היהלומן של הוליווד מסובך בהונאה הגדולה בתולדות הודו
מזימה בינלאומית שעליה ניצח סגן מנהל סניף של הבנק הממשלתי השני בגודלו בהודו, חשפה בנקים להפסדים של כ־3 מיליארד דולר. בחזית הפרשה: תכשיטן הצמרת ניראב מודי שברח לארה"ב לאחר שהעביר לכאורה 36 מיליון דולר לחברות קש
פרשת הונאה שמערבת את אחד הבנקים הגדולים בהודו, סגן מנהל סניף יצירתי במיוחד, תכשיטן שאת יצירותיו עונדות כוכבות קולנוע וקרוב לשני מיליארד דולר מסעירה את תת־היבשת.
- ממשלת הודו מתכננת להנפיק תעודות זהות לפרות
- דיווח: וולמארט במגעים לרכישת 40% מענקית סחר מקוון הודית
- גוגל נקנסה בהודו בשל "הטיה בחיפושים" וניצול מעמדה הדומיננטי
בסוף השבוע עצרה הבולשת ההודית (CBI) את גוקולונאת שטי ומאנוג' קאראת, שני עובדי הבנק הלאומי של פונג'אב (PNB) בחשד שניצחו על מבצע הונאה בינלאומי שבחזיתו עמדו התכשיטן ניראב מודי ודודו מהול צ'וקסי. מודי עצמו, רעייתו ובנו, עזבו את הודו לפני שהפרשה התפוצצה ולפי ערוץ הטלוויזיה NDTV הוא שוהה בניו יורק. רשות המסים ההודית חילטה 105 חשבונות בנק ו־29 נכסים שרשומים על שם מודי וצ'וקסי, ולפי NDTV גם עיקלה תכשיטים, יהלומים וזהב בשווי כולל של 870 מיליון דולר.
הפרשה נחשפה לציבור ב־14 בפברואר, אז דיווח PNB, הבנק הממשלתי השני בגודלו בהודו, כי איתר הונאה בהיקף של 1.77 מיליארד דולר. באותו הדיווח התברר כי תלונה למשטרה הוגשה ב־29 בינואר, ומאז מתנהלת החקירה.
לפי מסמכים רשמיים, שטי, סגן מנהל סניף של PNB במומבאי, הנפיק 150 מסמכים מפוברקים שאפשרו ללקוחות הבנק, וביניהם גם מודי וצ'וקסי לקבל אשראי מבנקים אחרים. המסמכים, שקרויים במערכת הבנקאות ההודית "מכתבי התחייבות", מאפשרים להודים השוהים מחוץ למדינתם לקבל אשראי לטווח קצר מבנקים ממשלתיים הודים בניכר. במקרה של פרשת PNB, שטי ועוזרו קאראת העניקו את המכתבים הללו למודי ולצ'וקסי, שהשתמשו בהם בשנים 2017-2011 כדי להעביר 35.94 מיליון דולר לחברות קש שבבעלותם.
לא ברור עדיין כיצד בדיוק התבצעה ההונאה הבנקאית הגדולה בתולדות הודו בלי שאיש הבחין בה במשך שנים, אך במדינה הענקית תופסים אותה כעדות לסטנדרטים הניהוליים הנמוכים של מערכת הבנקאות. מה שכן ברור כבר עתה, הוא ששטי השתמש בכמה שמות משתמש וסיסמאות כדי להתחבר למערכת הסליקה הבנקאית הבינלאומית SWIFT, הן כצד שביצע את העברות הכספים והן כצד שאישר אותן.
מכיוון שהמערכת הפנימית של PNB לא מחוברת ישירות ל־SWIFT, נדרשים עובדי הבנק לתעד באופן ידני העברות שמתבצעות דרכה. שטי ניצל כנראה את העובדה הזו כדי לטשטש ראיות. הבנקים הממשלתיים עלולים לספוג הפסדים של יותר מ־3 מיליארד דולר בעקבות החשיפה להונאה, ומניותיהם רשמו ירידות חדות בבורסת מומבאי בעקבות גילוי הפרשה.
מודי הוא בן למשפחת סוחרי יהלומים ממדינת גוג'אראט שגדל באנטוורפן, בלגיה. בגיל 19 חזר מודי להודו ועבד עם דודו צ'וקסי, אך בסוף העשור שעבר החליט לעזוב את המסחר ביהלומים ולעבור לעיצוב תכשיטים. הוא זכה להצלחה מהירה, וב־2010 נמכר בבית המכירות כריסטי'ס ענק משובץ יהלומים בעיצובו, ב־3 מיליון דולר. באותה השנה הוא פתח את החנות הראשונה שלו בניו דלהי, וכיום יש לו 17 סניפים ברחבי העולם. על לקוחותיו נמנות כוכבות בינלאומיות כמו קייט ווינסלט, רוזי הנטינגטון־ווייטלי ונעמי ווטס. הפרזנטורית של המותג, פריאנקה צ'ופרה, היא אחת מכוכבות הקולנוע הגדולות בהודו.
חשיפת הפרשה עוררה חשש לעתיד PNB בקרב 80 מיליון לקוחות הבנק. בהודעה שפרסם בטוויטר כתב הבנק כי "הוא מבטיח שיש לו האמצעים לצאת מהמצב המצער" וכי "הוא לעולם לא יפר את האמון של מיליוני הלקוחות". מנכ"ל PNB אמר ביום שישי כי "קיימת בעיה, ואנחנו עובדים על תיקונה. נבדוק היכן נמצאות הפרצות, ונסגור אותן".
עם זאת, מפלגת האופוזיציה הגדולה בהודו, מפלגת הקונגרס, ניצלה את שעת הכושר וארגנה הפגנות מחוץ לסניפי PNB במומבאי, בדרישה שהממשלה תבטיח שכספי החוסכים לא ייפגעו. מנהיג המפלגה ונשיא הפרלמנט ההודי ראהול גאנדי אף קרא אתמול (ב') לראש ממשלת הודו נרנדרה מודי (אין קשר משפחתי לניראב מודי) ולשר האוצר ארון ג'ייטלי להשמיע קול בעניין. "ראש הממשלה מודי אומר לילדים לעבור בחינות שלוקחות שעתיים, אבל לא מוכן לפנות 2 דקות כדי להתבטא בעניין הונאת הבנקאות הענקית. שר האוצר ג'ייטלי מתחבא. תפסיקו להתנהג כאילו אתם אשמים!", כתב גאנדי בחשבון הטוויטר שלו. מוקדם יותר דרשה מפלגת הקונגרס מהממשלה להציג תוכנית לרפורמה במערכת הבנקאות, שבה נחשפו הונאות בהיקף כולל של 9.5 מיליארד דולר בחמש השנים האחרונות.
ואכן, נראה שחשיפת הפרשה הגדישה את הסאה בכל הנוגע לשחיתות בבנקים הממשלתיים בהודו. סאנטוש טריוודי, שעבד במשך 40 שנה ב־PNB ושימש בין היתר כמבקר הפנים הראשי של הבנק, אמר לסוכנות רויטרס כי "חייבים להשתלט על הריקבון עכשיו ולשביעות רצון הקהיליה הבנקאית הבינלאומית. אחרת מדובר בסכנה למערכת הבנקאית ההודית".
אביזר דיוואנג'י, ראש חטיבת השירותים הפיננסיים בשלוחה ההודית של פירמת רואי החשבון EY (לשעבר ארנסט אנד יאנג), אמר לרויטרס כי "המנגנון של ביצוע ההונאה ומה שהוא מלמד על התרבות הארגונית של הבנקים בהודו הם מדאיגים". לדבריו, "מערכת בלמים ואיזונים קיימת גם בבנקים הממשלתיים, אבל נראה שחלק מהעובדים בהם לא ממלאים אחר הדרישות שהיא מציבה. התרבות הארגונית בהודו לא מספיקה כיום כדי לנהל סיכונים, אפילו סיכונים תפעוליים. המקרה ב־PNB הוא לא יוצא דופן מבחינה זו". ברוח זו קרא איגוד לשכות המסחר ההודי אסוצ'אם לממשלה להפריט את הבנקים הממשלתיים, שנתחם בענף הבנקאות ההודי מגיע ל־85%.