ל הכספים של אפריקה הודיע על התפטרותו
- פרשת מוטולה: רשות ני"ע תשתתף במימון ייצוגית נגד לבייב ובכירי אפריקה
לבייב הגיש לבית המשפט המחוזי תצהיר של אחד הגורמים המרכזיים בתביעה שהוגשה נגדו. התצהיר סותר פרטים מהותיים רבים בתביעה המקורית. הוא מאשים את התובע רפאל כהן ופרקליטו עו"ד מנחם גלברד כמי שהערימו על בית המשפט.
לבייב מבקש מהשופט יעקב שיינמן, סגן נשיא בית המשפט המחוזי מרכז בלוד, לסלק את התביעה מאחר "שההחלטה לאשר את התביעה הנגזרת הושגה על יסוד מצגים עובדתיים שאינם אמת. העובדות האמיתיות הוסתרו במכוון מבית המשפט, כולל מבית המשפט העליון שהעניין הובא לפתחו".
התביעה הנגזרת הוגשה לבית המשפט ב־2014 על ידי כהן באמצעות עו"ד גלברד. נטען בה כי ב־2007 רכשה חברה־בת של אפריקה ישראל זכויות ב־ABG, חברה אוקראינית ששייכת לשותף של לבייב, בעלת זכויות בקרקע באוקראינה בעיר בשם זפרוז'יה. אפריקה שילמה בתמורה סכום של 22 מיליון דולר. כהן טען ששווי הקרקע נמוך בהרבה מאחר ששנה קודם לכן רכשה ABG את הקרקע מהעירייה תמורת 1.5 מיליון דולר. עוד טען כי העסקה והדיווחים על אודותיה הם מעשי תרמית, שנועדו להוציא כספים במרמה מאפריקה באמתלה של עסקאות פיקטיביות לרכישת קרקע, ונועדו לתעל כספים לכיסו של לבייב בעל השליטה.
התביעה הגיעה פעמיים לבית המשפט העליון שהחזיר אותה למחוזי וקבע כי היא תידון בעילות של תרמית, הפרת אמונים וחוסר תום לב ורק נגד לבייב ולא דירקטוריון אפריקה.
אפריקה מצדה טענה כי בזמן שרכשה את AGB שווייה היה 22 מיליון דולר, כפי שמוצג בחוות דעת שהגישה, וכי שנה קודם רכשה את הקרקע ב־12 מיליון דולר ולא 1.5 מיליון דולר, שהועברו בחלקם הניכר באמצעות כספי תרומה לעירייה המוכרת. אפריקה טענה עוד כי לא ניתן להגיש תביעה נגזרת נגד חברי הדירקטוריון, שכן הסדר החוב שאושר בחודש מרץ 2010 קבע תניית פטור מפני תביעות לנושאי המשרה, וכי כהן שהחזיק במניות לא התנגד להסדר החוב. כהן טען כי הפרטים ניגלו לו לאחר ההסדר.
במסגרת בקשה שהוגשה ביום חמישי, באמצעות משרד עו"ד זאב שרף, טוען לבייב כי גלברד ורו"ח בועז יפעת נקטו פעולות תרמית יחד עם כהן נגד בית המשפט ולבייב.
התצהיר שהגישו ניתן מרו"ח איציק סלובודיאנסקי המתמחה בתחום חשבונאות וביקורת חקירתית ואשר שימש בעבר כבכיר במחלקה הפלילית של רשות המסים. סלובודיאנסקי היה בתקופה הרלבנטית שותף של יפעת במשרד יפעת־סלובודיאנסקי־כהן. משרד זה היה חלק מהתביעה ושימש כיועץ לתובע. שני השותפים נפרדו בינתיים.
סלובידיאנסקי מתאר בתצהירו כיצד נולדה התביעה ואת מערכת היחסים הסבוכה בינו לבין שותפו העסקי דאז רו"ח בועז יפעת ובין גלברד. במיילים ובתצהיר של סלובידיאנסקי הוא מספר כי בתחילת 2009 במסגרת נסיעת עסקים פגש איש עסקים אוקראיני שאמר לו כי יוכל להשיג מידע על עסקאות של אפריקה ישראל במדינה.
לדבריו, פנה עם שותפו בועז יפעת כעבור כמה חודשים לאיש כדי לקבל חומר על עסקת זפרוז'יה כשהכוונה שלהם מראש היא לפתוח על בסיס מסמכים אלה בהליך משפטי נגד אפריקה באמצעות עו"ד גלברד, חברו הטוב של יפעת ושותפו בתביעות נגד החברה לישראל, ישראכרט ועוד.
"יפעת החזיק במניות אפריקה ישראל, אבל יחד עם גלברד התלבטנו אם נכון שיפעת ישמש בעצמו כמבקש בתהליך", נכתב בתצהיר. "החלטנו שנכון יותר לנקוט בהליך באמצעות גורם אחר. פנינו למנהל תיקי השקעות ששידך בינינו לבין רו"ח רפאל כהן ובתום שיחה הוא הסכים לשמש כתובע בהליך, וסוכם כי אנחנו נישא בהוצאות השוטפות להליך וכן בכאלה שייפסקו נגדו במידה וייפסקו", הוא מוסיף בתצהיר שהוגש.
טענה נוספת העולה מן הבקשה נוגעת להסדרים כספיים שנרקמו בין המעורבים ואשר הוסתרו מבית המשפט, כולל חלוקת שכר הטרחה והעברת 15% לאיש הקשר באוקראינה.