הקואליציה של נתניהו מציגה: שתיקה רועמת או תמיכה גורפת
רק כשליש מחברי הקואליציה מגיבים לדרמה הפוליטית והמשפטית שמטלטלת את הציבור ביומיים האחרונים. בדיקת "כלכליסט" מעלה שהשרים וחברי הכנסת לא מסכימים להתייחס לחשדות, שכוללים עסקת שוחד לשופטת, וחתימת הסכם עד המדינה עם שלמה פילבר. וכולם (חוץ מאורן חזן) תומכים בראש הממשלה
ביום שאחרי הדרמה המשפטית והפוליטית - שראשיתה בפרסום אודות חשד לעסקת שוחד שהוצעה לשופטת גרסטל וסופה בחתימה על הסכם עד מדינה עם שלמה פילבר - הקואליציה שותקת. ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לאירועים הדרמטיים בישיבת הקבינט המדיני בטחוני באומרו: “אתם רואים - עסקים כרגיל. אמשיך לעבוד למען המדינה”. גם שר האוצר, דמות המפתח, מבחינת נתניהו בשמירה על שלמות הקואליציה התייחס בעקיפין להתרחשויות האחרונות והודיע כי בכוונתו להישאר בממשלה: “לפי שעה אני לא משנה את עמדתי ונשאר בקואליציה”, אמר אתמול כחלון.
- רגב: "הציבור יודע שיש כאן מסע ציד"; שמולי: "זו שירת הברבור"
- עסקים כרגיל, דיל או נבצרות: האופציות שעומדות בפני נתניהו
- הערב שבו כללי המשחק השתנו: מאחורי הקלעים של הסדר עד המדינה עם שלמה פילבר
יתר ראשי הקואליציה שותקים וגם בקרב שרי הממשלה וסגניהם נמצאו אתמול בודדים שהסכימו להתייחס לטלטלה שפוקדת את הציבור והמערכת הפוליטית, לרבות שאלת השארותו של בנימין נתניהו בתפקיד ראש הממשלה והשאלה אם יבחר ללכת לבחירות בעתיד הנראה לעין.
מבין שרי הממשלה התבטאו רק חברת מפלגתו של נתניהו מירי רגב, שהגנה על נתניהו בחירוף נפש ותקפה את התקשורת: “אתם יודעים שנתניהו לא מעורב בפרשת בזק ובפרשת השופטת גרסטל, כמו בפרשת הצוללות ובכל זאת אתם שמים תמונה שלו בגדול, מייצרים מניפולציה על הציבור. אבל יש לכם בעיה אחת קטנה, הציבור לא קונה את זה”.
השר אורי אריאל הביע תמיכה בנתניהו גם כן, אם כי באותה נשימה מתח עליו ביקורת בפן הערכי: “כל זמן שאין כתב אישום לכולם יש חזקת חפות. אם וכאשר יהיה כתב אישום - ואני מקווה שלא יהיה - נלמד אותו ואז נחליט”. בפן הערכי אמר אריאל: “אני יכול לצטט לך את החכם באדם, שלמה המלך, שכתב בספר משלי “שונא מתנות יחיה”.
את שיא השתיקה שברה מפלגת ישראל ביתנו שחבריה, כולם ללא יוצא מן הכלל, מילאו את פיהם מים.
מעבר לכך הסכימו 24 חברים בקואליציה להשיב לפניית “כלכליסט”, 12 מהם מהליכוד. יו”ר הקואליציה דודי אמסלם הצהיר: “אין סיכוי שניתן את פרס ההתפטרות למי שרוצה להפיל את ראש הממשלה. המדינה מתפקדת ברמה מאוד גבוהה. הקואליציה מתפקדת מצוין. יש אידיליה בין ראשי הסיעות”.
ח”כ ירון מזוז (הליכוד) אמר אף הוא כי לראש הממשלה עומדת חזקת החפות: “אני מאמין ביושרו ובחפותו של ראש הממשלה. לא רק שראש הממשלה יכול להמשיך לכהן, הוא חייב להמשיך לכהן”.
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, מיהדות התורה משמיע דברים כמעט זהים: “התפטרות? מה זאת אומרת? הוא אמר שהכול שקר. מהיכרותי, נתניהו הוא איש ממוקד מטרה ומשימה ואני לא רואה שהתפקדו שלו נפגע”.
יו"ר סיעת כולנו רועי פולקמן השמיע דברים דומים וביקש לא להחפז: “צריך להמתין לבירור העובדות ולתת למערכת החוק לעבוד. הקואליציה מתפקדת בשגרה בנוהל אינטנסיבי”.
יו”ר ועדת החינוך והספורט יעקב מרגי (ש”ס) מרגיש שיש תחושה קשה של פשיטת רגל ערכית ומוסרית, אבל “אסור לייצר מצב בו ניתן לפגוע בדמוקרטיה ולשנות את רצון העם אשר בא לידי ביטוי בבחירות ולא לאפשר את הפלת שלטון בקלות”.
יו"ר ועדת העבודה והרווחה אלי אלאלוף (כולנו) השאיר את השיקול בידיו של נתניהו: “בשלב זה החוק לא מחייב את נתניהו להתפטר. הוא אדם מספיק אחראי ששרת את המדינה כל כך טוב ולא יפגע באינטרסים שלה”.
בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) היה יותר נחרץ: “אסור לנתיהו להתפטר. אם הוא מתפטר הוא מועל באמון”.
ח"כ אורן חזן (הליכוד): ”לאור הר הפרשיות ראש הממשלה צריך לזוז הצידה ולנקות את שמו. אני מקווה שהקריירה הגדולה של בנימין נתניהו לא תיגמר עם צל עוד יותר גדול”.