ההמלצה של באפט למשקיעים: המשיכו להחזיק במניות - למרות הסיכון
איל ההשקעות מדגיש במכתב השנתי שלו לבעלי המניות בברקשייר הת'אווי את הסיכונים הקיימים באג"ח; הוא יצא בגנות העמלות הגבוהות שגובים מנהלי ההשקעות - "ביצועים באים וביצועים הולכים, והעמלות נשארות אותו דבר"
איל ההשקעות וורן באפט ניצל את המכתב השנתי לבעלי המניות בברקשייר הת'אווי שהתפרסם היום (שבת) כדי להתבטא בגנות העמלות הגבוהות שגובים מנהלי ההשקעות. הוא הדגיש את הסיכונים הקיימים באג"ח כמו גם את החשיבות של היצמדות לאסטרטגיית השקעות פשוטה במקום לנהל מרדף אחרי תשואות. "ביצועים באים וביצועים הולכים", כתב באפט, "העמלות נשארות אותו הדבר".
- "טבע חברה מסוג ב'. אני בהלם שבאפט השקיע בה"
- באפט מאמין בטבע: ברקשייר רכשה מניות בשווי 358 מיליון דולר
- 500 עשירי העולם הפסידו 114 מיליארד דולר ביום אחד; באפט מחק 5.1 מיליארד דולר
באפט קרא למשקיעים לדבוק במניות גם אם הן עשויות להיות מסוכנות יותר בטווח הקרוב. "זו טעות איומה שמשקיעים, כולל קרנות פנסיה וגורמים פרטיים בעלי מודעות לחיסכון, עושים לטווח הארוך - למדוד את הסיכון דרך היחס בין אג"ח למניות בתיק ההשקעות שלהם", כתב באפט, "לעתים קרובות, אג"ח מגדילות את הסיכון".
באפט הקדיש גם חלק נכבד מהמכתב שלו, שהשנה היה קצר יותר לעומת שנים קודמות, בניתוח התוצאות הפיננסיות של 2017 בברקשייר הת'אווי אשר קיבלו רוח גבית מכובדת בזכות רפורמת המס הגדולה של הנשיא דונלד טראמפ. זו הקפיצה את השווי הנקי של ברקשייר ב-29 מיליארד דולר, והוא עמד על 65.3 מיליארד דולר בסך הכל. בחישוב למניה, מדובר בזינוק של 23% לעומת שנה קודם לכן, העלייה החדה ביותר זה קרוב ל-20 שנה. נתון זה הביס גם את הממוצע השנתי ב-53 שנות ניהול החברה, העומד על זינוק שנתי של 19.1% בשווי הנקי. בהקשר זה כתב באפט כי "חלק נכבד מהרווחים שלנו לא הגיעו ממה שהישגנו בברקשייר".
S&P 500 הביס את קרנות הגידור
כן התייחס באפט במכתבו לאתגרים שבאיתור רכישות פוטנציאליות גדולות. הכסף המזומן נערם בברקשייר, אבל באפט אמר כי רוב העסקים שבדק בשנה שעברה לרכישה היו יקרים מדי. לדבריו, "המחירים עבור חברות הגונות, אבל רחוקות ממדהימות, הגיעו לשיא של כל הזמנים. צ'ארלי (מאנגר, סגנו של באפט) ואני מאמינים כי מעת לעת יש לברקשייר הזדמנויות לבצע רכישות גדולות מאוד. בינתיים, ניצמד לקווים המנחים הפשוטים שלנו: ככל שאחרים פחות זהירים בניהול ענייניהם, כך אנחנו צריכים להיות זהירים יותר בניהול העניינים שלנו".
באפט גם מסר את העדכונים האחרונים לגבי הימור ארוך טווח בן עשור שביצע נגד קרנות גידור ב-2007. ההימור הזה הסתיים בשנה שעברה, ובאפט, שהימר כי עליות אטיות ומתונות במדד S&P 500 יביסו את קרנות הגידור לאורך העשור – ניצח בגדול. המדד עלה ב-125.8% באותה תקופה בעוד קבוצה של קרנות גידור, ששמותיהן לא נמסרו באף שלב של העשור, עלו ב-27%.
באפט בן ה-87 הדגיש כי בעוד הוא מרגיש "טוב מתמיד", החברה הכינה תוכנית ליום שאחרי פרישתו. "המנהלים שלנו מכירים את ההמלצות שלי", הוא כתב, "כל המועמדים כרגע עובדים עבורי או זמינים לברקשייר ואלה אנשים שיש לי בהם ביטחון מלא".
בחודש שעבר קידם באפט את שני סגניו בברקשייר, גרג אבל, מנכ"ל ברקשייר הת'אווי אנרגיה, ואג'יט ג'יין, מנכ"ל קבוצת ביטוח המשנה, לכהן בתפקיד סגני נשיא. החלטה זו נתפסה כחלק מתוכניתו של באפט לפרוש מהחברה.
באפט פרש מדירקטוריון קראפט היינץ
חברת המזון והמשקאות קראפט היינץ הודיע אתמול כי באפט יפרוש מתפקידו בדירקטוריון החברה עם תום כהונתו, וזאת בפגישה השנתית של בעלי המניות באפריל, על כך דיווח ה"פייננשל טיימס". ברקשייר הת'אווי היא מחזיקת המניות הגדולה ביותר בהיינץ, עם נתח של 26.7%.
קראפט היינץ הודיעה כי תגיש את מועמדותו של אלכסנדר ואן דאם כמועמד להחליף את באפט בדירקטוריון החברה. ואן דאם מכהן כיום כחבר דירקטוריון בחברה הבינלאומית לייצור משקאות AB InBev.
קראפט והיינץ התמזגו ב-2015 בעסקה בשווי 100 מיליארד דולר - על ידי וורן באפט וחברת ההשקעות 3G Capital. באפט ו-3G רכשו ב-2013 את היינץ תמורת 28 מיליארד דולר. בעקבות המיזוג ב-2015, 49% מהחברה נשלטים על ידי בעלי המניות של קראפט, ובאפט ו-3G מחזיקים ב-51% הנותרים. החברה איבדה 11% משוויה מראשית השנה.